Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '09

 
Kategori
İstanbul
 

26 Eylül müziğin adresi Aya İrini !

26 Eylül müziğin adresi Aya İrini !
 



KÖKLER VE DALLAR KONSERİ Türkiye Sakatlar Derneği, müzikseverleri Aya İrini Müzesi’ne davet ediyor. Ara Dinkjian ve Erdal Akkaya müzikleriyle kültürleri buluşturuyor. Sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın türküleri söyleniyor.

Türkiye’nin en köklü ve büyük engelli örgütü “Türkiye Sakatlar Derneği” dev bir müzik organizasyonuna imza atıyor.

26 Eylül 2009 Cumartesi günü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tahsis edilen Aya İrini Müzesi’nde yapılacak “Kökler ve Dallar Konseri” ile tarihsel bir buluşma gerçekleşiyor.

Saat 20.30’da başlayacak konserde dünyanın en tanınmış ud virtiözü olan Ara Dinkjan ve ülkemizin yetiştirdiği önemli bir bağlama ve şelpe ustası Erdal Akkaya unutulmayacak bir müzik şöleni gerçekleştirecek.

Konser bir yönüyle kültürel buluşmaya, diğer yönüyle de ülkemizde yaşayan engelliler için büyük bir projenin tanıtımına ev sahipliği yapacak.

Türkiye Sakatlar Derneği

Türkiye Sakatlar Derneği 1960 yılında kurularak, 1963 yılında Danıştay Genel Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararıyla kamuya yararına çalışmaya hak kazandı.

Dernek 68 şubesi ile engellilerin hayatın her alanında eşit koşullarda yer alması ve temsil edilebilmesi için çalışmalar yürütmektedir.

Birçok konuda faaliyetler yürüten TSD, Çorlu’da bir ilköğretim ve iş okulu yaptırarak 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etti.

Dernek, bu başarıdan cesaret alarak, Balıkesir iline bağlı Gönen’de yeni bir proje başlattı. TSD Nihat Kaban Engelsiz Yaşamevi projesinin önemli bir kısmı tamamlandı. Yaşamevi inşaatının bitirilmesi ve hizmete sokulması amacıyla İstanbul Valiliğinin 26.03.2009 tarih ve 27077 sayılı olurlarıyla bir yardım kampanyası açıldı. Kültürleri buluşturan bu konser, aynı zamanda bu kampanyamızın tanıtılmasını hedeflemektedir.

Türkiye Sakatlar Derneği, daha kalıcı eserlerle engelli vatandaşlarımızın yaşamlarına katkı verme çabası içindedir.

Ara Dinkjian

Klasikleşmiş şarkıların bestecisi...

Ara Dinkjian, 19. yy başlarında Diyarbakır’dan ABD' ye göç eden bir ailenin üyesi olarak 1958 yılında New Jersey' de doğdu.

Udu evdeki taş plaklardan sevdi, Celal Güzelses'i dinleyerek enstrümanını geliştirdi.

Arto Tunç Boyacıyan ile “Night Ark” isimli bir grup kurdu ve “Avcı” filminin müziklerini yaptı.

Armenian In America (Amerika’da bir Ermeni) ve Peace On Earth ( Dünyada Barış) albümleri 2005, 2006 ve 2007 İsrail Uluslararası Ud Festivallerinde (Jerusalem International Oud Festivals) canlı olarak kaydedildi.

Night Ark grubuyla yaptığı albümlerin dışında Arto Tuncboyacıyan, Eleftheria Arvanitaki, Omar Faruk Tekbilek, Brian Keane, Hasan Isakkut, Bhavani ve Onnik Dinkjian ile ortak albümler yayınladı.

“Dinata, Dinata” adlı bestesi 2004 Atina Olimpiyatlarının kapanış töreninde çalındı. Eserlerinin pek çoğu sinema ve televizyonda film müziği olarak kullanıldı.

