Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '10

 
Kategori
Trafik
 

Kadın sürücü X erkek sürücü

Öncelikle şunu belirteyim ki, psikolojiyle, sosyolojiyle, davranış bilimiyle vs bir ilgim yok. Sürücü eğitmeni falan da değilim. Bu yazıda sadece kendi gözlemlerimden bahsedeceğim.

Çoğu zaman kadınların mı yoksa erkeklerin mi daha iyi araç kullandıklarına dair yorumlara-tartışmalara şahit olmuşumdur. Benim bu tartışmalarla ilgili düşüncem, yakın zamana kadar “sürücünün kadını erkeği olmaz” şeklindeydi. Öyle “sürücülerin % bilmem kaçı kadın olduğu halde kazaların sadece % bilmem kaçını kadınlar yapıyor” gibi istatistikler veya “park ederken aracıyla denize uçmuş kadın sürücü” fotoğrafları bana bir şey ifade etmiyor. İstatistikleri açıklamak için yapılan “erkekler daha stresli işlerle uğraşıyor” veya “kadınlar daha az km yaptığından tecrübeleri az olur” gibi tespitler de bana tam doğru gelmiyor.

Son zamanlarda çevremdeki kadın ve erkek sürücüleri gözlemlediğimde arada bir fark olduğunu düşünmeye başladım. Bir tarafın diğerinden daha iyi sürücü olmasını gerektirmeyen bu fark şu: kadınlar direksiyon başına geçtiklerinde bir “araç” kullanmakta olduklarının farkındalar, erkekler ise araç ile “bütünleşiyorlar”. Bir araç kullanmakta olmak, kadınlara bir miktar tedirginlikle beraber dikkat de getirmekte: direksiyona doğru eğilmiş şekilde araç kullanan veya park ederken çok ama çok yavaş hareket eden kadın sürücüler görmemizin sebebi bence bu. Ve yine kadın sürücülerin genel olarak daha dikkatli olarak bilinmelerinin sebebi de bu. Erkekler ise, araç ile bütünleştiklerinden, yaptıkları iş zor ve önemli bir iş gibi gelmemekte ve sanki yürümek veya yemek yemek gibi rutin bir iş yapıyor gibi davranmaktalar. Bu durum, onlara araca iyi hakimiyetle beraber bir miktar aşırı rahatlık da getirmekte. Hızlı ve manevralı araç kullanan erklere daha sık rastlamamızın sebebi de bu bence: yaptıkları iş rutin bir iş gibi geldiğinden tehlike görmüyorlar.

Sonuç olarak, her ne kadar genellemeler yapmak çok doğru değilse de, kadın ve erkeklerin araç kullanma davranışlarını olumlu ve olumsuz yönde etkileyen farklı bazı özelliklere sahip olduğunu düşünüyorum. Bu özellikleri değiştirmek pek mümkün olmadığından, kadın veya erkek fark etmeksizin önemli olanın kurallara uygun araç kullanmak olduğunu hatırlatıyor, herkese kazasız belasız yolculuklar diliyorum..

 
Toplam blog
: 6
: 1136
Kayıt tarihi
: 19.04.10
 
 

1977 Turhal / Tokat doğumluyum. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü 1999 mezunuyum.Ulaşım ve çevre ko..