Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

5 Milyon YTL'lik Atatürk Sevgisi!

5 Milyon YTL'lik Atatürk Sevgisi!
 

İzmir’de Buca Belediye Başkanı Mimar Cemil Şeboy’un 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki masklardan esinlenip Türkiye’nin en büyük Atatürk rölyefini ilçesine yapma fikri tartışmalara sebep olmuştu.

İzmir'i tepeden gören kayalıkların içerisine yaklaşık 40 metre boyunda Türkiye'nin en büyük Atatürk rölyefini yaptırmaya karar veren Şeboy, ABD'deki Amerika başkanlarının kayalara oyulmuş maslarından esinlendiklerini belirterek; 2 yıl içerisinde maskın bitirileceğini söylemişti.

Projenin ayrıntılarına bakarsak Cemil Şeboy’un söylediklerini temel alarak: Buca'nın Çaldıran Mahallesi Taş Ocakları mevkisinde özellikle gecekonduların yoğun olarak bulunduğu bölgede yapılacak olan rölyefin omuz kısmından itibaren Atatürk resmini içereceği belirtilmiş, rölyefle ilgili bilgi veren başkan: "Yeşildere yoluna dünyanın en büyük Atatürk maskını yapacağız.

Buca Belediyesi ve akademisyenler tarafından oluşturulan bir kurul tarafından Atatürk'ün hangi resminin rölyefinin yapılacağına karar verildi. Rölyefin yapılacağı yere ve kayalıklarda zemin etüdü ve jeolojik etütlere göre statik projeleri hazırlandı. Mask, yaklaşık 3 apartman büyüklüğünde, yaklaşık 40 metre yüksekliğinde olacak.

İhaleye verdik ve bir ay önce yapımı başladı. Sanırım 2 yıl kadar yapımı devam edecek ve 3 milyon 300 bin YTL'ye mal olacak. Ne dünyada ne de Türkiye'de böyle bir proje yok. Bir kısmı kabartma, bir kısmı oyarak yapılacak belki kayalara monte edilecek. Ayrıca rölyefin hemen üzerinde daha önce yapılmış yapılar var, onların istimlakları yapılacak. Rölyefin hemen altına da Atatürk'ün bir vecizesi yazılacak" diye konuşmuştu.

Ne güzel efendim Atatürk adını kullanarak bir şeyler yapmak…

2 sene önce maliyeti 3 milyon 300 bin YTL yani 3 Trilyon 300 milyar TL olarak hesaplanan bu rölyef, geçen 2 sene içerisinde maliyet girdileri ve enflasyon derken 5 Milyon YTL’yi aştı.

29 Ekim’de büyük bir şölenle açılması, yetiştirilmesi bekleniyor.

Sömürülen Atatürk ve Atatürkçülük Türkiye’de incelenmesi gereken çok önemli bir konu, işin içine Atatürk adı girince; yerde Arapça yazı görüp Kuran sanan masum insanlarımız gibi akan sular durur.

Atatürk’ü ağzına sakız edip, onun adını kullanıp bir şeyler yapmaya ya da açıkça nemalanmaya çalışmak son derece kötü ve dışarıdan bakıldığında komik bir hal alıyor.

Böyle durumlarda ilk sorgulanan şey yapan kişinin samimiyeti/samimiyetsizliği oluyor…

Son zamanlarda Atatürkçü Düşünce Dernekleri’nden Cumhuriyet Halk Partisi’ne Atatürk’ün adıyla siyasete katılanları görürken; meydanlarda kalabalık toplayıp tehlike çanları çalıp halka Atatürk aracılığı ile nefret tohumları bırakan şarlatanlara da hepimiz şahit olduk.

Bunlar en az halkın dini duygularını siyasete alet edenler kadar tehlikelidirler.

Atatürk’ün yaşam felsefesi ve yapmak istediklerini anlayabilseydik bugün bu durumda olmazdık. Milletimiz maalesef her konuda şekilcilikten öteye gidemiyor.

Projeyi sahiplenen Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’a bakalım istiyorum…

Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitiren Cemil Şeboy 1994 yılında DSP’den, 1999 yılında yine DSP’den ikinci kez belediye başkanı seçildi.

İsmail Cem’in kurduğu Yeni Türkiye Partisi’ne katılan ilk belediye başkanlarından olan Cemil Şeboy daha sonra bir süre bağımsız kaldı.

2004 yerel seçimlerde AKP’den belediye başkanı seçildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile her fırsatta ters düşen ve belediye meclisinde muhalif tavırlarıyla dikkat çeken birisi kendisi.

İlginç gelen nokta Türkiye’de siyasetin sağı solu belli değil. DSP’den aday olan birinin AKP’den aday olması bence pek de mantıklı değil. Gerçi siyasete ANAP’ta başladığını söylersem hiç de şaşırmazsınız.

Yani ANAP, DSP, YTP ve son olarak AKP; sağdan sola, soldan sola, soldan bu kez yine sağa!

Değişmiştir canım, insan değişemez mi (!)

Ben DSP’den sonra AKP’den aday olamam; yüzüm tutmaz, aynı şey bunun tam tersi içinde geçerli.

Cemil Şeboy’un hedefinin AKP’den Büyükşehir adaylığı olduğunu düşünüyorum.

5 Milyon YTL’yi Atatürk’e harcayan bir ilçe belediye başkanını İzmir’in başında görmek ister misiniz, bilmem?

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..