Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '16

 
Kategori
Kitap
 

33 Stratejide savaş

33 Stratejide savaş
 

Sizlere okumuş olduğum Robert Greene 33 stratejide savaş isimli kitabı ara ara detaylı inceleyerek bir üniversite tezi gibi incelemek istiyorum. 

Kitap genel itibariyle insanlar arası ilişkilerin daha doğrusu savaşların eski tarih deneyimlerinden yola çıkarak anlatmaya çalışmış ve hatta bana göre de gayet başarılı bir kitap. 

Strateji; bir bilim olmanın ötesidir; bilginin günlük yaşama uygulanmasıdır; sürekli değişen koşulların ışığında kılavuz olarak alınan ilk fikirleri değiştirebilme becerisine sahip düşüncenin gelişmesidir; en zorlu koşulların baskısı altında bile harekete geçebilme becerisidir. yazar stratejinin öneminin ne denli büyük olduğunu çoğu insanın günlük yaşamın boğuculu ve stresiyle insnaların taktik ile stratejiyi nasıl karıştırdığını anltıyor. bunu ise ''KENDİNİZİ SAVAŞ MEYDANLARININ ÜSTÜNDE TUTUN: Savaşlarda strateji, askeri operasyonlarının tümüne komuta etme sanatıdır. Buna karşılık taktikler savaşmak için orduyu hazırlamayı ve savaş meydanının acil gereksinimleriyle ilgilenmeyi içerir. Çoğumuz yaşamımızı strateji yerine taktik uzmanı olarak sürdürürüz. Karşımızdaki çatışmalara öylesine dalarız ki, yalnızca o savaşta elde etmek istediklerimize nasıl ulaşabileceğimizi düşünebiliriz. Stratejik biçimde düşünmek hem zordur, hem de doğal değildir. Bir stratejinizin olduğunu varsayabilirsiniz, ama aslında belirli taktikleriniz vardır. Yalnızca stratejinin stratejinin size sağlayabileceği güce sahip olabilmek için, kendinizi savaş meydanının üstünde tutup, uzun vadeli hedeflerinize odaklanmalı, savaşın tümünü tasarlamalı, birçok savaşın sizi içine kilitlediği ters tepki yaratan durumdan kurtulmalısınız. Uzun vadeli hedeflerinizi aklınızda tutmak ne zaman dövüşeceğinize, ne zaman çekip gideceğinize karar vermeyi kolaylaştırır. Böylece günlük yaşamın taktiksel kararları yalınlaşır ve daha mantıklı olur. Yalnızca taktiğe dayananlar toprağa saplanmış gibidir; strateji uzmanlarının ise adımları adeta uçucudur ve görüş alanları çok geniştir.'' diyerek açıklamıştır. Buradaki; savaş meydanlarının üstünde tutmakla bunun ne demek olduğunu ve avantajlarını bize gayet net bir şekilde açıklamıştır. Strateji; davranışlarımıza, nerede ne yapmamız gerektiği konusunda ışık tutar. Karmaşıklığı yalınlığa dönüştürür. 

 
Toplam blog
: 5
: 417
Kayıt tarihi
: 30.12.13
 
 

Marmara üniversitesi makine bölümü mezunu olarak iş yaşamına devam etmekteyim. Edebiyat, ekonomi-..