Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

21.Yüzyıl Yazıları / Bitcoin- Sanal Paranın Yükselişi Kime Yarayacak?

21.Yüzyıl Yazıları /  Bitcoin- Sanal Paranın Yükselişi Kime Yarayacak?
 

 

Son yıllarda dünyanın finansal sistemini baştan aşağı değiştirecek bir gelişme yaşanıyor. Sanal para Bitcoin hızla yaygınlaşıp, küresel para sistemlerini yavaş  da olsa tehdit etmeye başladı.

Çoğumuz için bir muamma olan Bitcoin nedir? Yüksek teknolojinin getirdiği kaçınılmaz bir sonuç mu yoksa ABD'nin yeni bir tahakküm aracı mı? Çünkü Bitcoin üretmek için yüksek teknoloji gerekiyor. Bu denli bir teknoloji de yalnız ABD'de var. Öyleyse sanal doların 21.Yüzyıl egemenliğine hazır olalım.Aşağıda Bitcoin nedir, ne değildir hakkında  bilgiler bulacaksınız:

..........................   ..................................................................................................................

İlk parayı Lidyalıların kullandığı biliniyor. İnsanlar arasındaki alışverişlerde trampa artık işlev göremez hale gelince imdada değerli madenler yetişti ve iki milenyum boyunca kullanılan altın ve gümüş sikkeler devlet olmanın olmazsa olmazı kabul edildiler. Ancak endüstrileşmenin başlamasıyla birlikte işlem hacmi olağanüstü artınca, metal paranın taşıma zorluğu nedeniyle onu temsil eden bir kâğıt senedin para gibi tedavül edebileceği anlaşılınca 17.Yüzyıl sonunda İngiltere’de ilk kâğıt para resmen kullanılmaya başlandı. Günümüzde ekonominin damarlarında dolaşan kan olarak kabul edilen fiziki kâğıt para ve bu parayı temsil eden banka kayıtları (kaydı para) derken dijital çağla birlikte elektronik para gündeme geldi. Kripto para da denilen bu yeni fenomenin birçok uygulaması yapıldıysa da en çok bilineni Bitcoin’dir (BTC).

bitcoin ile ilgili görsel sonucu 

 

İlk defa 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adı ile bilinen ve gerçek kimliğini gizleyip teknoloji dünyasının en gizemli efsanelerinden biri haline gelen bilim adamının yayınladığı makale ile gündeme geldi. Bir tür elektronik para diyebileceğimiz Bitcoin’in üretilmesi, dağıtımı ve transfer işlemleri Blockchain ( Blok zincirleri) adı verilen ve internet ortamında çalışan bir sisteme dayanır.

Sözlük anlamı olarak “İçindeki kayıtların birbirine sırayla bağlı olduğu, sürekli büyüyen dağıtık bir veri tabanı’dır”.Bu veri tabanı Bitcoinlerin kullanıcılar arasında transferini ve hesapların güvenliğini sağlar. Aynı zamanda sistemin güvenli işlemesini temin eden gönüllü kullanıcılara teşvik olarak Bitcoin dağıtır. Zaten bu yol Bitcoin üretilmesinin yegâne şeklidir. Hem Bitcoin hem de Blockchain yatırımları 2012’de sıfırdan günümüzde 1,5 milyar doları geçmiştir. Günlük işlem hacmi 2 milyar dolar olan Bitcoin piyasasının değeri 71 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı zamanda birim Bitcoin değeri de dolar cinsinden bir yıl içinde 8 kat artmıştır.(1 BTC = 8 USD)

Günümüzde bazı ülkelerde birçok küçük işletmenin yanı sıra Microsoft, Dell, Subway gibi dev şirketlerce de kabul edilen Bitcoin’in bu sayede yaygınlaşıp değer kazanması hızlanmaktadır. IBM gibi dev şirketler ve dünyaca ünlü bazı bankalar Bitcoin’i ve arkasındaki teknoloji olan Blockchain’i anlamaya ve nasıl kullanabileceklerini keşfetmeye alışıyorlar.

Enflasyon ve çökme riski taşımaması güvenli, basit ve ucuz olması, depo ve taşınmasının çok kolay olması ( Milyarlarca dolar değerindeki Bitcoin küçük bir hafıza kartına depo edilip taşınabilir), iz sürülemez olması nedeniyle diğer para sistemlerine göre çok avantajlıdır. Ancak aynı zamanda da iz sürülemez olması yasa dışı işlerde kullanılması için çok uygundur. Kaybedilmesinin çok kolay oluşu (Bitcoin cüzdanı kaybedilirse geri alma olanağı yoktur), alıp satılmasının çok zor oluşu, üretilmesinin bir dizi karmaşık hesaplamalara dayanması ve yüksek işlemci gücü gerektirmesi, harcama darlığı ve değişken olması (Hisse senedi gibi yükselip düşebiliyor) gibi dezavantajları da tüm dünyaca kabul edilebilen bir para birimi olmasını engellemektedir.

Ancak yüksek teknolojinin kaçınılmaz olarak baskıladığı bir trentle Bitcoin veya benzeri elektronik paraların yükselişi devam edecek ve belki de yakın bir gelecekte oların yerini alarak uluslararası rezerv para olacaktır. Bu takdirde Federal Reserve Bank başta olmak üzere Europan Central Bank (ECB), Bank of England, Bank of Japan ve Bank of China  gibi dünyanın belli merkez bankaları olaya el koyacak ve merkezi otoritelerin isteği dışında bir kripto global paranın egemen olmasına izin vermeyeceklerdir. Bitcoin’in henüz böyle bir  müdahaleye maruz kalmaması hâlâ çok sınırlı bir etkiye sahip olmasındandır.

Öte yandan Blockchain teknolojisi yalnız kripto para üretimi değil, daha birçok alanda da kullanılabilir. Ağda bulunanların tümünün katılımıyla, belli bir merkeze, otoriteye bağlı olmadan işlemlerin güvenli, şifreli ve müdahale edilmez oluşu nedeniyle başta mobil iletişim olmak üzere, bulut bilişim, patent saklama uygulamaları ve hatta güvenli seçim oylamalarında da rahatlıkla kullanılabilecektir.

  

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..