Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '07

 
Kategori
Sinema
 

300 Spartalı konusunda yanılmışım...

300 Spartalı konusunda yanılmışım...
 

"300 Spartalı" filmi daha vizyona girmeden önce blog sayfalarımda yer vermiştim. Fragmanlarını aylar öncesinden izlediğm ve zevk aldığım bu filmi heycanla beklerken, çok yanıldığımı kabul ediyorum... Filmlerin fragmanları izleyici kitlesini çekmek için bu kadar etkili oluyor demek ki.

Tarih alanında çalışmam nedeniyle de bu tür filmleri ilgiyle izlemişimdir. Herneyse filme gelirsek :

Filmin en büyük hatalrından birisi "doğu toplumlarını barbar şeklde göstermesidir bence". İranlıların ataları olan "persler" o zamanlar büyük bir imparatorluktu ve uygar bir toplumdu. Pers kıralının o suratını hatırladıkça hâlâ gülüyorum. "O ne biçim kral tasviriydi öyle". Bu gibi çelişkiler sürekli ortaya koyuluyor filmlerde. "Tutku" filmindeki anti semitik mesajlar, "Büyük İskender" filmindeki yanlış doğu tasvirleri... Daha birçok örnek.. Diyeceksiniz ki bunlar sadece film... Bir açıdan haklısınız... Ama, iyi mesajlar verenleri de var : "Cesur Yürek, Cennetin Krallığı, Babil, Syriana, ...." gibi.

Amerikalı film yapımcıları izleyiciyi etkilyecek mesajlar vermeyi çok iyi beceriyor. Bu film de de öyle olmuş. Biz ne dersek diyelim. Adamlar yapıyor, bol para harcıyor ve karşılığını da alıyorlar. Bu sorunu çözmenin en kolay yolu, biz doğu toplumlarının da büyük tarihi yapımlar çekerek "doğu halklarının geçmişte barbar değil, medenî birer dünya devleti olduğunu göstermektir. Mesela Türkiye tam anlamıyla güzel bir tarihi film çekmiş değildir henüz. Ufak tefek yapımlar dışında pek vasatız bu alanda. Oysa ki 20.yüzyılın son dünya imparatorluğunun torunlarıyız ve bu imparatorluğu (Osmanlıyı) en güzel şekilde tasvir edecek, dünyaya tanıtacak tarihi filmler çekmeli, dünya film endüsrisinde yerimizi alamalıydık.

Sözün özü : 300 Spartalı filmi hakkında yayınladığım eski yazımdan dan ötürü seyircileri yanlış yönlendirdiysem affola...!

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..