Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '09

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü
 

...



<ı>Ve kadınlar
bizim kadınlarımız:
korkunç ve mübarek elleri
ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle
anamız, avradımız, yarimiz
ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen
ve soframızdaki yeri
öküzümüzden sonra gelen
ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız
ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki
ve kara sabana koşulan ve ağıllarda
ışıltısında yere saplı bıçakların
oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan
kadınlar,
bizim kadınlarımız…

………..Nazım Hikmet…….


8 Mart 2009 kadınların ilk özgürlük taleplerinin üzerinden 152 yıl geçmiş. Bunca yılda çok şey değişti ve kadınlar
ve de erkekler çok mutlu ve özgürler demek isterdim. Ama 152 yılda değişen bir şey yok aksine sömürü alabildiğine artarak devam ediyor. Dünya da yaşasan ekonomik krizin faturası çalışan insanlar kesiliyor. Her gün binlerce insan işini kayıp ediyor.


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857'de Chicago'da yanarak ölen kadın tekstil işçilerinin anısına Clara Zetkin'in önerisi ile Dünya Emekçi Kadınlarına armağan edilmiş bir gündür. Daha insanca iş ve yaşam koşulları için hayatlarını kaybeden bu kadınlar, kadınların eşit ve özgür bir dünya taleplerini canlı tutmalarının temel dayanaklarından olmuştur. 8 Mart, oy hakkı, sendikalaşma ve eşit işe eşit ücret gibi taleplerle yola çıkan kadınların mücadelesinin bir ürünüdür.



8 Mart, Türkiye'de ilk kez 8 Mart 1921'de "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmış; 1975'de İlerici Kadınlar Derneği'nin çabalarıyla sokaklara taşınmıştır. 1977'de Birleşmiş Milletler'in 8 Mart'ı "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlamaya karar vermesinden sonra; Türkiye'de de 1980'lerden başlayarak, özellikle 1990'lardan bu yana 8 Mart farklı kadın örgütleri tarafından çok daha yaygın olarak kutlanmaktadır.


8 Mart yüzyılın başından beri dünya emekçi kadınlarının ortak mücadele günü olarak kutlanıyor. Kapitalizm, pek çok başlıkta olduğu gibi 8 Mart'ı da emekçi karakterinden sıyırarak içi boşaltılmış ve klişe söylemlerle geçiştirilen bir "Kadınlar günü"ne indirgeme girişimlerinde bulunuyor. Ancak kadınlar her 8 Mart'ta sokağa çıkarak bu güne emekçi rengini çalmayı başardılar.


8 Mart kadınların eline tutuşturulacak kırmızı güllerden ibaret olan, içeriği boşaltılmış bir “Kadınlar Günü” değildir. Tam tersine yaşanılan eşitsizlik, adaletsizlik ve kadın sorununu bir sistem ve anlayış sorunudur.


Kadınlar ve çocuklar dünyanın her yerinde sömürüye en çok maruz kalan kesimlerdir ve kadınlar her zaman ucuz iş gücü olarak görülmüşlerdir. İş hayatındaki bu eşitsizliğin yanı sıra kadınlar ev hayatında ve genel olarak toplumsal hayatın her alanında eşitsizlikle sarmalanmışlardır. Görünmeyen ev içi emekleri ve kadın kimliğine yönelik baskılar kadınların toplumsal özgürlüğünü alabildiğince sınırlamaktadır. Cinsiyetçi politikalarla da bezenen bu uygulamaların sonucu olarak, kadının çalışma ve aile yaşamındaki ve siyasal yaşamdaki durumu gün geçtikçe gerilemekte ve kısırlaşmaktadır. Töre cinayetleri, taciz, cinsel ve her türlü toplumsal şiddet cinsiyetçi ve ayrımcı yaklaşımların kadınlar üzerindeki ezici etkisini çok daha çarpıcı biçimde göstermektedir.


Daha özgür ve eşit bir dünya dileği ile Dünyanın Emekçi Kadınlarını saygıyla selamlıyorum…

 
Toplam blog
: 137
: 1141
Kayıt tarihi
: 14.12.07
 
 

Aklımda sevdiğim şairlerden mısralarla yürüyorum. Yürümeyi unutmuş ve yeniden öğrenen bir çocuk gibi..