Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '14

 
Kategori
Faizler
 

2014 konut kredisi faiz oranları

2014 konut kredisi faiz oranları
 

KonutKredisiFaizOranlari


Ev almak isteyenlerin günümüzde sıklıkla başvurduğu yöntem bankalardan konut kredisi çekmek. Konut kredisi faizleri yılın belli dönemlerinde değişiklik gösteriyor bu yüzden konut kredisi çekmek isteyenlerde kararsızlık oluşabiliyor. Hangikredi.com verilerine göre 2014 yılının tam 9 ayını geride bıraktık ve yılın sadece son çeyreği kaldı. Peki, geride bıraktığımız üç çeyrekte konut kredisi faiz oranları ile ilgili ne gibi değişiklikler oldu, önümüzdeki son çeyrekte neler olabilir?

Konut kredisi faiz oranları

2012 ylında ortalama %0,83’tü. 2013 yılının ilk çeyreğinde ise bu oran %0,72’ye kadar inmişti. 2014 yılına geldiğimizde ise oranlar yükselmeye başladı. Yılın başında 0,99 olan konut kredisi faiz oranları ilk çeyreğin sonunda %1,21’e kadar yükseldi. Şubat’ın sonunda MB’nin doların yükselişini durdurmak için yaptığı müdahele faiz artışlarındaki en önemli etmen. Yapılan bu müdahalenin ardından faiz oranları hala düşebilmiş değil.

Hangikredi.com verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde de yükselişler devam etti ve bu durum konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyenleri büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Nisan’da 1,24’e kadar çıkan kredi faiz oranları Mayıs ve Haziran aylarında bir nebze düşse de tatmin edici olmadı zira bir önceki yılın aynı dönemlerinde konut kredisi faiz oranları %0,68 oranlarındaydı.

Kredi faiz oranlarının yükselmesine neden olan müdahale MB’den geldiği gibi düşmesine neden olan müdahale de MB’den geldi. Merkez Bankası’nın Haziran ayında yaptığı müdahale ile oranlar bir miktar düştü ve Temmuz ayında ortalama %1,09, Ağustos’ta ise %1,07 oranlarına geriledi. İçinde bulunduğumuz Eylül ayında ise konut kredisi faiz oranları %1,01 ortalamasında seyrediyor. Hangikredi.com gibi sürekli güncellenen siteler üzerinden konut kredisi sorgulaması yaparak faiz oranlarını görebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 7
: 861
Kayıt tarihi
: 06.05.14
 
 

Edebiyata, sinemaya, tarihe ve geziye ilgim var, yazı yazmayı seviyorum. ..