Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '10

 
Kategori
Futbol
 

91. dakika: Farka Daum Freni

91. dakika: Farka Daum Freni
 

İlk yarısı ve ikinci yarısı çok farklı bir maç izledik. İlk yarıdaki arzulu, tempolu, iyi paslaşan mükemmel bir FB, ikinci yarıda ise sıklıkla top kaybı yapan, oyun planı ve saha içi organizasyonu olmayan bir FB izledik. Bu durum skora da yansıdı; tüm goller ilk yarıda geldi. Fırtına gibi bir ilk yarı sonrası, ikici yarıdaki bu dağınıklığın sebebi neydi?

Birinci sebep, Uğur Boral' ın şanssız sakatlığı idi. Gerçekten de Uğur son iki maçtır, sol kanada işlerlik kazandıran isimdi. Oyundan çıkması ve yerine oyuna Vederson' un girişi FB adına büyük talihsizlik oldu. Vederson sol bek hariç hiçbir pozisyonda verim alınamayacak bir oyuncu. Daum' un buradaki oyuncu değişikliği hatalı idi. Sakat değil ise, Mehmet Topuz oyuna alınıp, sahada Özer ile yer değiştirilmek suretiyle daha iyi bir tercih yapılabilirdi. Vederson ayağına gelen topları kötü pas tercihleri ile değerlendiremezken, kanadı işlevsel de kullanamadı. Daum' un ilk hatası bu oldu.

Daum' un ikinci hatası FB' de en kötü maçlarından bir tanesini oynayan Alex' e 90 dakika dayanması oldu. İleride Semih tek başına mücadele verirken, Alex' i oyunun savunma tarafında hiç görmedik. 90 dakika içinde yaptığı 10 top kaybı ve kaçırdığı 3 net gol pozisyonu var. FB maçı resmen 10 kişi oynadı. Bu durum da özellikle ikinci yarıda FB' yi takım olarak oldukça zorladı. İkinci yarıda isteksiz Alex yerine, Gökhan Ünal ile başlanmış olsa, Semih- Gökhan ikilisine atılacak uzun toplar ile çok ciddi bir fark yapılabilirdi. Uzun top, Bursaspor ve Galatasaray gibi önde kalabalıklaşan ve presli oynayan takımlara karşı oynanabilecek en iyi taktik. Bu taktikte kilit nokta hızlı ve hareketli çift forvetle oynamak. Alex' in özellikleri böylesi bir oyuna izin vermiyor.

Daum adına üçüncü hata, maça Cristian yerine Selçuk ile başlamamış olması oldu. Selçuk hem çok formda hemde moralli idi. Formayı adaletli dağıtmaz ise, bu durum ileride tepkiye yol açabilir. Nitekim Cristian maç içinde o eski güçlü ve mücadeleci görüntüsünden uzaktı. Böylesi yüksek tempolu bir maçta Selçuk/Deniz ikilisinden faydalanmak gerekirdi. Yine de Selçuk' u oyuna almış olması doğru bir hamle idi. Selçuk oyuna girdikten sonra orta sahaya hem savunma hem de hücum yönünde direnç kazandırdı.

Sercan' ın sakatlığı FB adına büyük şans oldu. Sercan ikinci yarıda oynuyor olsa, bu boşlukları değerlendirip, FB' yi epey zorlardı. Bursaspor adına Ertuğrul Sağlam' ın en büyük hatası, maça Volkan Şen gibi FB' ye ters gelen, hırslı ve çabuk bir isimle başlamamak oldu. Bursaspor esasen kötü oynamadığı bir maçı, FB' nin ilk yarıdaki hırsı ve mücadelesi nedeni ile kaybetti. Böylesi bir tempoyu herhalde Ertuğrul Sağlam' da beklemiyordu.

Maçın en iyi oyuncusu ilk yarı Özerdi. İkinci yarıda ise maçta en iyi oyuncu diyebileceğimiz biri yoktu.

Özetle, Fenerbahçe bu skorla turu cebine koydu. Daum' un hataları nedeni ile tarihi bir fark kaçmış oldu. Deplasmanda defansif, kontra atağa dayalı akıllı bir oyun tercih edilir ise, Bursa' dan da galibiyetle dönmek mümkün.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..