Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

7 Haziran Perşembe

7 Haziran Perşembe
 

Hükümet ile asker arasındaki görüş ayrılığı, bir e-muhtıra ile ülke gündemini allak bullak ederken, cumhurbaşkanı krizinin doğurduğu erken seçim ortamı, Türkiye’de çok yönlü gelişmeleri de beraberinde getirdi.

Şiddet olaylarındaki artış, çaresiz bir durum yaratırken, Genelkurmay Başkanı’nın Kuzey Irak'a girmek için siyasi iradenin kararını bekliyoruz şeklindeki açıklaması gözleri olduğu kadar, hücum oklarını da başbakana çevirdi.

Tezkerinin meclisten geçmesine karşı olanlar başta olmak üzere, birçok kesim, sanki kesin bir çözüm varmış da yapılmıyormuş gibi bir hava yaratarak, sürekli Kuzey Irak’a girilmesi yönünde propoganda yapmaya başladı.

Öyle ki üstüste gelen şehit haberlerinin tek suçlusu, Kuzey Irak’a girme emrini vermeyen başbakanınmış gibi bir görüntü ortaya çıktı. Terörün odağı sanki Kuzey Irak topraklarında bir kıl çadırın içinde öbeklenmiş, askerlerimiz sınır ötesi operasyon yaptığında hepsini kökünden kazıyıp teröre ebedi bir son vereceklermiş gibi bir izlenim yaratıldı.

Olayın bu kadar basit olamayacağını, azıcık politikadan ve diplomasiden anlayan herkesin bilmesi hiç de zor değil. Fakat iç politikada seçimlere doğru yol alınırken, safların belirlenmesi aşamasında malzeme olarak kullanılmak üzere nedense bu sefer dış politika seçildi.

Gazete manşetlerinde halka müjdeli bir haber olarak sunulan Kuzey Irak topraklarına girişimiz, yetkililerce yalanlandı. Bu tür çok boyutlu olayların halkla birebir konuşulması, anlatılması gerekmez diye düşünüyorum. Dışişlerinin inkâr ettiği bir bilgiyi doğru diye ısrarla sunmak, gazetecilik mi, arabozuculuk mu, karar veremedim.

Amaç ne kadar masum veya ne kadar maksud bilemiyorum. Tek temennim ve duam, ülkemizin, milletimizin hayrına sonuçlanması…

KUZEY IRAK’TA SICAK TAKİP (Akşam). Şehitlerimizi uğurlarken sınırötesi operasyon haberi heyecan uyandırdı.

HAREKATIN ADI YETTİ (Radikal). Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat düzenlediği haberi dünyada heyecan yarattı.

KUZEY IRAK’A GİRDİK (Tercüman). Özel kuvvetlere bağlı 2500 Mehmetçik Çukurca’dan girdiği Kuzey Irak’ta PKK’yı ininde imha harekatı başlattı.

KUZEY IRAK HEYECANI (Vatan). Amerikan Haber Ajansı AP’nin binlerce Türk askeri Kuzey Irak’a girdi haberi büyük heyecan yarattı. Ancak Dışişleri Bakanı Gül, haberi yalanladı.

DYP ile Anavatan arasındaki birleşme macerası biterken yeniden başladı. Çünkü ayrılık, iki partinin de barajı aşamayacağı konusundaki korkuları azdırdı. Ağar’ın, milletvekili listelerinin bir kısmını boş bırakarak YSK’ya verdiği hepinizin dikkatini çekmiştir sanıram.

Şimdi son bir hamleyle hiç değilse seçim ittifakı yapılarak barajı aşmanın yolları aranıyor. Anavatanlı bazı isimler bu boş yerlere yerleştirilebilirse, kağıt üzerinde bir ittifak sağlanacak. Ancak bütün bu gelişmeler, halk nezdinde bir itibar sağlar mı, onu 22 Temmuz akşamı göreceğiz.

SON ÇIRPINIŞ (Akşam). Nişanı atan merkez sağda yeni birleşme manevrası. Ağar ve Mumcu baraj altında kalacakları kaygısıyla telefonda ortak liste pazarlığına girdi. Sağda birlik için son 48 saat.

SON 48 SAAT PANİĞİ (Hürriyet). DP ile Anavatan arasında bozulan birleşme çabaları dün YSK’ya verilen listelerin tamamlanması 48 saat kala yeniden ivme kazandı.

SAĞ BİRLİKTE SON ÇIRPINIŞ (Radikal). Birleşirken yolları ayrılan DP ve Anavatan7ın liderleri dün bir telefon görüşmesi yaparak ittifak kararı aldı. Uzlaşma sağlanırsa Anavatanlılar DP listelerinden aday olacak birleşme ise seçim sonrasına ertelenecek.

AĞAR ROMAN (Yeni Şafak). Ağar ile Mumcu birleşirken cumhurbaşkanı seçimini engellemekte CHP’ye yardım ettiler. Bu iş bitince Ağar Mumcu’yu dışladı. Ancak dün baraj endişesiyle diyalog arayışı başladı.

