Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '16

 
Kategori
Sektörler
 

6331 sayılı Kanun sonrası İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)

6331 sayılı Kanun sonrası İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)
 

6331Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlüğe girmesi ile İş Sağlığı ve Güvenliği tüm işyerlerinde daha etkin bir şekilde uygulanmaya başlamıştır. Kanunun yürürlüğe girmesi ile ÇSGB Müfettişleri denetimleri artırmıştır. Az tehlikeli işe yerleri dâhil iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılması için yapılan denetimler sıklaştırılarak devam etmektedir.

Bu konudaki denetimlere ait kontrol edilenleri ayrıca inceleyerek bilgi vereceğimizi belirtmek isteriz.

BİZİM OSGB olarak istatistikleri incelediğimizde ne yazık ki ülkemiz bu konuda çok kötü bir sicile sahiptir.2015 yılında resmi kayıtlara göre 1700’den fazla kişi iş kazalarında hayatını kaybetmiştir. Bu günde 4-5 kişinin iş kazası sebebi ile hayatını yitirmesi anlamına gelmektedir.

Uluslararası çalışma örgütü kayıtlarına göre dünyada her yıl 270.000.000 iş kazası meydana gelmektedir. Her yıl yaklaşık 2.200.000 insan hayatını kaybetmektedir.

İş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle ortaya çıkan işgünü ve maliyet kayıpları milli hasılat milyarlarca dolarlık zarara uğramaktadır.

Uluslararası iş örgütü kayıtlarına göre bu kazaların ülkelerin milli gelirine olan etkisi %1-4 arasında değişmektedir. 2015’te ilk kez 1 trilyon dolarlık milli gelir sınırını aşan ve dünya ekonomileri arasında 17.  sırasındaki yer alan ülkemizin kaybı milyarlarca doları bulmaktadır.

Ülkemizin son dönemde yaşadığı ekonomik kayıpların azaltılması için İSG Önlemlerinin artırılması ve iş kazalarının azaltılması önemli bir başlık olarak değerlendirilmelidir.

Tehlikeli durumlar ve tehlikeli davranışlar iş kazalarının ortaya gelmesindeki en önemli iki unsurdur. Tehlikeli durum işveren, tehlikeli hareket ise çalışan sebeplidir. İş kazaları istatistiklerine göre tehlikeli durumlar %10, tehlikeli davranışlar ise %88 olarak etkendir.

Her yönüyle ülkemize zarar veren iş kazalar ve meslek hastalıkları hem çalışanların tehlikeli hareketlerinden gerekli bilince ulaşmamış olması etkenlerin başında gelmektedir. Diğer en önemli etken ise işverenlerin 6331 sayılı kanun ve kanuna bağlı olarak çıkartılmış olan yönetmelik koşullarını yerine getirmememeler, işyerlerindeki çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin aksaklıklardan meydana gelmektedir.

Tehlikeli durumlar işverenlerin konuya bilinçli yaklaşmalarının sağlanması İşyeri hekim ve iş güvenliği uzmanları tarafından kendilerine önerilen konularda gerekli tedbirleri almaları ile giderilebilir.

Tehlikeli hareketler (davranışlar) ise işverenin konuya bilinçli yaklaşımı ile etkin bir eğitim verilmesi ve işyerlerinde her bir çalışanda güvenlik kültürü oluşturulması ile mümkündür

Tehlikeli durumlar ve tehlikeli hareketlerde bunlar sağlanabilirse SIFIR KAZA hedefinin gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır.

BİZİM OSGB olarak hizmet verdiğimiz iş yerlerinde yönetim ile el ele vererek İSG Yönetmeliği veya yönergesi oluşturulmasına çalışılmaktadır. Bu yönetmelik veya yönerge bir el kitabı olarak çalışanlara işveren ile birlikte verilmektedir. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ açısından işyerinde hizmet vermekte olan SORUMLULAR tarafından çalışanların işyerindeki günlük faaliyetlerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde geçirmeleri için uymaları gereken kurallar, uygulamalar, acil durumlarda yapılması gerekenler ile tehlike-risk ve iş kazası ile ilgili konular ayrıntılı olarak belirlenmesine dikkat etmeleri gereklidir.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri çalışanların davranışlarında değişiklik yapana ve asgari iş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşuncaya kadar BİZİM OSGB tarafından verilmesi prensip edinilmiştir. Ancak burada işverenin talebi ve çalışanların katılımı çok önemlidir. Eğitimler bakanlık tarafından yetkili ve sertifika sahip uzman ve işyeri hekimleri ile İŞVEREN katkısı ile düzenlenmektedir. Bu eğitimler öncesi ve sonrası sınav yapılmakta, işverenin talebi halinde eğitimlere ait anket düzenlenmektedir. Eğitim sonuçları kayıt altına alınarak özlük dosyanıza konmaktadır.

Ayrıca işe girişlerde genel kurallar çalışanlara anlatılmaktadır. İşveren tarafından görevlendirilen yetkili kişilerce, o işyerine uygun olarak uzmanlarımızın katkısı ile Temel İSG taahhütnamesi hazırlanarak işveren veya görevlendireceği kişilerce kayıt altına alınması sağlanması ile önemli bir basamaktır.

Bunun dışında ayrıca İşyeri için çalışanların çalıştıkları bölüme uygun olarak Kişisel koruyucu donanımlar tespit edilerek işverene bildirilmelidir. Bu Kişisel Koruyucu Donanımlar işveren tarafından çalışana ve dışardan gelen her türlü ziyaretçiye nasıl kullanılacağını içeren bir eğitim verilerek teslim edilmelidir. Çalışanlar kendilerine bu kişisel koruyucu donanım verilmeden çalışmamalıdır.

Ayrıca işyeri ile ilgili olarak çalıştıkları bölümde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin herhangi bir tehlikeli durum olması halinde öncelikle çalışan temsilcisine gerekli önlem alınmadığı halde ise işverene ve iş güvenliği uzmanına veya işverene bildirmelidir.

Hizmet verilen işyerlerindeki temel hedef SIFIR KAZA olmalıdır.

Bunun için işverenle birlikte hazırlanan yönetmelik veya yönergede belirlenen

İSG ile ilgili TEMEL (ALTIN) KURALLAR’a ve SICAK İŞ İZNİ GEREKTİREN İŞLER başlarken gerekli önlemlerin alınması herkesin ortak sorumluluğudur.

KAZASIZ ve OLAYSIZ ORTAMIN BİR SEÇİM OLDUĞU ve TEMEL BİR İNSAN HAKKI OLDUĞU TARAFLARCA KABUL EDİLMELİDİR.

Kazasız ve olaysız bir ortamda çalışmak için gerekli şartları sağlamak için taraflar olarak İŞVEREN ve ÇALIŞAN olarak kabul ve taahhüt edilmelidir.

Bilinmelidir ki bu şartları sağlayamayanlar yarının kalıcı firmalarından olamayacaktır.

Kürşat KORKMAZ

İnşaat Yüksek Mühendisi

 
Toplam blog
: 8
: 2867
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Malatya 1965 YILDIZ ÜNİVERSİTESİ- İnşaat Mühendisliği- 1986 Paşalı grubu -Yurt içi ve Yurt dışı p..