Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '12

 
Kategori
Borsa
 

Borsa'da doğru alım zamanı

Avrupa Birliği'nde meydana gelen ekonomik krizin iyice derinleştiği 2012 yılının başlarında gelişmekte olan ülke borsaları AB borsalarına göre daha çok değer kaybediyor. Türkiye ise kriz öncesi duruma göre en çok değer kaybeden borsalardan bir tanesidir. Bunun en önemli sebebi dünyada güvenli liman olarak doların algılanmaya başlaması ve AB kirizinin etkisiyle euro/dolar paritesinde doların euro karşısında değer kazanması ile Türkiye'nin cari açık riskinin çakışması durumudur. Dolar kurunun 1,5-TL seviyelerinden 1,8-TL seviyelerine gelmesi cari açık finansmanı için Türkiye'nin işine gelen bir durum oldu, zaten Merkez Bankası'da destekledi ancak euro/dolar paritesinde doların güçlenmesi ile dolar TL karşısında 1,9-TL seviyelerini rahat gördü, Merkez Bankası'nın müdahalesi olmasa çok rahat 2-TL / 2,05-TL seviyelerine gidecektir. Ancak Merkez Bankası'nın yakın gelecekte dolar/TL paritesinin 1,9-TL üzerine çıkmasına izin vermeyeceği görülüyor. Türkiye için 2012 yılında en uygun ortalama seviye 1,85-TL' dir diyebiliriz.

IMKB'de endeksin AB borsalarına göre daha çok değer kaybetmesinin cari açık riski ile dünya genelinde doların yükselmesi dışında bir diğer önemli sebebi ise günlük alım satım hacminin düşük olmasıdır. Hacim düşük olunca psikolojik etkenlerin getirdiği sürü hareketi ile endeks bir anda ani ve anlamsız  düşüş ve yükselişler gösterebiliyor. Günlük max 2 milyar TL'lik oluşabilen ve 500 milyon TL'ye kadar düşen bir hacim günümüz piyasalarında hiçbir şey değildir.

AB'nin euıro bölgesinin çökmesine izin vermesi çok düşük ihtimaldir. Böyle birşey olması sadece AB ülkelerinin değil aynı zamanda dünyanın hiçbir ülkesinin işine gelmez. Kritik durumda olan ( Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya gibi ) ülkelerin borçlarının alacaklıları etkilemeyecek miktarının silinmesi ve bu ülkelerin önümüzdeki dönem bütçelerinde yapacakları çok ciddi daralmalar ile bu kriz yavaş yavaş bile olsa çözülecektir.

ABD, rezerv para biriminin dolar olmasını etkili bir şekilde kullanarak kendi finans krizinden önemli ölçüde çıkmayı başardı, şimdi güç toplamaya ve önündeki seçimi atlatmaya çalışıyor.

IMKB 100 için Mart ayı başına kadar endeks 48 bin - 53 bin arasında gidip gelecektir. Mart ayı başından itibaren temettü dağıtımı yapacak olan hisselerin haberleri ile endeks 58 bin seviyelerine kadar yükselebilir. Sonrasında bir miktar düşüş kaydetse bile yılın ikinci yarısından sonra endeks kademeli olarak artacaktır.Yıl sonu endeks tahminimiz 65 bin seviyeleri olabilir.

Kısa süreli yatırım yapmak isteyen amatör yatırımcılara önümüzdeki bir aylık sürede alım yapmaları için endeksin 50 binin altına düşmesini beklemelerini ve hisse başına yüzde beşlik yükseliş sonrasında satmalarını öneririm.

Uzun süreli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar hemen hisse almaya başlayabilirler, bir miktar kaybetseler bile uzun vadede diğer yatırım araçlarının hepsinden daha çok kazanacaklardır.

Son olarak, riski bölmek için tek bir hisse senedi yerine birkaç daha almak daha doğru olacaktır ve aman spekülatif kağıtlardan uzak durun, sadece bildiğiniz ve güvendiğiniz şirketlere ortak olun.

 
Toplam blog
: 12
: 351
Kayıt tarihi
: 30.11.10
 
 

Incentive ve incoming proje yöneticisi olarak çalışmaktayım. Kitap okumak ve yazı yazmak fırsat b..