Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

2015 Seçim sonucu

2015 Seçim sonucu
 

2015 Haziran genel seçimlerinden çıkan sonuç, son 15 yıldır yaşamadığımız bir tabloyu ortaya koydu. Demokrasi adına güzel bir seçim olurken seçmen hiç bir partiye tek başına bir iktidar olma olanağı vermedi. AKP, yüzde 9 luk bir düşüşle önemli bir oy kaybederken, HDP emanet oylarla yüzde 10 luk barajı geçerek beklenin üzerinde bir oy alarak seçimlerin en başarılı partisi oldu. CHP yerinde saydı, hatta yüzde1 düşüş yaşadı. MHP, yüzde 3 gibi artış göstermesine rağmen, HDP ile aynı sayıda milletvekili çıkarması düşündürücüydü.

Gelecekte hatırlanmak amacıyla;

AKP  %40,91  258 Milletvekili     CHP %24,78  131 Milletvekili

MHP  %16,25  80 Milletvekili      HDP  % 13,43  81 Milletvekili

Bu tablo hakkında sayfalarca yazı yazabiliriz. TV kanallarında birçok yorumu dinliyoruz, burada tekrar etmek istemiyorum. Bana göre önemli noktaların altına çizmek istiyorum sadece.

Sayın okurlar, çıkan tablo bir koalisyonu gösteriyor. Bunda korkulacak bir durum olmadığı görüşündeyim. Gelişmiş ülkelerde bunun örnekleri çok. Hiçbir sorun yaşanmıyor. Bizim ülkede geçmişte tek parti hükümetleri de, koalisyon hükümetlerini de gördük. Görüşüm o dur ki, çok sesliliğin fazlasıyla yaşandığı bu topraklarda toplumsal koalisyonun yansıması koalisyon hükümetleri faydalı olacaktır. Uzun süren tek partili hükümetlerde ilk dönemlerde iyi gözüken gidişat, sonraki dönemlerde etkinliğini kaybediyor, koltuk sevdası yanlış kararlara, yanlış yönelişlere götürüyor ülkeyi. Koalisyonlar ise ilk dönemlerde etkin görülmese bile zamanla (sabır edilirse), taşların yerine oturmasıyla, otomatik kontrol mekanizmasının işleyişiyle daha sağlıklı, verimli bir görüntü veriyor.

Şimdi koalisyonun nasıl gerçekleşeceği konuşuluyor, tartışılıyor. Birçok uzman TV lerde görüşlerini anlatıyor. Yaklaşık bir ay bu tabloyu yaşayacağız. Eğer meclise giren dört parti seçim sonuçlarından gerekli mesajı aldılarsa, egolarını bir kenara bırakıp ülkemiz için en iyi sonuca karar vermeliler.

En iyi karar nedir? İşte önemli soru bu. En iyi karar herkese göre değişir mi? Seçmenine aldığı oyların karşılığını verebilmek adına, uzlaşmacı, Türkiye’nin en alanda önünü açacak, önümüzdeki ekonomik sıkıntıları da düşünerek, gerçek koalisyon mantığı ile bir hükümetin kurulmasını düşünmek yeterli olacaktır.

Umarım çözüm buluruz, erken seçim çözüm olmamalı. Değerlerimizi unutmadan, doğudan batıya, kuzeyden güneye ortak irade, ortak yönetim. Bu son seçimlerin isteği bu, kabul etsek de etmesek de. Ayak diretirsek hem biz kaybederiz, hem de siyasi partiler.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 46 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..