Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '08

 
Kategori
Sinema
 

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali sona erdi

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali sona erdi
 

Nurgül Yeşilçay bu yıl portakalı kaptı.


Geçtiğimiz yıl ödül alamadığı için "yerim portakalınzı" diyen Nurgül Yeşilçay bu defa altın portakalı kazanarak şeytanın bacağını kırdı.

Bu yıl 45. düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü İngiliz yönetmen Ben Hopkins’in “Pazar-Bir Ticaret Masalı” adlı filme giderken, Nurgül Yeşilçay “Vicdan” adlı filmindeki “Aydanur” rolü ile “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi oldu.

Daha önceden Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılacağı söylenen festival kapanış galası, 19 Ekim 2008 Pazar gecesi Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

Sanatçılar, yine film festivallerinin değişmez simgesi kırmızı halıdan geçerek törenin yapılacağı açık hava tiyatrosuna girerken, en büyük ilgiyi festivalin yabancı konukları gördü.

Dünya çapında isim yapmış yıldızların katıldığı kapanış gecesinde, Piyanist filmiyle Oscar alan en genç oyuncu ünvanına sahip olan Adrien Brody, Kevin Spacey, Mickey Rourke, Marisa Tomei, Maximilian Schell gibi uluslararası yıldızlara onur ödülü verilirken, Muhterem Nur, Eşref Kolçak ve Yücel Çakmaklı da Türk sinemasına katkıları nedeni ile Onur Ödülü’ne layık görüldüler ve ayakta alkışlandılar.

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Avrasya Film Festivali ve Film Marketi’ni başarıyla tamamlamanın gururunu paylaştığını söyledi. Günay, sinemanın artık “Türkiye’nin dışa açılan kapısı” olduğunu belirterek , “Bu kapılardan en önemlilerinden birisi, büyük övünçle tanıttığımız, dünyanın en güzel şehri demekte abartı görmediğimiz Antalya’dır. Antalya artık sinema dünyasının önemli marka etkinliklerinden birisine adını verdi. Bu etkinliği bu noktaya getiren bütün arkadaşlarımı kutluyorum” dedi.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü alan İngiliz yönetmen Ben Hopkins’in “Pazar-Bir Ticaret Masalı” filminin aldığı ödül, Almanya-Türkiye-İngiltere-Kazakistan ortak yapımı olması ve tüm teknik ekibin yabancı olması nedeni ile eleştirilere sebep oldu.

Pazar- Bir Ticaret Masalı’nda kapitalist öğretinin egemen olduğu dünya ticaretinin küçük bir halkası tasvir edilirken, yoksulluğun ve köşe dönücü zihniyetin bireyi değer erozyonuna uğratması, vicdanını yok etmesi ele alınıyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın bu yıl Cannes'da En İyi Yönetmen ödülü alan ve hem 45. Antalya Altın Portakal hem de 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde yarışan son filmi Üç Maymun’un festivalde sadece En İyi Özel Efekt ödülü alması eleştirilerin bir başka odak noktası oldu. Nuri Bilge Ceylan, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin dışa açılan yüzü 4. Uluslararası Avrasya Film Festivalinde SİYAD En İyi Film Ödülüne layık görüldü.

Geçtiğimiz yıl Altın Portakal’da ödül alamayan ve “ yerim portakalınızı” sözü ile üzüntüsünü dile getiren Nurgül Yeşilçay bu yılki festivalde şeytanın bacağını kırarak “Vicdan” filmindeki “Aydanur” rolü ile En İyi Kadın Oyuncu ödülüne kavuştu.

Küçük bir kasabada yaşayıp, emeğiyle var olmaya çalışan üç kişinin arasında geçen tutkulu ve karmaşa içeren acımasız bir aşk hikâyesinin anlatıldığı Vicdan filminde , bir aşk üzerinden vicdani hesaplaşmayı anlatılıyor. Nurgül Yeşilçay, bu filmdeki Aydanur karakterinde tesettüre girmişti.

