Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '18

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

2018 Yılı '42 inci İktisatçılar Haftası'nın Ardından

2018 Yılı '42 inci İktisatçılar Haftası'nın Ardından
 

42 inci İktisatçılar Haftasının içerik kitapçığı


İLK panelin gündemi: Dijitalleşmenin Etkileri: Sermeyenin ve Emeğin Geleceği
Kâğıdın keşfinin zamanında yarattığı etkinin geometrik mislini yaşatan dijitalleşmenin ürettiği sorunların; psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve hukuki (karmaşık) olduğunu, bu nedenle çözümünün de ilgili uzmanlardan oluşan bir analiz grubu gerektiğini ifade ettim ancak henüz böyle bir grubun oluşmadığı söylendi…  

İKİNCİ panelin gündemi: Türkiye’de Demokrasi, Gelir Dağılımı ve Bütçenin Oluşum Süreci 
Türkiye’de para, vergi, bütçe yönetiminin aksak olduğunu ifade ettim, buna karşın bilimsel bir modelin olup olmadığını sordum ancak henüz böyle bir çalışmanın yapılmadığı söylendi…  

ÜÇÜNCÜ panelin gündemi: Akademinin Dünü Üniversitenin bugünü
Üniversite özgür doğmuştur ve özgür olmalıdır. YÖK bir koordinasyon kuruludur ancak İktidarların inisiyatifindedir. Buna karşın UZLAŞININ oluşması gerektiğini ifade ettim ancak taraflar arasında iletişim oluşamadığından dönemsel mağdurların oluşmasının önlenemediğini hüzünle dinledik.

DÖRDÜNCÜ panelin gündemi: Dış Politikanın Değişen dinamikleri  
Son yıllarda dış politikanın odağını oluşturan Ortadoğu’nun en somut etkisi Türkiye’deki göçmenlerdir ve onların emek arzıyla; düşen ücretlerin ve yerli işsizlerin artışının doğurduğu sosyo-ekonomik sorunlara dair somut bir araştırmanın ve çözüm çalışmalarının yapılmaması sorunu artırmaktadır.  

BEŞİNCİ panelin gündemi: Tanzimat’tan Yeni Türkiye’ye Siyasetin dönüşen Mimarisi
Bu panel beni öğrencilik yıllarımdaki Siyaset Bölümü derslerine götürecek kadar nitelikli nostaljik yoğun ve özete dönüştürülemeyecek bir paneldi…

ALTINCI panelin gündemi: Tanzimat’tan “Yeni Türkiye’ye”  Muhalefetin Dönüşen Mimarisi   
Muhalefetler iktidarları eleştiriler ve iktidara gelebilirlerse (dönme dolap gibi) aynısını yaparlar. Muhalefettekiler alternatif üretemediği sürece siyaset tahterevalli olmaktan kurtulamaz.  

BİR BÜTÜN ÖZETLE; Devlet (kamu) yönetiminde rasyonellik için siyasi partiler arasında uzlaşı kültürü oluşmadıkça akılcı siyaset ve yönetim modeli gelişmiyor ve gelişemez…

Kadri KANPAK      

 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..