Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '22

 
Kategori
Siyaset
 

2022 UR Savaşı

 

Savaş iki aya yakın süredir devam etmektedir. Ukrayna-Rusya savaşı 24 Şubat 2022’de başladı. 18 Nisan 2022  itibariyle 54 gündür devam etmektedir. Rusya,  Donbas bölgesindeki Ukrayna ordusu yığınağını azaltmak ve başarırsa Kiev’i almak, darbe ile kendine taraftar bir Hükümet kurmayı dikkate alarak Kiev’i hedefleri arasına koymuştu. Ancak Kiev bombalansa da lojistik sorunlar özellikle yakıtsız kalan tankların sebep olduğu yığılma hem ilerlemeyi durdurdu hem de tankları ve Rus askerini hedef yaptı.  Ukrayna ve Batı medyası bunu süper başarı olarak Dünya’ya duyurdu.

Rusya Doğu Ukrayna’ya el attı.  Rusya asıl amacı olan ve etnik Ruslarla üçte birine (1/3) hâkim olduğu Luhansk ve Donetzk şehirlerindeki hakimiyetini artırmaya çalıştı. Özellikle Kırım’dan sevk edilen kuvvetler Azak denizi kıyılarından kuzeye ilerleyerek ve Donbas güçleri güneye inerek Mariupol sahil şehrini kuşatıp almak istediler. Umulan fayda Azak Denizi’ne hâkim olmak, Azak’ı Ukrayna’ya kapatmak ve onu Rus iç denizine dönüştürmektir. Rusların ikinci amacı Donbas Kırım arasında genişlemek, Dinyeper’in doğusuna ve nehir yollarına hâkim olmaktır. Bu çaba bitmiş değil, devam etmektedir. Kiev’i kuşatmayı bırakan Ruslar, şimdi Doğu Ukrayna’da genişlemek çabasındadır. Rusları başarısız görmek yanlıştır. İşgal alanı yeterince büyüktür.

Ukrayna’ya barış için izin verilmiyor. 29 Mart 2022 İstanbul görüşmelerinden sonra barışı kolaylaştıracağı söylenen “Ukrayna NATO’ya katılmaktan vazgeçti“ görüşü sonradan seslendirilmedi. Zelinsky, muhtemelen ABD etkisiyle,  Batı’dan silah, lojistik ve maddi yardım alarak direnişine devam edeceğini vurguladı. Moskova amiral gemisinin Ukrayna tarafından vurulması, Ukrayna halkına yapıldığı söylenen Bucha katliamı, Ruslara yapılan tecavüz suçlamaları, Mariupol kuşatmasındaki sivil kayıplar gündemi canlı tutan, barışı zorlaştıran olaylardır.  İki tarafın her birinin iki bini aşan asker kayıpları vardır. Ukrayna şehirleri ve altyapısı bombalanmaktadır. En büyük zarara Ukrayna ve yaptırımlar sebebiyle Rusya uğramaktadır.

Rusları yaptıklarına pişman edelim. ABD tarafından bakılırsa, 2022 yılı ABD seçimleri 8 Kasım 2022 Salı günü yapılacaktır. Biden Yönetimi/Demokratlar Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyeden çoğuna sahip olup ve Senato'da mevcut 100 sandalyeden yenilenen 35 tanesinde çoğunluk sağlayana kadar Ukrayna-Rusya arasındaki barış görüşmelerinin değil, savaşın devam edeceği, teşvik göreceği söylenebilir. Biden idaresinin seçimlere güçlü, müttefikleri arasında birlik sağlamış, Rusya’yı yaptıklarına pişman eden bir yönetim olarak girmek ve zafer kazanmak istediği açıktır. Dış politika, “Amerika geri döndü” sloganıyla içeride oya dönüştürülecektir.        Mevcut durum ABD lehinedir. Silah sanayii, F 35 ve füze satışları sebebiyle çalışmasına devam etmektedir.

Biden ABD’de seçimlerini kazanırsa barış kolaylaşabilir. Rusya’ya uygulanan yaptırımların azaltılması ve barış çabalarının artırılması muhtemelen Biden zaferinden sonra ABD tarafından desteklenebilecektir. Seçim sonuçlanana kadar Avrupa’dan/Almanya’dan birlikte uyumlu harekete devam istenecektir. Bu ara dönemde Ukrayna ve Rusya savaşan taraflar olarak zarar edecektir. Türkiye’de bu mücadeleden ekonomik anlamda olumsuz etkilenecektir.

Sonuç: Ukrayna ABD için değil kendi varlığını korumak amacıyla savaş ve barış yapmalıdır. ABD-Rusya mücadelesi Ukrayna konusu hallolsa da, 21. yüzyılda devam edecektir. ABD’nin amacı mevcut  Rusya’dan en az yeni on (10) devlet daha çıkarmak ve Rusya’yı parçalamaktır. Uzun dönemde onurlu bir barışı Ukrayna reddetmemelidir. Ukrayna, geri çekilme sonrasında yüzüstü bırakılan, Dünya gündeminden çıkan ve halkının üçte birinin açlık tehlikesine maruz kaldığı Afganistan’ı aklında tutmalıdır.

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..