Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '12

 
Kategori
İzmir
 

81.İzmir fuarının 'Onur Konuğu İl' Hatay

81.İzmir fuarının 'Onur Konuğu İl' Hatay
 

Irmak tanrısının kızı olan Daphne, bir "su perisi", Apollon ise "ışık tanrısı"dır. Altından bir lir çalar. Hastalıkları iyileştirme sanatını insanlara o öğretmiştir. Dahne kırlarda gezinirken Apollo ile karşılaşır....


'Nerede o eski fuarlar' derken o  unutulmaz günleri hatırlamak, yaşamış olanlarla bir kez daha eskilere gitmekti. İzmir Enternasyonal fuarının bu  en gözde yıllarında televizyon henüz evlerimize girmemişti. Gazeteler, radyo (sadece TRT var ve o yıllarda İzmir-İstanbul-Ankara-İzmir radyolarını dinleyebiliyoruz) sinemalar tek eğlencemiz, bir de turneye çıkan tiyatrolar. Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu, Devekuşu Kabare izlediklerim ve şu an hatırlayabildiklerim. Hepsini fuar zamanı, fuarda izlemiştim. Aynı fuar günlerinin tekrar yaşanması ve yaşatılması günümüzde bence mümkün değil. 

Düşünün bi' olmaz ama oldu diyelim, eski günler gibi fuarda gazinolar (böyle yerlerden bir kaç yer ya var ya yok) ülkemizin en sevilen ve tanınmış sanatçılarını getirmiş. Bir gazinoda assolist Sezen Aksu, bir diğerinde Tarkan, bir diğerinde İbrahim Tatlıses bir diğerinde Müslüm Gürses, bir diğerinde Bülent Ersoy...  Yine birlikte sahneyi paylaşacağı türkücü, arabeskçi, yerli yabancı müzik söyleyen gruplar ve şarkıcılar, halkı güldüren komiklik yapan sanatçılar ve fasıl toplulukları... beş altı gazino ve çay bahçesinde beş altı ayrı ayrı, birbirinden güzel programlar. Önceki yazımda eski günlerden kalma bir afiş var. Bir bakın kimler varmış? Bu kadar sanatçının bir arada olduğunu bi' düşünün. Olur mu? Hem de 30 gün, bırakın 30 günü şimdiki fuar zamanı kadar, 10 gün? 

 
Uzun bir süre İzmir fuarlarını ziyaret etmedim. Kısmet olmadı, gidemedim. Fakat başta kitap fuarları (2007'den beri kaçırmadım, bunda kitap fuarlarına katılan MB yazarlarımızın etkisi büyük) olmak üzere bazı fuarları ziyaret ediyorum, aksatmadan. 

Süresi iyice kısalan İzmir Fuarına yeniden ilgimi kazandıran Onur Konuğu İl uygulaması oldu. 2005 yılında Mardin onur konuğu il olmuş, daha sonra Uşak, Çorum, Karabük, Çanakkale, Gaziantep, Denizli ve bu yıl da Hatay 81.  İzmir Enternasyonal Fuarı'nın "Onur Konuğu il" oldu. Hatay ili sanayi ve ticaretinin yanı sıra tarihi, kültürü, mutfağı ve el sanatları gibi zenginlikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekti.


Bu yıl diğerlerinden farklı bir açılış yaşandı. Yakın zamandaki açılışlarda, açılışın yapılacağı gün (genellikle açılış töreni  Lozan Kapısı'nda yapılır, çevre yolları trafiğe kapatılırdı) fuar zamanı daha da yoğun olan İzmir trafiği açılış günü deyim yerindeyse felç olurdu. Bu kez öyle olmadı.

 
Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleşen açılış törenine, bakanlar,  TBMM Başkanvekili, bakan yardımcıları, İzmir ve Hatay Valileri ile Denizli, Aydın, Uşak Valileri, İzmir ve Hatay Milletvekilleri, İzmir ve Hatay’dan Belediye Başkanları, Bakan düzeyinde 11 ülke temsilcisi, siyasi parti temsilcileri, dini cemaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.Her yıl bir temanın işlendiği 81 nci fuarda bu yıl "Yaşamın Her Alanında Tasarım" teması işlendi. 

Fuara giriş ücreti bu yıl 2.00 TL idi.  Güvenlik kordonundan geçtikten sonra fuar alanına girdik. Fuarın beş kapısında aynı uygulama vardı. 6 ve 8 Eylül günleri fuara gittim. İlkinde nerede ne var öğrendim. Bu bilgi ikinci ziyaretime kolaylık getirdi.


Onur konuğu il uygulamasından oldukça memnun kaldım. Geçen yıl Denizli ilimiz onur konuğu idi. Fuarın son günü gitmiş ve bir kaç çift ayakkabı bile satın almıştım.

Hatay denince akla  Hatay mutfağına özgü yemekler ve tabii ki  'künefe' geliyor.  Hazırlanışı, pişirilişi, sunumu... Yemeden anlatılmaz.Şüphesiz ziyaret edenlerin büyük bir kısmı bu lezzetin tadına bakmıştır. Hatay ilimizin bulunduğu salonda ve mutfakların yer aldığı açık alanda çektiğim bazı fotoğrafları galerilerimde görebilirsiniz.


Fuara katılan yabancı ülke temsilcilikleri ile yerli firmaların yer aldığı 1-2-3-4 no.lu hollerde; İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı belediyeler, teknoloji ve diğer firmalarımız, antika otomobiller, motorsiklet ve bisikletler, sanat galerisinde resim ve fotoğraf sergisi yer alıyordu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gana, Kenya'da gözüme çarpan ülkeler arasındaydı.


Dışarıda ise; bilgilendirme panoları, lunapark , göl ve bisikletleri, üç büyük kulümüzün taraftarlarına forma satışını yaptığı tırlar, kaskatlı havuz civarındaki konser alanı (8 Eylül'de Sertab Erener konuk sanatçıydı), paraşüt kulesi etrafında ve Basmane kapısından göle kadar sağlı sollu sıralanmış aklınıza gelecek her türlü yiyecek içecek, gıda ve hediyelil eşya ve diğer mekanlar, otobüs, kamyon, işmakinaları, deniz taşıtlarının sergilendiği alanlarda meraklı ziyaretçiler, GSM şirketlerinin standları, baloncular,  kuyruklar, yorgunluğunu çimenlere uzanarak giderenler, milli piyango bileti satıcılar... ne varsa kameramda.


Ha, sahi. Milli piyango satıcıları derken hatırladım. Eskiden Milli Piyango'nun 9 Eylül çekilişleri İzmir'de yapılırdı. 9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu Özel Çekilişi. Bir kaç yıldır milli piyangonun 9 Eylül ve İzmir'in Kurtuluşu çekilişi yok. Gerçi artık ne naklen yayınlanan çekilişler var ne da kazanan talihliler, varsın biletlerde de İzmir olmasın.

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..