Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Beslenmenin Kansere Etkisini Biliyor musunuz?

Beslenmenin Kansere Etkisini Biliyor musunuz?
 

Kanser kelime anlamı olarak fazladan ve zamansız çoğalan hücrelerin sebep olduğu metabolik ve davranışsal tüm değişikliklerle ilişkili çok basamaklı bir süreçtir.

Kanser Oluşumunda Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Beslenme,sigara,enfeksiyon hastalıkları,mesleki hastalıklar,alkol,çevre kirliliği,gıdalara konan katkı maddeleri ve bilinmeyen nedenler knasere sebebiyet verebilmektedir. Beslenme hataları bu nedenlerin %35’İni kapsamaktadır.

 

Peki  Beslenmenin Kanser Oluşumuna Etkisi Nedir ?

Hazır gıdalardan alınan katkı maddeleri, küf ve toksinlerin etkisi,diyet posasının yetersiz alımı, pişirme yöntemlerinin etkisi, tütün ve alkolün etkisi, aşırı veya yetersiz beslenme, alınan antioksidanların düzeyi, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimiyetersiz sebze ve meyve tüketimi, tuzlanmış,tütsülenmiş,dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi kanser oluşumuna sebep olabilmektedir.

 

Peki Korunmak İçin Neler Yapabiliriz ?

Katkı maddelerinden uzak bir beslenme uygulamalıyız. Fakat eğer işlem görmüş et ürünleri,sodyum veya potasyum nitrat kullanılmış turşu gibi hazır veya yarı hazır yiyecekler kullanacaksak C vitamini gibi antioksidanlı zengin bir beslenme planı oluşturmalıyız.

Posalı beslenmeyi benimsemimiz gerekmektedir.Diyet posası özellikle kolon ve rektum kanser risklerini azalttığı bununla beraber diyet posası dışkı hacmini,su tutumunu ve yabancı madde atımı artırması sebebiyle koruyucu olduğunu düşünülmektedir.

Alkol, sigara alımınızı durmanız  veya sınırlandırmanız gerekmektedir.

Bol, taze sebze ve meyve tüketimi yapmanız gerekmektedir. Sarımsak, soğan, nane, maydanoz gibi lezzet vericileri salataları ve diğer yeşillikleri beslenmenizde ve öğünlerinizde yer vermelisiniz.

Sağlıklı vücut ağırlınızı korumak ve beden kitle indeksinizi 18,5 ila 25.0 arasında tutmaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yağ miktarınızı sınırlanıdırıp yağlı etleri ve yağda kızartmaları azaltmasınız gerekmektedir.

Kurubaklagil gibi posalı gıdalara haftada 2  gün yer vermelisiniz.

Rafine tahıl veya saf şekerden uzak durup yerine tam taneli tahıllar tüketmelisiniz. Rafine şeker yerine pekmez,bal gibi doğal tatlıları tercih etmelisiniz.

Katkı maddelerini fazla içeren besinlerden kaçınmalısınız.

Haftada 2 kez balık tüketimi yapmalısınız.

Hayatınıza fiziksel aktiviteyi katıp bunun yaşam boyu sürekliliğini sağlamalısınız.

Pişirme yöntemlerinde kızartma,kömür ızgaralardan uzak durmanız gerekir. Ayrıca küflü,yanık yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir.

 

Kanserden Koruyucu Besinler Nelerdir?

C vitamini içeren sebze ve meyveler:  Antioksidan özelliği sebebiyle C vitamini kansere karşı koruyucu özellik taşımaktadır. Turunçgiller, maydanoz, biber, çilek, böğürtlen, limon gibi.

Karabuğday, sarımsak, elma, kiraz, çay, karadut, üzümde bulunan kuersetin tümor oluşumunu erken evrede durdurabilmesi sebebiyle yararlıdır.

Brokoli, roka, brüksel lahanası ,lahana, karnabahar, turp, şalgam, tere gibi sebzelere C,E ve K vitamininden zengin olup iyi bir posa kaynağıdır. Bu sebeple hasarlı hücreleri koruyup kanser oluşumunu durdururlar.

Domateste bulunan  likopenin anti kanser aktivitesi vardır. Likopen önemli bir antioksidandır. Ayrıca likopen karpuz, pembe greyfurt ve kuşburnunda bulunur.

Kırmızı üzüm, yer fıstığı ve ananasta bulunan resveratollerin hücre çoğalmasını kontrol ettiği bulunmuştur.

Omega 3 içermesi sebebiyle balıkların kanser hücre büyümesini yavaşlattığı bildirilmiştir.

Tam tahıllar, zencefil, kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzelerin kanser oluşumunu baskıladığı bildirilmiştir.

 

 
Toplam blog
: 2
: 92
Kayıt tarihi
: 26.02.16
 
 

...... ..