Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '11

 
Kategori
Eğitim
 

Bir devrin sonu: Katsayı zulmüne son

Bir devrin sonu: Katsayı zulmüne son
 

Meslek Lisesi Öğrencileri


Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN başkanlığında 30.11.2011 tarihinde toplanan YÖK Genel Kurulu kamuoyunda Katsayı Zulmü olarak bilinen, Meslek Lisesi mezunlarının kendi bölümleri dışında tercih yapabilmelerini sınırlayan uygulamayı kaldırdığını açıkladı. Bir devrin sonu niteliği taşıyan bu karar tüm akademik cami tarafından, fırsat eşitliğini sağladığından dolayı, takdirle karşılanmalıdır. 

Katsayının uygulanmaya konulduğu tarih bilindiği üzere 1999 yılıdır. Bu tarihe kadar özellikle İmam Hatip Liselerinin diğer liselere göre başarı ortalamasının yüksek olması ve hukuk, işletme, iktisat, siyaset bilimi gibi alanlarda İmam Hatip lisesi mezunlarının yoğunlukta olması bazı "devlet büyüklerini" rahatsız etmişti. İmam Hatip'li mezunların devletin önemli karar noktalarında işe girmelerini istemeyen bu kişiler tüm meslek liselerinin sonu getirercek bir karara imza atmışları. Öğretmen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ve diğer meslek liselerinden mezun olan öğrenciler kendi bölümlerini seçmemeleri durumunda (Alan dışı) programı tercih eden öğrencilerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı düşük bir katsayıyla çarpılacaktı. Devleti yönetenlerin İmam Hatip Lisesi alerjisi tüm meslek lisesi mezunlarının kolunu kanadını kırmış, meslek liselerinin neredeyse atıl kalmasına neden olmuştur. Yapılan bu zulmü de "eşitlik" adına yaptıklarını söyleyen "büyüklerimiz", acaba vicdanlarını ne kadar rahatlatabilmiştir?

1999'dan bu yana devam eden ve artık kangrene dönüşen sorunun bugün çözülebilmiş olması tüm öğrenciler ve akademik camia için sevindiricidir. Mesaisinin önemli bir kısmını bu sorunu halletmeye adayan ve gerçekten yoğun bir çaba ile uğraşan YÖK Başkanı sayın Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN'a teşekkürlerimizi sunmalıyız. Böyle bir haksız uygulamanın kaldırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Son Söz: Başbakanımızın Dersim ile ilgili dilediği özürden sonra ortaya çıkan ve "şundan da, bundan da, ondan da özür dilemeliyiz" cümlelerini köşelerine taşıyan sevgili yazarlarımıza bir soru; 1999'DAN BU YANA KATSAYI MAĞDURİYETİNİ YAŞAMIŞ OLAN MESLEK LİSESİ MEZUNLARINA DA BİR ÖZÜR BORCUMUZ YOK MU???

Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 13
: 388
Kayıt tarihi
: 12.06.09
 
 

Akademisyen   ..