Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '21

 
Kategori
Bayramlar
 

23 NİSAN BAYRAMI

EGEMENLİĞİN ŞEREF MADALYASI

 

           23 NİSAN 101 YAŞINDA

 

                                          

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı‘nın 101. Yılı münasebetiyle Koronavirüs salgını olduğu halde yurdumuzun 81 ilinde ve tüm ilçelerinde şerefle, onurla kutlamanın sevinci içindeyiz. Pandemi mücadelesi içinde sıkı tedbirler olsa da yine de bu kutlu bayramı gururla kutluyoruz.

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıktığı günlerde: TBMM’nin kuruluşu sırasında Türkiye’nin genel görünümü konusunda özetle şöyle diyordu:

 

Efendiler,1919 yılı Mayısı’ nın 19. günü Samsun’a çıktım. Genel durum ve görünüm:  Osmanlı Devleti’nin bulunduğu grup, Dünya Savaş’ın yenilmiş, Osmanlı Ordusu her tarafta zedelenmiş, ağır şartları olan bir ateşkes anlaşmasını imzalanmış.   Dünya Savaşının uzun yılları boyunca ulus yorgun ve fakir bir durumda. Öte yanda ordunun elinden   silahları alınmış  ve alınmakta. İtilaf devletleri, ateşkes hükümlerine uymaya gerek görmüyorlar. Birer bahaneyle, itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da, Adana ili, Fransızlar; Urfa, Maraş ve Ayıntap (Antep),İngiliz tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya’da İtalyan askerleri birlikleri, Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyordu. Yurdun her tarafından yabancı subaylar ve ajanlar dolaşmakta idi.”

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu genel durumu özetledikten sonra sözlerine şöyle devam ediyordu: “ Efendiler, bu durum karşısında bir tek karar vardır:   O da ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız, şartsız bağımsız yeni bir Türk Devleti kurmak.  Ve daha sonra “Ya bağımsızlık, ya ölüm” diyordu… Bu kararın dayandığı en güçlü güçlü düşünce ve mantık şuydu:  Temel ilke; Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır.

 

Bu ilke, ancak tam bağımsızlığa sahip olmakla sağlanabilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus uygar insanlık dünyası karşısında uşak olmak konumundan başka yüksek bir muameleye layık olamaz. Oysa Türk’ün onuru ve gururu ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir. O halde ya istiklal, ya  ölüm!... 

 

İşte bu duygu ve düşüncelerle büyük bir mücadeleden sonra Gazi Mustafa Kemal Paşa TBMM’ni kurmaya karar veriyor. Bu arada verilen bir karar üzerine 21 Nisan 1920  ‘de Temsili Heyet adına Mustafa Kemal imzalı tüm illere, bağımsız sancaklara, Müdafaa -i Hukuk Merkez Heyetlerine ve Belediye Başkanlıklarına bir bildiri yayınlanıyor.  Bildiri de aynen şu maddeler yer alıyor: ( 1 )

 

  • 1-  Allah’ın yardımıyla Nisan’ın 23 Cuma günü, cuma namazından sonra Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılacaktır.
  •    
  • 2- Hacıbayramı Veli Camii Şerifinde Cuma namazı kılınarak Kur’an ve namazın ışığından da yararlanacaktır. Namazdan sonra Hazreti Muhammed’in sakalı ziyaret edilecektir.
  • Memleketin hayrı, selameti ve huzuru için dua edildikten sonra meclise dönelecekti
  •  
  • 3-  Meclise gelmeden önce dualarla kurbanlar kesilecektir.  
  • Bu tören sırasında Kolordu Komutanlığı Camiden Meclis binasına kadar askeri birliklerle özel tören düzeni sağlanacaktır.  
  •  
  • 4- Açılış gününün kutsallığının doğrulaması için bugünden başlayarak il merkezinde Vali Beyefendi Hazretleri’nin düzenlenmesiyle hatim indirilmeye ve Buhar-ı Şerif-i okumaya başlayacak ve hatmin son kısımları uğurlu olması için Cuma günü namazdan sonra Meclis binası önünde tamamlanacaktır.
  •  
  • 5- Kutsal ve yaralı vatanımızın her köşesinde aynı şekilde bugünden başlayarak Buhari Şerif-i okuyarak dualarla bu günün önemini belirtilecektir.  
  •  
  • 6- Bu bildirin hemen yayımlanması ve yayılması için her araca başvurulacak  ve her yurdun en uzak   köşelerine  ve en küçük askeri birliklere   kadar duyurulması sağlanacaktır.
  •  
  • Yüce Allah’tan tam bir başarıya hayırlı olması dilenir.

                                                                                                        Temsil Heyeti adına

                                                                                                            Mustafa Kemal  

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 101. Yılı oldu. Aradan koca bir asır geçti. Bu mutlu ve kutlu günün tüm vatandaşlarımıza ve sevgili çocuklarımıza kutlu olsun. Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir “ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu bayramı çocuklarımıza armağan etmiştir. Dünya’da çocuklara bir bayramı çocuklarına ilk olarak armağan eden bir bayramdır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramının tüm  milletimize hayırlı ve uğurlu olsun, TBMM ‘nin kurulmasında  başta Gazi Mustafa Kemal  Paşa olmak üzere onun kahraman silah arkadaşlarını ,  şehit ve gazilerimizi rahmetle  şükranla arıyor, mekanları cennet olsun diyorum.

 

 

  • 1- Gazi Mustafa Kemal

                    ATATÜRK

     Gençler İçin Fotoğraflarla  

                   NUTUK

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

24. Basım-Kasım 2017- İstanbul

------------------------------------------------------------------------

NOT: Söke Ekspres gazetesi çalışanlarından Yılmaz  Salum kardeşimizin bir yakını  Tülay  Salum  Hanım efendinin vefat haberini üzülerek öğrenmiş buluyorum. Merhume Tülay Salum Hanımefendiye Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. A.GÜLER

 

 

 

 

 

 

Abdülkadir  GÜLER

24 NİSAN  2021-  SÖKE

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..