Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

86,700 trend desteği!

86,700 trend desteği!
 

Pazartesi günkü “BIST volatiliye teslim” başlıklı yazımda endeksin 19 Nisan’da başlayan kısa vadeli trend desteğini ve bu trend boyunca destek aldığı 10 günlük ortalamasını aşağı yönde kırdığını, kısa ve orta vadeli göstergelerin “SAT” konumunda olduğunu, trendin devamı bakımından takip ettiğimiz Momentum’un yeni rekorların kırıldığı son iki haftada endeks ile negatif uyumsuzluk gösterdiğini belirterek bir düzeltme hareketi beklediğimi dile getirmiştim. Analizlerim sonrası Pazartesi ve Salı günü negatif kapanışlar yapan endeks dün ise panik halini alan satışlar ile yüzde 3’ün üzerinde değer kaybı ile 87.000 desteğine kadar geri çekildi.

Genel Görünüm
Grafikte görüldüğü üzere hafta başından beri satış baskısının etkisinde olan Borsa İstanbul (BIST) geçen hafta gördüğü 93,400 zirvesinin 6200 puan altına indi. Dün ise 3000 puanlık bir geri çekilmenin yaşandığı endekste kapanışın gerek kısa vadeli ortalamaların altında olması gerekse Bollinger bandının dışına çıkılması endeksin grafikte sarı çizgi ile gösterilen trendin sonlanma riskini önemli ölçüde artırmıştır. Diğer taraftan yaşanan bu son geri çekilmenin bir kısmının da piyasanın içsel seyri dışında FED’in tahvil alımlarını azaltacağı beklentisiyle gerçekleşmiş olması ve zamana yayılması beklenen düzeltmenin birkaç günde panik halini alması, endeksin zayıf seyrinin, grafikte sarı çizgi ile gösterilen 86,700 trend desteğine yaklaştıkça sonlanabileceğini ve bu desteğe yaklaştıkça endekste tepki alımları görülebileceğini gündeme getirmektedir.

Yaşanan sert düşüş sonrası endeksin teknik göstergelerini incelediğimizde, kısa vadeli göstergelerin bir çoğunun aşırı satım bölgesine girdiğini orta vadeli göstergelerin ise aşağı yönlü seyrine devam ettiğini görüyoruz.

Kısa vadeli göstergelerden CCI’ın 2012 Temmuz ayından beri en düşük seviyesini test etmesi ve William’s R’ın da benzer seviyede düşüş eğilimi içerisinde olması endekste kısa vadeli tepki beklentisini artırmaktadır. Diğer taraftan trendin devamı bakımından takip ettiğimiz Momentum’un uzun vadeli desteklerinin altına inmesi ise piyasadaki riskli görünümün kısa vadede devam etmesine neden olabilir.


Bu nedenle 86,700 trend desteğinde yaşanması olası tepki alımları ile Momentum’un yeniden yönünü yukarı çevirmesi takip edilmelidir. Tüm bu gelişmeleri toparlayacak olursak endeksin 86,700 trend desteğine yaklaştıkça tepki alımlarından yararlanmak adına 90,000 hedefiyle çok kısa vadeli pozisyonlar açılabileceğini, orta ve uzun vadeli yeni pozisyonlar için ise grafikte mavi çizgi ile gösterilen alçalan trendin direnci 90,000 seviyesi üzerinde işlem hacmindeki artış eğiliminin takip edilmesi gerekmektedir.

Olası 86,700 altı kapanışlarda ise 86,000 seviyesinde geçen ve grafikte mavi kesik çizgi ile gösterilen orta vadeli alçalan trend desteği stop loss olarak kullanılabilir.

Bol Şans.

Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..