Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

5. hafta gebelik

5. hafta gebelik
 

5 hafta gebelik


Gebelik döneminin 5. haftasında gelişim hızlanacaktır. Artık şekil olarak armut görüntüsüne ulaşmıştır. Kafa kısmı bebeğin daha büyüktür. Beyin, kalp, kaslar bebekte gelişmeye başlamıştır. Gebelik döneminin 5. haftasında bebekte kan hücreleri hızla oluşmaya devam etmektedir. ( Embriyo boy olarak 1.25 mm. civarıdır. )Bademcikler, dil, mesane, üretra, ve sindirim sistemi gelişme dönemine girerler. Gebelik döneminin 5. haftasında bebeğin cildi, saçı, işitme sistemi, ağız, diş, tırnakları artık gelişim göstermeye başlayacaktır.
Bebeği besleyecek olan bebek eşi denilen kısım çocuğu koruyup kollayacaktır. Bebeğin yaşamsal faaliyetleri için uygun zemin hazırlayan bu kısım çıkıntılar oluşturarak bebek ile anne arasındaki beslenme bağı için güçlenecektir.
ANNEDE GÖRÜLECEK DEĞİŞİMLER
Gebelik döneminin 5. haftasında artık anne adayı bu dönemde kendisinde bir takım değişiklikler hissetmeye başlayacaktır. Bu değişimler kanda salgılanan bebeğin varlığına bağlı beta hcg hormonu yüzündendir. Anneler sürekli halsizlik ve uyku hali yaşayabilecektir. Henüz ceninin beşinci haftasında olmasına rağmen göğüste dolgunlaşma ve kahverengi bölümde renk koyulaşması olacaktır. Gebelik döneminin 5. haftasında göğüs uçları daha hassas olacaktır. Her anne adayı için bu durum pasif ya da aktif olarak farklılık gösterir. Bu genetik yatkınlıkla da ilişkilendirilebilinir.
Genellikle gebe kadın bu dönemde mide bulantıları ve kusmalar yaşayacaktır. Uterusun büyümesinden kaynaklı idrar torbasına baskı olacak ve kadın daha sık idrar yapma isteği hissedecektir.
Bu dönem yaşanabilecek adet kanına benzer kan veya kahverengi lekeler normal kabul görmemektedir. Kadın çok fazla telaşa kapılmadan kadın doğum uzmanına gitmelidir. Kimi bünye için bu durum sıkıntı olmazken bazen de bebeğin anneye tutulması ile ilgili sıkıntılardan da kaynaklanabilir. Doktor ona göre önlem alacaktır.
Kadının gebeliğin her döneminde beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Ancak gebelik döneminin 5. haftasında fazla yüklenip mideye çift kişilik yemek almak demek değildir. Daha sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir.
Prof. Dr. Bülent Tıraş
www.bulenttiras.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..