Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Nurettin Erdoğan Yönetici

http://blog.milliyet.com.tr/nurettinerdogan

18 Mart '17

 
Kategori
İnançlar
 

"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz" Hz.Muhammed S.A.V.

"Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz"  Hz.Muhammed S.A.V.
 

İlim öğrenmek


Bunu Peygamber S.A.V. Efendimiz söylemiş. İnsanlara bakıyorum da Sakalımın uzunluğunu ne kadar yapayım; neden? çünkü Sünnet, şöyle yemek sünnet, Böyle hareket etmek sünnet, şunu yapma, sünnete aykırı der, gelgelelim,

Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz Buyurmuş; olur mu hiç, İlim öğrenmeyi şimdi nasıl yapayım; zor. Başkalarının arkasından konuşma; buyurmuş. Ama olmaz.. Hiç dedikodu yapmadan durabilir miyiz. Haset etme, fesat olma buyurmuş; olur mu hiç adam nereden kazandı bu kadar parayı diye merak ederiz.

Malını satarken, abartma demiş, biz maşaallah Karga'yı Bülbül diye satarız.

Başkalarının namusunda gözün olmasın Buyurmuş; ah şu kadını nasıl elde ederim diye binbir taklalar atılır.

Komşunun evi mahremdir buyurmuş, komşunun sesi biraz fazla çıkarsa hemen herkes sus pus olur, ne diyorlar, kavga mı ediyorlar acaba diye merak edilir.

Fakir fukaraya yardım et buyurmuş, benimle mi kazandı parayı, çalışsın kendi kazansın denir.
Bir yerde kuyruğa girilir, şu kuyruğun başına çaktırmadan nasıl geçerim diye düşünülür. Kul Hakkı yeme buyurmuş; biz günde kim bilir kaç kişinin hakkını yeriz.


Sonra da acaba sakalımı bir karış mı bıraksak, iki karış mı? diye sorarız birbirimize. Ya Allah aşkına, önce öğrenelim.

Kitabımız bize ne söylüyor. Önce öğrenelim. Öğrenelim ki, biri iç çamaşırlarını çıkardığı zaman eline yüzüne sürmemeyi öğren. Öğren ki, cebinde şeyhinin resmini taşırken, Peygamber S.A.V. Efendimizin, Benim resmimi görürseniz, ayağınızın altına alın, çiğneyin derken, ne demek istediğini öğrenin.

Kimse sakal bırakmasın, şunu yapmasın bunu yapmasın demiyorum; haşa, eğer Müslüman gibi görünmek istiyorsan; Önce en temiz elbiselerini giyeceksin.
Her gelen geçene, karşılaştığın kişilere güleryüzünü göstererek selam verecek, halini hatırını soracaksın.

Arabayla gidiyorsan, emniyet şeridini ihlal etmeyeceksin. Emniyet şeridinden giderken, geçtiğin her arabanın sürücüsünün yada arabadakilerin önüne geçerek onların gidecekleri yada yetişecekleri yere geç gitmelerine sebep olarak, onların hakkını yemeyeceksin.

Bir mal alırken o malı öldürmeyecek, satarken de kusurları varsa, kusurlarını da söyleyerek satacaksın.

Kimseyi hakir görmeyeceksin. Kimsenin kusurunu aramayacaksın. Durup dururken birine kızdığın için ona çatıp, kavga çıkartmaya çalışmayacaksın.
Sevmediğin birine çamur atmayacaksın. Cana kıymayacaksın. Adaletten ayrılmayacaksın.

Yalan söylemeyeceksin. Bilmediğin bir konuda ahkâm kesmeyeceksin.
Velhasıl önce adam olacaksın, sonra Peygamber efendimiz sakalını şu kadar mı uzatırdı, bu kadar mı uzatırdı'sına sonra bakacaksın.

Çünkü bu saydıklarımın hepsini Peygamber s.a.v. Efendimiz buyurmuşlardır. Yani önce İnsan olacaksın ve sen geçerken Müslüman gidiyor dedirteceksin ki, Müslüman olduğun belli olsun...

 
Toplam blog
: 41
: 702
Kayıt tarihi
: 31.05.16
 
 

Kabataş Liseli olan Nurettin Erdoğan, ömür boyu eğitime inanan bir yönetici. Küçük yaşlarda girdi..