Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

9 Temmuz BİST 100 Teknik Analizi

9 Temmuz BİST 100 Teknik Analizi
 

BIST100


Dün güne hafif pozitif başlangıç yapan Borsa İstanbul (BIST) Merkez Bankasının tarihin en büyük döviz satım ihalelerini gerçekleştirmesine rağmen Dolar/TLnin yüksek seyrini koruması ve FED’in aylık tahvil alımlarını beklentilerden önce azaltabileceğine ilişkin endişelerin sürmesiyle, Yurtdışı borsalardan negatif ayrışarak günü yüzde 1.96 düşüşle 71,682 puandan tamamladı.

Analize başlamadan önce son yaptığımız analizi hatırlamakta fayda var.

“Dünkü kapanışı gün içi gördüğü en düşük değere oldukça yakın olan ve yeniden çok kısa vadeli hareketli ortalamalarının altına inen endeksin, bu hareketinin işlem hacmindeki nispi artışla onaylanması olumsuz olarak değerlendirilebilir. Güne dünkü sert satışların tepkisi niteliğinde 74,000 üzerinde başlangıç yapmasını beklediğim endeksin bu destek seviyelerinde tutunma yönünde göstereceği başarı ya da başarısızlık kısa vadeli yön tayini açısından belirleyici olacaktır. Bu desteğin üzerinde tutunamaması durumunda ikili dip formasyonunu gündeme geleceğinden bir önceki dip 70.000 seviyeleri gündeme gelecektir.”

Analizim sonrası artan satış eğilimine bağlı olarak kısa vadeli önemli destek seviyelerinin altına sarkan ve bu seyrini sürdüren endeks, dün Temmuz ayının en düşük kapanışını gerçekleştirmiş oldu. Bu gerileme sürecinde işlem hacminin son on günlük ortalamasının üzerine çıkması önemli bir risk unsuru olup, tepki hareketleri yaşansa bile zayıf görünümün devamına işaret etmektedir.

Dünkü kapanışını önemli 72.500 seviyesindeki desteğinin altında yapan endeksin bugün güne yurtdışı piyasalardaki olumlu görünüme paralel dünkü satışların tepkisi niteliğinde yüzde 1’in üzerinde pozitif başlangıç yapması beklenebilir. Ancak Bollinger Band’ın açılma eğiliminin devam etmesi ve kısa-orta vadeli tüm hareketli ortalamaların aşağı yönlü bir seyir izlemesi ve son dönemde artan volatilite piyasadaki sert hareketliliğin devam etmesine neden olabilir. Bu noktada 72,500 üzerindeki seyir izlenmelidir.

Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde ise göstergelerin karışık seyri dikkat çekicidir. Keza kısa vadeli göstergelerin birçoğu aşağı yönlü seyrine devam ederken CCI’nın aşırı satım bölgesine girmeden yönünü yukarı çevirmesi ve William’s R’nın da referans çizgisinde yataya dönmesi endeks ile pozitif uyumsuzluk göstermektedir. Trend olarak endeks ile benzer bir seyir izleyen Momentum’un ise referans çizgisinin hemen üzerinde yataya geçmesi pozitif olarak değerlendirilebilir.

Mevcut durumda güne pozitif başlaması beklenen endekste hızlı düşüşlerin ardından zaman zaman tepki alımları yaşanmasına neden olmakla birlikte, yaşanan tepki hareketlerinde işlem hacminin düşük kalması ve 72,500 önemli direncinin altındaki seyir, yaşanan hareketin tepki alımı niteliğinde kalmasına neden olacaktır.

Bu açıdan orta ve uzun vadeli yeni pozisyon açılması konusunda karar vermek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Kısa vadeli ise takip ettiğimiz aşırı düşmüş hisselerden tepkiye yönelik pozisyonlar denenebilir.

Kısa vadede endeks için 72.500 yön konusunda referans niteliğinde olup bu seviyenin üzerinde tepki alımlarının güçlenmesi ve 73.000 – 73.670 – 74.250 dirençlerine hareket etmesi beklenebilir. 72.500 desteği altında ise 72.000 - 71.100 – 70.650 seviyeleri destek konumunda olacaktır.

Bol Şans
Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..