Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '16

     
    Kategori
    Yemek - Mutfak
     

    Kayısı atomu

    Kayısı atomu
     

    kayısı atomu


    Malatya Pazarında özel yeri olan kayısı atomunun vazgeçilmezi geleneksel yollarla üretilen kayısıdır. Pişirme esnasında içerisine su, tarçın, nişasta, antep fıstığı, fındık ve ceviz gibi tat veren çerezler ve baharatlar eklenir. Kayısı atomu Malatya'da önemli yeri olan bir kayısı ürünü olması haricinde maximum enerji vermesi nedeni ile özellikle yeni evlenenlerde beğenilen gerçek bir enerji deposudur . Bu kadar rağbet gören ve enerji patlaması yaptıran kayısı atomu üretimi nasıldır acaba 
     
    Kayısı atomunun üretiminden anlatacak olursak : 70 kilo kayısı yapılır. 60 - 70 kilogram kayısı atomu yapılabilmesi için ortalama 20 kilogram gün kurusu kayısı . Kayısı atomu yapılırken kayısı kazanın içerisine 10 litre civarında su koyulur ve önce su kaynayana kadar beklenir . Su kaynadığında temizlenmiş olan gün kurusu kayısılar kazana bırakılır ve pişene kadar karıştırılır . Marmelata dönüşen kayısı içerisine 6 ve nişasta kaybolana kadar karıştırılır.
     
    Pişmeye devam eden kayısı atomun içine belli miktarda ve ustalığına göre toz şeker katılır ve karıştırılmaya devam edilir . Pişmeden hemen önce kayısı atomu içerisine tarçın ve karanfil de eklenerek istenilen lezzete ulaşır. Kazanda pişen kayısı atomu pişince kalıp içine bırakılarak soğusun diye bırakılır. Bekleyerek soğuyan kayısı atomu elle yuvarlanıp içine tatlandırması ve farklı lezzetler oluşturması maksadıyla çeşitli çerezler koyulur . Diyelimki fındık içi eklersen fındıklı kayısı atomu, antepfıstığı eklersen Fıstıklı kayısı atomu ya da ceviz koyulursa cevizli kayısı atomu olur. İsteğe bağlı olarak kayısı atomunu üzerine hindistan cevizi parçaları eklenirse hoş bir görüntü ve lezzet oluşur Uzun lafın kısası hangi yemişi arzu ederseniz içine ondan katarsınız ne katsan yakışır bu güzel şekerlemeye . Malatya’da müşteriler hangisini isterse o ürünü ön plana çıkarır kayısı satıcıları . Kayısı atomu içeriği bakımından enerji deposu olmasının yanında sağlık açısından da çok kıymetli bir yiyecektir. Yapılmış olduğu kayısı sindirim için çok faydalıdır ve kabızlığı giderir . Kalp rahatsızlıklarından kemik rahatsızlıklarına kadar çokça faydası olan kayısıdan yapılmasından dolayı yalnızca enerji vermez bununla birlikte bir nevi şifa deposudur . Yararlarının farkında olan kayısı severler daima kayısı atomunu sevmiştir. büyük şehirlerden gelen misafirler için kayısı atomu ilk hediye alınan üründür . Malatya’ya gelen misafirler dostları için götürdüklerinin arasına kayısı atomunu eklerler ve sevdiği insanalar için kayısı atomu alırlar. Raf ömrünün yüksek olması nedeniyle sıkça tercih edilen hediyelikler arasındadır kayısı atomu. İnsanlarca sıkça tercih edilen bu şekerleme Malatya için de önemli bir geçim kaynağı olmuştur ve Malatyalılar her yeni günde kayısı ürünlerine farklı lezzetler katarak yeni ürünler piyasaya sürmektedir. Malatya ticaret ehli gelişen teknolojiyi takip etmiş ve e ticaret sistemine uyum sağlamıştır . Bu Lezzetlere her yerden ulaşmak mümkünken bu şekerlemelerle tanışmak sizinde hakkınız… Afiyet olsun. 
     
    Toplam blog
    : 1
    : 331
    Kayıt tarihi
    : 28.04.16
     
     

    Doğal ürünler hakkında herşey ..