Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '14

 
Kategori
Dünya
 

Ermenistanla yeni savaş çıkarsa…

Ermenistanla yeni savaş çıkarsa…
 

Azerbaycan ordusu. İnternetten alıntıdır


Savaş çıkarsa, diyorlar. Azerbaycanla Ermenistan arasında savaş yeniden başlarsa, ne olur? İşte günün sorusu.

Son bir hafta içinde Ermenistan silahlı kuvvetleri işgal altında tuttukları Azerbaycan topraklarından, hem de diğer temas noktalarından sürekli taarruza çalışıyor. Otomatik tüfeklerin, bazen de daha ağır silahların kullanıldığı haberleri geliyor.

Ama Azerbaycan askerinin de gereken cevabı verdiği gelen haberler sırasında. Evet, şimdi Azerbaycan Ordusu 20 yıl öncesinin ordusu değil artık. Şimdi Azerbaycan`ın gerçek bir ordusu var. Donanımlı, her türlü silahı olan, artı çok ciddi eğitim görmüş askeri heyeti olan bir ordusu.

Haberlerde deniyor ki, Ermeniler önce Azerbaycan`ın Kuzey Batısındaki Tovuz İlçesinde taarruza gayret etmiş. Hem de daha üstün mevkilerde bulunduklarından bir az da avantajları varmış. Ama haberlerde taarruza gayret etmiş Ermeni askerlerinin geri atıldığı, onların elinde tuttuğu yüksekliklerin Azerbaycan askerlerinin eline geçtiği deniyor. Sonuçta taarruzda bulunmuş Ermeniler geri çekilmeye mecbur olmuş. Ardından da Azerbaycan sınırına yakın 3 Ermeni köyünü güvenlik için boşaltmak zorunda kalmışlar.

Ermeniler`in işgal altında tuttuğu Fuzuli ilçesinde de çatışma çıkmış. Ermeniler taarruza geçince Azerbaycan askerleri onları geri oturtmuş, düşmanın 7 askeri mahvedilmiş.

Fuzuli bölgesi Karabağ`ın tam da Güneyinde, İranla sınırda, Araz nehri kıyısındadır.

Karabağ`ın Kuzeyinde de çatışmada Ermeni işgalci kuvvetleri geri oturtulmuş. Düşmanın çok sayıda kayıp verdiği gelen haberler arasında. Ama tabii ki, Ermenistan tarafı kayıpları, kaybetmeleri saklıyor. Anlaşılan bir taktiktir. Moral bozulmasın diye böyle yapıyorlar.

Son bir haftanın bilançosu: Azerbaycan tarafından 1 şehit, birkaç yaralı.

Şimdi gelelim olanları tahlil etmeye. Azerbaycan her an Ermenistan işgalci kuvvetlerini geri atabilir. Çünkü ordumuz güçlüdür, devletimiz çok gelişmiştir, artı kimsenin yardımı olmadan ayakta dura biliyoruz. Bir de gereken zamanda arkamızda tabii ki, Türkiye vardır. Nasıl diye soran olursa, ayrıntılara girmiyoruz.

Ermenistan`ın neyi vardır? Ülke çökmüş durumda. İnsanlar hep kendi ülkelerini bırakıp kaçıyor. Ermenistan`la bağlı bir deyim de vardır: her bir Ermeni tektaraflı uçak bileti için para toplamanın peşinde. Yani uçak parasını denk getiren Ermeni hemen ülkesini terkediyor, bir daha Ermenistan`a dönmüyor. Çünkü yaşam koşulları çok zor.

Birkaç rakama da bakalım.

Ermenistan`ın nufusu 3 milyonun altında. Sovyetler`in son yılında rakam 3,7 milyondu. Ciddi düşüş var.

Azerbaycan`ın nufusu 9,5 milyon. 25 yıl önce 7 milyonun üzerindeydi. Ciddi artış var yani. Hem de toprakların işgaline, on binlerce şehitlerin verilmesine bakmaksızın.

Ermenistan`ın 2014 devlet bütçesi 3 milyar doların altında. Azerbaycan şu kadar parayı yalnızca ordu için ayırmış. Yani Azerbaycan`ın 2014 devlet bütçesinin asker için ayrılmış kesimi Ermenistan`ın devlet bütçesi kadar! Toplam devlet bütçesi ise 25 milyar dollar civarında. Yani Ermenistan`ın devlet bütçesinden 9 defa çok!

Şimdi Azerbaycan`ın devlet bütçesinin yanında bir de kullanabileceği ek para vardır. 40 milyar dolar civarında bir para! Devlet Petrol Fonuna toplanmış paranın bu kadar olduğu kesindir!

Peki, savaş başlarsa Ermenistan yalnız kalır mı? Kalır. 20 yıl önceki savaşta Ermenistan yalnız değildi. Aslında Azerbaycan topraklarını Ermenistan için Rusya işgal etmişti. Hem de Azerbaycan`ın doğru dürüst ordusu yoktu. Ama şimdi durum değişti. Rusya Ermenistan üzerinde etkisini korumakta olsa bile savaş çıkarsa açık açığına karışmaz. Karışamaz çünkü. Ermenistan`daki Ruysa askeri üssü sadece Ermenistan`ı elinde tutmak içindir. Bir de onun komşularına “ben burdayım” demek için.

Rusya Ermenistanla Azerbaycan arasında çıkabilecek savaşa karışırsa kendi topraklarındaki Türk-Müslüman nufusu karşısında görür artık. Zaten Kuzey Kafkasya, Tataristan başta olmakla Sibirya topraklarındaki milyonlarca Türk insanı Rusya`dan kopmanın yolunu aramakta. Şimdi bir de Rusya Azerbaycan`a karşı harekete karışırsa, kendi içinden yanar…

Herhalde, savaş çıkarsa, iyi olur. Azerbaycan çok değil, bir hafta içinde topraklarını Ermeniler`den geri alır. Benim kanaatım böyle.

Bir de savaş haberleri çıkınca bizi arayarak Azerbaycan ordusuna gönüllü katılmak isteyen Türkiyeli, Orta Asyalı Türk kardeşlerimize teşekkür ederiz. Evet, kardeşlik, aynı milletin – Yüce Türk Milleti`nin fertleri olma duyguları bu olsa gerek! 

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..