Derviş Zaim'in 27. İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Film' ödülü alan son çalışması ve hat sanatı estetiğini sinema diline aktarmaya çalıştığı filmi “Nokta” nın, Antalya’da En İyi Yönetmen ödülünü alması ise, Derviş Zaim’in bu ödülü hak ettiği yönünde olumlu eleştirilere söz konusu oldu.

Bu yıl çok fazla dışarı açılamadığı, içselleştiği yönünde eleştirilen 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin sona ermesi ile ödüllere ilişkin eleştiriler ve dedikodular da başladı. Bu dedikodular daha fazla sürer mi bilinmez ama ortak kanı bu yıl festivalin geçen yıla göre “dah sakin” geçtiği idi.

45. Antalya Altın Portakal Film festivali’nin tam ödül listesi şu şekilde;


Uzun Metraj Film Yarışması :

En İyi Film: "Pazar-Bir Ticaret Masalı" (Yön. Ben Hopkins)

SİYAD En İyi Film Ödülü: "Hayat Var" (Yön. Reha Erdem)

Dr. Avni Tolunay Yurtiçi Kargo Jüri Özel Ödülü: "Nokta" (Yön. Derviş Zaim)

Behlül Dal Digiturk Genç Yetenek Ödülü: Aydın Bulut ("Başka Semtin Çocukları" filminin yönetmeni)

En İyi Yönetmen: Derviş Zaim ("Nokta")

En İyi Senaryo: "Pazar-Bir Ticaret Masalı" (Ben Hopkins)

En İyi Erkek Oyuncu: Tayanç Ayaydın ("Pazar-Bir Ticaret Masalı")

En İyi Kadın Oyuncu: Nurgül Yeşilçay ("Vicdan")

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu Tekinoğlu ("Başka Semtin Çocukları")

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Övül Avkıran ("Pandora'nın Kutusu")

En İyi Görüntü Yönetmeni: Zekeriya Kurtuluş ("Vicdan")

En İyi Müzik: Mazlum Çimen ("Nokta")

En İyi Sanat Yönetmeni: Türker İşçi ("Başka Semtin Çocukları")

En İyi Kurgu: Mustafa Preşeva ("Vicdan")

En İyi Ses Tasarımı-Miksaj: Kostasvi Variopiotis ("Nokta")

En İyi Özel Efekt: Burak Balkan ("Üç Maymun")

En İyi Kostüm Tasarımı: Zeynep Sırlıkıya ("Pazar-Bir Ticaret Masalı")

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Vesey Üsten ("Vicdan")

En İyi Laboratuar: Fono Film ("Vicdan" ve "Gökten Üç Elma Düştü")


Ulusal Kısa Film Yarışması:

En İyi Kısa Film: "Gemeinschaft" (Özlem Akın)

Ulusal Belgesel Film Yarışması :

En İyi Belgesel: "Adakale Sözlerim Çoktur" (İsmet Arasan)

Jüri Özel Ödülü: "Nefes" (Cüneyt Birol)


Uluslararası Avrasya Film Festivali Ödülleri:

En İyi Film: "Khamsa" (Yön. Karim Dridi)

En İyi Yönetmen: Hirokazu Koreeda ("Bitmeyen Yürüyüş"/"Aruitemo Aruitemo")

SİYAD En İyi Film Ödülü: "Üç Maymun" (Yön. Nuri Bilge Ceylan)

Eleştirmenler Ödülü: "Nokta" (Yön. Derviş Zaim)

NETPAC Ödülü: "Sonbahar" (Yön. Özcan Alper)

Ortak Yapımlar Senaryo Geliştirme Ödülü: "El Yazısı" (Senarist: Ali Vatansever)

(Bu haber milliyet.com.tr, sinema.com, ntvmsnbc.com dan derlenmiştir)

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..