Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

2020 Olimpiyatları İstanbul'da...

2020 Olimpiyatları İstanbul'da...
 

2020 Olimpiyatları


Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 101 üyesinden 96'sının oy kullanacağı seçimlere daha henüz 3 gün olmasına karşın, ben size sonucu şimdiden bildireyim de 'canlı yayın' sırasında televizyonun karşısına geçtiğinizde rahat rahat çayınıza bisküvinizi bana bana yiyebilin.

Eurovision 2012'de de böyle bir müneccimlik yapıp, daha millet eline mikrofonu almadan ''İsveçli bu işi götürür'' dediğimde, kimileri ''Atıyor'' falan demişlerdi ama ''12 points go to Sweden'' lar üstüste gelince, ''Vallahi adamın günahını aldık'' a dönüvermişti bütün yorumlar...

Esasında bazı 'yarışma' ya da 'seçim' sonuçlarını önceden kestirebilmek için çok da zeki olmaya gerek yok. Ocağa koyup ısıtmaya başladığın sütün taşacağını bilmek ne kadar da sıradan ise, 2020 Olimpiyatlarının nerede yapılacağını bilmek için de çok basit bir iki 'bilgi'yi dikkate almak yeterli aslında.

Neyse lafı uzatmadan, isterseniz hemen sonucu söyleyip, ardından da buna nasıl ulaştığımı açıklayayım. 

2020 için 3 ülke yarışıyor, bunlardan ikisi başkentleri ile biz ise en büyük şehrimizle bu mücadeleye katılıyoruz. 

Bu seçimde tek turlu oylama olsa, mutlak favori 'TOKYO'dur. Hiç tartışmasız alıp götürür ve Madrid ile İstanbul'a da nal toplatır. Ancak ve lakin 'şimdi' kazın ayağı aslında hiç de öyle değil. Turlu seçimler hiç beklenmedik neticelerle sonlanabiliyorlar. Bir nevi 'favori'ye karşıtların, favori yandaşlarından çok olması durumunda 'ikinci'ler biranda ipi kolayca göğüsleyebiliyorlar. 

Bu seçimde de işte tam da böyle bir durum sözkonusu. İki kıta yarışıyor ki Asya Tokyo tarafından, Avrupa da Madrid ve İstanbul tarafından temsil ediliyor. Madrid, Avrupa kıtasının yorgun temsilcisi. 2012 seçimlerinde Londra ve Paris'in ardından üçüncü olurken, 2016'yı da Rio'ya karşı kaybetti. Bu 'sürekli mücadele' Madrid'e sanki ekstra bir deneyim kazandırmış ve şimdi de 'zafer' sırası gelmiş gibi görünse de, 'destekçi'lerinde yarattığı hayal kırıklığını hiç de yabana atmamak gerekir.

İlk elemede Japonlar, Asyalı yandaşları ile 40 civarında bir oy alırlar ve ilk sıraya yerleşirler ancak buna rağmen bu ilk turda ikinci olan Avrupalı kent aslında yarışmanın da galibi olacaktır. Madrid'den umudunu kesenler ve Türkiye'nin çevresindeki dostları, İstanbul'un bir şekilde bu turda Madrid'den daha çok oy almasını sağlayabilirlerse her şey bir anda netleşir.

Avrupa, saat farkından dolayı Tokyo'yu istemez ve herkesin de bildiği gibi Avrupa'nın ilgisini kaybeden bir Olimpiyat da eski cazibesini yitirir. 2016 Rio'sunun ardından bir de Tokyo seçimi kazanıverirse, 8 yıllık ayrılık Avrupalıyı Olimpiyatlardan soğutuverir. İlk turda sırf 'dildaş' diye İspanyollara 'evet' diyen Güney Amerikalılar da, ikinci tur ile birlikte Brezilya hariç İstanbul'a dönebilirler.

İşte bu yazdığım 'rasyonel' sebepler dolayısıyla 'İstanbul 2020' olasılığının gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yoktur.

Olimpiyatlar, şimdiden hepimize hayırlı olsun...

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..