Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '16

 
Kategori
Sınavlar
 

KPSS'nin Kusurları

KPSS sisteminin başlıca sorunlarına karşı eleştirilerim şunlardır:

  • Her adayın bilgi birikimiyle ders çalışma ve test çözme performansı farklıdır. Defalarca KPSS’ye girip de belli bir puanı aşamayanlar epeyce vardır. Özellikle bazı bölümlerden, az alım yapılan bölümlerden mezun olanlar düşük puanla memur olma şansına sahiptir. Bu kritik bölümlerden acilen daha çok alım yapılmalıdır.
  • Çan eğrisi (ortalama puandan sapma sistemi) ve yanlış cevapların kötü etkisi, sınav puanını epeyce düşürmektedir. Ham puanla net puan arasındaki büyük farktan dolayı, kimilerinki yükselirken kimilerinki düşmektedir. Çok eleyici ve bazen kayırıcı olan bu sistemin adaylara hem iyi hem de kötü etkisi olup puanlar arasında büyük bir uçurum yaratmaktadır.
  • A grubu kadrolara meslek testleri ve katsayıları verilmesi gibi, B grubu kadrolara da genel yetenek ve genel kültür bölümlerindeki her derse katsayı verilmesi daha adil bir istihdama yol açabilir. Çünkü herkesin farklı derslerdeki başarıları farklıdır ve herkesin yetenekli olduğu konuda iş bulması daha iyidir. KPSSP1 ve KPSS2 puan türlerinden daha fazlası B grubu için oluşturulsa hatta alan testleri bile yapılsa iyi olabilir.
  • Sonradan sınava eklenen sözel, sayısal ve şekilsel zeka sorularına birçok aday yabancılık çekmektedir. Bu tür konuları öğrenmek ve soruları çözmek epeyce zor olmaktadır. Bu sorulara takılıp kalmak sınavı kötü etkilemektedir ve ek süre verilmesi daha iyi olacaktır.
  • Eski mezunlar, sınava defalarca girenler, düşük puanlı ve yaşı büyük adaylara acilen özel bir istihdam sağlanması gerekmektedir. Özel sebeplerle özel sektöre güvenmeyen bu adaylar, kamu sektörüne sığınmak isteyip memurluktan başka bir hayalin peşine düşmemektedir.
  • KPSS’nin kısmen de etkili olduğu ilanlardaki şartlardan biri olan YDS’ye alternatif veya eşdeğer olarak okuldaki Yabancı Dil ders notunun geçerli olmaması da birçok adayı zora sokup mağdur etmektedir. Daha zor ve masraflı olan YDS’ye girmeyenler için bu ders notlarının da en azından belli bir düzeyden itibaren geçerli olmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Lisans (veya ön lisans) mezunları, daha önce mezun olduğu teknik ön lisans (veya lise) düzeyinden KPSS ile maalesef atanamıyor. Mezun olunan son düzeyden KPSS’ye girip tercih yapmak zorunlu oluyor. Lisans öncesi meslek lisesinden veya ön lisanstan teknik alanlardaki birçok meslek diploması ve transkriptler geçersiz oluyor. Birden çok diplomaya sahip olmak adeta cezalandırılıp meslek özgürlüğü kısıtlanıyor ve alt düzeyden memur olunamıyor. Bu sorun giderilse, ayrıca 6225 kodlu bilgisayar sertifikası şartı gibi diğer şartlar da esnetilip alt düzeydeki ders notları da geçerli olsa daha adil olur.

 

 
Toplam blog
: 5
: 620
Kayıt tarihi
: 28.05.15
 
 

Meslek lisesi elektronik çıkışlı olup iki üniversite mezunuyum; hem kontrol sistemleri teknikeriyim..