Sezen Aksu'nun “Gülümse” ve “Deli Veren”, Fahir Atakoğlu'nun “2”, Burcu Güneş’in “Tılsım” albümlerinde misafir sanatçı olarak yer aldı.

Dinkjian’ın besteleri arasında Sezen Aksu'nun “Sarışınım”, “Vazgeçtim”, “Son Sardunyalar”; Alpay'ın “Dağların Arkasında Yar”; Ahmet Kaya’nın “Ağladıkça” ve Yunanlı sanatçı Eleftheria Arvanitaki’nin “Meno Ektos” adlı eserleri yer aldı. Sanatçı, Vasilis Saleas, Coşkun Sabah, Bedri Ayseli, Rober Hatemo, Ethem Adnan Ergil, Mine Koşan ile çalışmalar yaptı.

Ara Dinkjian ayrıca dünyadaki en iyi ud virtiözleri arasında sayılmaktadır. Dünya çapında konser sahnelerinde, ud festivallerinde, seminerlerde ve master sınıflarında görülmektedir.



Erdal Akkaya

Geçmişten Geleceğe Uzanan Bir Köprü…

1972 yılında aslen Erzincanlı bir ailenin üçüncü çocuğu olarak İstanbul'da doğdu.

Ablaları Saadet ve Gülten Akkaya’dan oluşan "Akkayalar" adlı müzik topluluğuna bağlaması ve sesiyle eşlik etti.

Hasret Gültekin’in 1992 yılında çıkan albümünün, 1995’te Güler Gültekin’in “Türkülerde Yaşamak”, Nilüfer Akbal’ın “Miro” isimli albümlerinin düzenlemelerinde yer aldı ve bağlamalarını çaldı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin önemli kadın solistlerinden, Uluslararası Verdi Ödülü’ne sahip Elena Kember ile icra ve solistlik üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Özdemir Erdoğan ve Ferhat Livaneli gibi sanatçılarla stüdyo çalışmalarında bulundu. Selda Bağcan gibi birçok sanatçının albüm kayıtlarına bağlamasıyla katıldı.

İlk solo albümü “Yağmurla Gelen” 1997 yılında yayınlandı. 1999’da Duisburg Volks Hoch Schule’nin katkılarıyla ilk resitalini verdi. New York’ta İlhan Erşahin’in prodüktörlüğünde hip-hop tarzında bir çalışmaya doğaçlama bağlama kaydetti.

1997 – 2001 yılları arasında Zülfü Livaneli’ye yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde solo bağlama ve şelpesiyle eşlik etti, vokal yaptı. Livaneli konserleri kapsamında Mikis Theodorakis, Maria Farandouri, Liesbeth List, Al Di Meola, İlhan Erşahin, Ara Dinkjiyan gibi uluslararası isim yapmış usta sanatçılarla birlikte aynı sahneyi paylaştı.

2001’de ikinci albümü olan “Ciğerparem” müzikseverlerle buluştu. 2002 yılında TRT için “Bir Tutam Temre Otu” adlı üç bölümlük belgeselin müziklerini yaptı. Özdemir Erdoğan’ın 2004 yılında çıkan “Gitarıma Türkü Öğrettim O Söyledi Ben Dinledim” enstrümantal projesinde bağlama ve cura çaldı.

2006-2007 döneminde Su TV’de Türkiye’nin önde gelen virtüözlerinin konuk olduğu “Kökler ve Dallar” programını hazırlayıp sundu. “Zülfü Livaneli 35. Sanat Yılı” konserinde Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nilüfer, Nükhet Duru gibi Türkiye’nin önemli yorumcularına eşlik etti.

Konser ile ilgili bilgi için:

Arzu ALTINÇİÇEK (arzualtincicek@tsd.org.tr)

(TSD Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu)

0212 631 11 95 - 0535 465 76 76


 
Toplam blog
: 88
: 392
Kayıt tarihi
: 13.11.07
 
 

Nisan -1970 İstanbul doğumlu. Genç Kuşak Aktüel dergisi genel yayın koordinatörü. Haftalık yayımı..