Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '06

 
Kategori
Haftasonu
 

İzmir'in incisi Urla...

İzmir'in incisi Urla...
 

Ve işte bir hafta sonu daha geldi çattı. Evde oturmayalım diyorsanız işte size küçük bir öneri.

Çocukluğumun geçtiği her gittiğimde daha da kopamadığım hatta ileride mutlaka yerleşmek istediğim İzmir’im incisi Urla. Ege Bölgesi'nin tüm özelliklerini taşıyan Urla, İzmir'in batısında 38 km. uzaklıkta kendi adını taşıyan yarımadanın orta kısmında yer alır. Kuzeyinde İzmir Körfezi, batısında Alaçatı ve Çeşme ilçeleri, doğusunda Güzelbahçe ilçesi, güneyinde Ege Denizi ve Seferihisar ilçesi bulunmaktadır.

Son yıllarda adı yeni yeni duyulmaya başlanan pek çok kişinin de daha yeni keşfettiği kendine ait 12 adası olan Urla, beni olduğu kadar hepimizin tanıdığı pek çok ünlü ismi de kendine aşık etmeyi başarmıştır ki bu isimlerin başında Tanju Okan, Necati Cumalı, Neyzen Tevfik ve Giorgos Sepheriodes bulunmaktadır.

İzmir’e yarım saat uzaklıktaki bu şirin ilçeye ulaşım İzmir Üçkuyular semt garajından her 10 dakikada bir kalkan dolmuşlar yapılabileceği gibi İzmir- Çeşme otobanından ulaşım sağlanabilmektedir.

Gelelim bünyesinde bulunan adalara ve bunların en ünlüsüne; 1) Kartina Adası 2) Taş Ada 3) Yassı Ada (Koyun Adası) 4) Uzun Ada (Kösten Adası) 5) Menteş Adacığı 6) Kel Ada 7) Özbek Adası en ünlüleri.

Peki bu şirin ilçede neler yenir?


Belki de duymuşsunuzdur, Urla'nın geleneksel yemeği Katmerdir. İskele girişinde pek çok restoran bu geleneksel yemeğiyle karşılar misafirlerini. İskeleye gelmeden sizi karşıylan ilk ve Urla'da bulunan katmercilerin en eskisi olan Ege'nin tek katmercisi Murat Usta'nın meşhur katmerlerini yaptığı bahçe içindeki o güzel dükkana uğramadan iskeleye gitmeyin.

İskele denince aklıma hemen kıyıdaki tekneler geliyor. Görüntülerinin bile sizi rahatlattığı bu tablo bununla da bitmiyor. Gezinti tekneleri müşterileri dolaştırmak için her an hizmetinize hazır. Tadına doyulmayan Ege lezzetlerini tatmak için işte bir kaç adres size; Kaptanoğlu Restoran onlardan birtanesi, Yengeç Restoran, Gözde Balık Restoran ve tüm Urlayı izleyebileceğiniz adını içinde bulunduğu çam ormanlarından alan Güvendik Tepesi'ndeki Mavi Çam Restoran benim size tavsiye edebileceğim belli başlı restoranlardan.

Nerede Konaklanır?

Urla’da günü birlik geziler yapılacağı gibi kalıp iyice bu güzel ilçeyi tanımak isteyenler için işte bir kaç pansiyon ve otel telefonları Hotel Yorgo Seferis: (0 232) 752 04 14, Han Otel: (0 232) 754 20 77, Renk Otel: (0 232) 755 20 56.

Denize nerede girilir?

Bu şirin ilçeye gelip denize girmemek olmaz, bunun için Urla iskeleden başlayıp Çeşmealtı'nın içine kadar uzanan sahilde denize girmek mümkündür. Gelinkaya denize girmek isteyenler için en uygun yerdir. Ayrıca pek çok kafeninde bulunduğu bu sahil şeridi öğle yemekleriniz için de iyi bir tercih olacaktır.

Ayrıca, Malgaça, Menteş Gülbahçe ve Balıklıova koyları denize girilebilecek başlıca yerlerdir.

Bizim Yassı Adası dediğimiz ama Alman Adası olarak bilinen turistik amaçlı hazırlanan adaya Urla iskelesinden kalkan teknelerle günübirlik gezilere katılabilirsiniz.

Bazı ayrıntılar;

Kilometrelerce uzunlukta doğal plaja sahip olan Dur-Tur tesislerinin bulunduğu Malgaça İçmeleri'ni sanırım ilk defa duyuyorsunuz. En önemli özelliği ise mide hastalarının rağbet ettiği içme sularıdır.

Dayımın da katkılarıyla yüzmeyi öğrendiğim ve gitmeye doyamadığım, geçimini balıkçılık ve ziraatla temin eden Özbek Köyü görmeden gitmeyin derim. Bu arada benim küçükken korktuğum ancak daha sonradan çok değerli olduğunu öğrendiğim Yüzyıllık Ağaçları köyün camisinde görebilirsiniz. Tam bir balıkçı köyü de diyebileceğim Özbek Köyü görülmeye değer doğrusu.

Konu köylerden açılmışken Bademler Köyü'nü duymayan kalmamıştır sanırım. Kendine ait tiyatrosu olan ilk köy ünvanına sahip, kütüphanesi, özel çocuk oyuncakları müzesi ve çiçek seraları ile ünlüdür.

Benim her gidişimde bir kez daha büyülendiğim Güvendik Tepesi'nden söz etmek istiyorum. Çam ormanlarının içinde sabah güneşin doğuşunu ve akşam batışını hatta gökyüzünü ve yıldızları izlemek için en uygun seçim. Manzara bununla da bitmiyor tabii, gündüz gözüyle 12 Ada'yı ve İzmir Körfezi'nin o eşsiz manzarasınıda izleme imkanı sunuyor sizlere.

Bunları yapmadan gitmeyin
1- Urla’nın meşhur katmerinden mutlaka tadın.
2- Malgaç içmelerinin suyundan mutlaka için.
3- Güvendik Tepesi'nden mutlaka güneşin doğuşunu ve batışını izleyin.
4- Karantina adasında antik Klazomenai kentinin kalıntılarını deniz içinde su altı gözlüğüyle antik kentten kalma mimari parçaları mutlaka görün.
5- Özbek Köyü'nde Yüzyıllık Ağaçları görmeden gitmeyin.
6- Akşamları kurulan meşhur Çeşmealtı pazarından alışveriş yapın.

İyi tatiller…

 
Toplam blog
: 139
: 3267
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Ya herşeyim ya hiçim.... Birbirinden güzel fotoğraflarıyla yazılarımı destekleyen canım arkadaşı..