SAĞDA BİRLEŞME KÖRDÜĞÜM (Zaman). Milletvekili aday listelerinin verilmesinden bir gün önce karşılıklı suçlamalarla ayrılan DP ve Anavatan’ın, listedeki boş yerlerin Anavatanlılar tarafından doldurularak seçim ittifakı yapacağı söyleniyor.

Yurdun dört bir yanında dün gözyaşı vardı. Şehitlerimizi ebediyete uğurladık. Analar yanık bağırlarından yükselen ağıtlarla ciğerparelerini vatanın kalbine gömdüler. Bu acıyı milletçe unutmamaya, şehitlerimizi her zaman kalbimizde yaşatmaya, bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri de affetmemeye yemin ettik.

Cenaze törenlerinin en ilginç anlarından biri de Şırnak’ta yaşandı. Şehit olan Mehmetçiğe Kürtçe ağıtlar yakılırken, terör de yine Kürtçe sloganlarla lanetlendi. PKK ile Kürt vatandaşlar arasındaki ayırımı ön plana çıkaran bu manzara, sanırım pek çok insana bazı şeyleri daha iyi anlatmıştır.

KALBİMİZE GÖMDÜK (Bugün). Tunceli’de PKK’nın kalleş bombasıyla şehit olan dağ gibi 7 yiğidimizin cenaze töreninde aynı görüntüler yaşandı. Gözyaşı, isyan, lanet…

BU ACI HEPİMİZİN (Cumhuriyet). Tunceli’deki hain saldırıda şehit olan erler gözyaşlarıyla torağa verildi.

ONLAR HENÜZ DOĞMAMIŞTI (Milliyet). Kanlı örgüt PKK 23 yıl önce ilk saldırısı gerçekleştirdiğinde dün toprağa verdiğimiz 7 şehitten hiçbiri dünyaya gelmemişti. Onlar terörsüz bir Türkiye göremeden öldüler.

ŞEHİTLER ÖLMEZ (Posta). Tunceli’de karakola yapılan hain saldırıda şehit olan 7 askerimiz dün memleketlerinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazelere katılan binlerce kişi terörü lanetleyip vatan bölünmez, şehitler ölmez diye tempo tuttu.

7 GÜVERCİN UÇTU (Star). Pülümür’deki hain saldırıda şehit düşen 7 Mehmetçik gözü yaşlı anaların feryatlarıyla uğurlandı. Cenazeler terörü lanet mitingine dönüştü.

ŞIRNAK PKK’YA MEZAR OLACAK (Tercüman). Şehidini uğurlayan binlerce Şırnaklı’nın Kürtçe Kahrolsun PKK Bizi ayıramazlar, sloganları hainlere şamar gibi indi.

TERÖRE KÜRTÇE LANET (Yeni Şafak). Tunceli’de hain saldırıda şehit olan Şırnaklı er Burhan Yalçın’ın cenazesinde yüzlerce kişi Kürtçe sloganlarla terörü lanetledi.

ALNINDAN VURDULAR (Türkiye). Tunceli’de 7 askerin şehit edildiği saldırıda üzerindeki bombalarla 60 Mehmetçiğin bulunduğu yemekhaneyi havaya uçurmaya çalışırken öldürülen PKK’lı teröristin kimliği belirlendi.

Milletvekili aday listelerinin dışında kalan veya seçilme şansı olmayan bazı vekilleri bir tehlike daha bekliyor. Dokunulmazlıkları dolayısıyla haklarında işlem yapılamayan vekiller, süreleri bitince birer birer hesap vermek zorunda kalacaklar.

ÇİZİKLİ VEKİLE DOKUNULACAK (Bugün). Adliye koridorları liste dışı kalan dosyalı vekilleri bekliyor. Ak Parti’de 32, CHP’de 17 parlamenter yargı önüne çıkacak.

Seçimlerin ciddiyetini anlamayan yok gibi. Bu sefer katılımın mümkün olduğunca fazla olması için herkes elinden gelen gayreti gösteriyor. Daha önce yaz kamplarını 22 Temmuz sonrasına erteleyen Türk Silahlı Kuvvetleri, şimdi de tayinleri 22 Temmuz sonrasına sarkıttı.

SANDIĞA MARŞ MARŞ (Vatan). Genelkurmay askeri personelin firesiz oy kullanabilmesi için önlem aldı. Tayini çıkanlar her yıl 15 Haziran 1 Temmuz arası yeni birliklerine gidiyordu. Şimdi bu tarih 22 Temmuz seçimi sonrasına ertelendi.

Son haberimiz Sporla ilgili. Bilindiği gibi Fenerbahçe 100. yılında ünlü futbolcu Carlos’u transfer ederek bütün dünyada yankı uyandırdı. Birçok kulübün almak istediği Brezilyalı yıldızın Türkiye’yi ve Fener’i seçtiği haberi de hayli yankı uyandırdı.

DÜNYA FENER’İ KONUŞUYOR (Bugün). Dünya Roberto Carlos’u transfer eden Fenerbahçe’yi konuşuyor. İspanyol basını ise mükemmel bir sol ayak kaybettik diye ağlıyor.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..