Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Ankara
 

8. Türkçe Olimpiyatları

8. Türkçe Olimpiyatları
 

TÜRKÇE OLİMPİYATLARI


120 ülkeden 750 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları 05.06.2010 tarihinde Ankara’da Arena spor salonunda yapıldı.

Onbin kişilik Arena spor salonu ilk defa açılıyor, açılışını da Türkçe olimpiyatları ile yapıyordu. Salonun düzenlenişi, ışıklandırılışı, olimpiyatlara renk veren 120 ülkeden 750 çocuğumuz izleyenlerin gözlerini yaşarttı.

Salonu dolduran binlerce vatandaşla birlikte devletin zirvesi de olimpiyat coşkusuna ortak oldu. Dünya çocukları, seslendirdikleri türkü, şarkı ve şiirlerle sergiledikleri halk oyunları ve gösterilerle ‘dünyaya barış’ mesajı verdi.

Törene, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, bakanlar, milletvekilleri, yabancı misyon temsilcileri, vali, müsteşar, rektör, belediye başkanı, sanayici, sanatçı ve işadamları katıldı.

Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, olimpiyata katılan öğrencileri 'Türkçenin çiçeği' olarak nitelerken, 7 sene önce 17 ülke ile başlayan organizasyonun çığ gibi büyüdüğünü kaydetti. Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden mezun olan öğretmenlerin bir ideal uğruna dünyanın dört bir tarafında dilimizi öğrettiğini anlatan Sağlam, "Onları hiç uğurlamıyoruz, kendi çocuklarımız gibi Türkçe açan çiçekleri gibi bağrımıza basıyoruz." dedi.

Tacikistan'dan İsmoil Saidov'un 'Dönülmez Akşamın Ufkundayız' şarkısı ve Bangladeş'ten Farzana Siddique ile Sevdenur Işılak'ın hem Türkçe hem de Bangladeş’çe söyledikleri 'Üsküdar'a Giderken' parçası yoğun alkış aldı.

Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na verildi.

Davutoğlu'na ödülünü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç takdim etti. Dakikalarca süren alkışlar eşliğinde ödülünü alan Davutoğlu- "Bir milletin dış politika hedefi o ülkenin dilinin yaygınlaşma hedefi ile aynıdır. Dilimizi dünyanın her tarafına yaydıkça Türkiye'nin dünyadaki yükselmesini kalıcı hale getiririz. Artık şöyle diyorum: Hattı lisan yoktur, sathı lisan vardır, o satıh ise bütün dünyadır. Türkçemiz bütün dünyada yaygınlaşacaktır. Türkçe bilmek ikinci dil bilmek olmayacak, sizde bu dili bilmek ile çağımızın seçkin insanları arasında yer alacaksınız." dedi.

Bülent Arınç ise-“ Türkiye çok itibarlı ve güçlü bir ülke oldu. Tacikistan’dan gelen çocuklarımıza sordum ‘ Siz nerden geliyorsunuz? Bana cevap verdiler- Hacı Atanın memleketinden geliyoruz. Onlar Tacikistan’ı Hacı ata’nın memleketi olarak görüyorlardıOnlar buraya sevgi ile geliyorlar. Kardeşlik ile geliyorlar. Türkçe anamızın ak sütü gibi helal bir dildir. Bu okullarda görev yapan öğretmenler analarına, memleketlerine mektup yazıyorlar ‘ Biz buraya dönmek için gelmedik.’

Yurtdışında bulunan bu okulların açılmasına ülkemizden birçokları karşı çıkarken rahmetlik Ecevit bu okullara sahip çıktı.” Dedi.

Memleketimizde bazıları Türkçeye karşı çıkarken, Türkçe konuşmanın aleyhine faaliyet düzenlerken “Dünya da halen iki yüz elli milyon insanın konuştuğu Türkçeyi öğrenebilmek için, 120 ülkede insanlar Türkçe konuşmayı öğrenmek için gayret gösteriyorlar.”

8.Türkçe olimpiyatlarında gözüm Devlet Bahçeli’yi de diğer partilerin ileri gelenlerini de aradı ama yoklardı. Sol düşünceli sivil toplum örgütlerini de görmeyi arzuladım ama onlarda yoktu.

Bu kadar büyük ve önemli bir toplantıya bu saydıklarım davet edildikleri halde katılmamalarına ne mazeretleri olabilirdi!

Burada hepimizin ana dilinin olimpiyatı vardı. Yürekler Türkçemiz ve bu Türkçeyi kendi ana dilleri gibi konuşabilen 120 ülkenin çocukları için atıyordu. Bu güzellikler görülmeli idi, görülmeye değerdi.

Ben ve benim gibi 1973 kuşağı olanlar üniversite yıllarında Türk dünyası için çok hayaller kurmuş, umutlar beslemiştik. Bu olimpiyatları, 120 ülkedeki Türk okullarını ve sağlanan bu gelişmeyi hayal bile edememiştik. Şimdi ise yapılması gereken bir şey var-“ Bunu düşünen, sağlayan büyüğün elini öpmek.”

Bu okullardaki çiçekler büyüyecek, gelişecek, çoğalacaktır. Bunlarla birlikte Türkçemizde, kültürümüzde bütün dünyaya yayılacak, dilimiz dünya dili olacaktır.

Bütün bu gelişmelerin olması rahmetlik Atatürk’ün, Menderes’in, Özal’ın, Türkeş’in, Ecevit’in, Muhsin Başkan’ın, Hacı ata’nın ruhlarının şad olmasını sağlayacaktır.

Mustafa Yolcu

 
Toplam blog
: 172
: 1405
Kayıt tarihi
: 26.06.09
 
 

1953 Yılı Çorum iskilip doğumluyum.  inşaat mühendisiyim. Ankara'da ikamet ediyorum Yazılarım baz..