Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '12

 
Kategori
Müzik
 

2013 Eurovision'u protesto haklı fakat...

2013 Eurovision'u protesto haklı fakat...
 

Türkiye'nin, 2013 yılında İsveç'te yapılacak, “58. Eurovision Şarkı Yarışması”na katılmayacağı TRT tarafından yapılan açıklamayla bildirildi.

İlk olarak akla "bu işi de beceremediler, yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Uluslararası kültürel ilişkilere de küstük" geliyor. 

Fakat gerekçeye bakınca hak vermekten kaçınamayacağımız hususlar var. Evvelce her ülke halkı tarafından SMS ile yapılan oylamada halk oyu yüzde 50, jüri oyu yüzde 50 etkileyecek şekilde düzenleme yapılmış. Başka bir değişiklik ise asla kabul edilemez. EBU'nun ayrıcalıklı 5 üyesi, Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya, ön elemelere katılmadan finallere banko alınıyorlar.

Belli ki, son yıllarda düşük oy alıp da son sıralarda sürününce ortamı kendilerine göre restore etmişler. Kendilerine torpil yapmışlar. Diğer ülkelere ikinci sınıf muamelesi ve hiç medeni değil. Bu kabul edilemez. 

Bu açıdan bakınca TRT'nin protesto mahiyetindeki Eurovision katılmama kararını doğru bulmamak mümkün değil. Geçen yıl katıldılar, çünkü Azerbaycan'da yapılıyordu ve onkar alınabilirlerdi.

Öte yandan geçen yılki Eurovision seçimini hatırlıyoruz. Temsilciyi tamamen TRT'nin oluşturduğu kurul, yani jüri belirlemişti. Halkın yüzde 50 bile iradesi yoktu ve sonuçta pek tanınmamış, benimsenmemiş bir aday belirlediler. Alınan sonuç çok kötü değildi ama yurtta bile gönülden destek oluşmamıştı. Bir yazımda Eurovision temsilcimizin illere ya da bölgelere göre halk oyuyla belirlenmesi gerektiğini belirtmiştim. 

Şayet öyle yapsaydık, şimdi Eurovision'un uyguladığı yüzde 50 ülke halkı, yüzde 50 jüri ile belirleme yöntemine daha sağlam karşı çıkabilirdik. Sen kendi halkını kaale almayıp, temsilcini bizzat belirlemişsin, şimdi halkın yetkisini yarıya düşürmelerini hangi hakla protesto edeceksin?

Eurovision'un 5 ayrıcalıklı üyeyi direkt finale çıkarma kararı ise tümüyle akıl dışı. O zaman futbolda, basketbol ve voleybolde de direkt finale çıkanlar olması lazım. Kriter ne olacak? Nüfus ise Rusya ve Türkiye de ayrıcalıklı konuma gelirdi.

Esasen bu yarışmanın önem ve ilgisi halk nezdinde gittikçe düşmekte idi. Zira İngilizce dili kullanılıyordu. Ve kalite yerine değerlendirmede politika ağır basıyordu. Portekiz ve Polonya'dan sonra, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Yönetimi de bu yıl Eurovision'a katılmıyorlar. 5 ayrıcalıklı ülke başbaşa kalıp "kumda oynamaları" isabetli olacak. Fakat Türkiye'deki ilgililerin de bu tür etkinliklerde seçim yaparken objektif ölçülerde hareket etmeleri lazım. Görüldüğü gibi hukuk ve adalet gibi gerçekçi ve halkı içine katan çözümler herkese her zaman lazım. Kendin uygulamadıysan başkasından ne hakla bekleyeceksin?

 

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..