Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '16

     
    Kategori
    Deneme
     

    Merak ve okumak

    Gerçek bir okursever bir yazar seçmeli mi ? Bir yazarın hayranı olunmalı mı? Elbette tüm yazarlar okunmalı fakat bazıları bir tık önde olmalı, düşünce yapınızın oluşmasına ufacık da olsa bir katkı yapmalı ve düşünce sisteminizi değiştirmeli. Ya da bir olayı araştırmanıza etken olmalı, başka bir kitabı okumanıza sebep olmalı yani size okumaya teşvik etmeli

    Kitap okumama etken olan tek özelliğim : MERAKtır. Merak duygum beni bir kitaptan bir diğer kitaba sürükler. İşte bu merak duygunuzu kabartan kitap ve yazarlar her zaman öndedir.

    Orta okul son sınıftaydım, elime Ayşe Kulin Nefes Nefese eseri geçti. Daha fikir oluşumlarımın yeni yeni oluşmaya başladığı bir yaş dönemindeydim ve benim için oldukça önemli bir kitap olacaktı. Eserde 2. Dünya Savaş'ı döneminde Rafael ve Selva'nın aşkı ve ayrıca savaşın o lanet yönlerinden bahsediliyor. Aşkı henüz bilmediğim bir dönem de aşkı tanımak ve yüzyılın en kanlı savaşını yani 2. Dünya Savaşı'nı öğrenmem bu şekilde olmuştur mesela. Anlayacağınız Nefes Nefese eseri, 2.Dünya Savaşını merak etmeme etken olmuştur. Yine lise dönemimde rast gelen Sevdalinka eseri bana o korkunç Bosna savaşını ayrıntılı bir şekilde araştırmama ön ayaktır. Tek bir yazar üzerinden verdiğim bu örnek sürer gider.

    Bana bir şeyleri merak ettiren kitap her zaman başımın tacıdır ve kitaplığımda en önde yeri hazırdır. İşte bu yüzden belki de kişisel gelişim kitaplarını sevmemem ve yapay bulmam bundandır. Tamamen insanı boş yere gaza getiren ki bence bir tık bile ileri götürmeyen kitap türüdür.

    Bir kitap sizi bir başka kitaba, düşünceye hatta şarkılara yönlendirir. Altını çizerek not alarak okuyabildiğiniz her kitaba minnettar olunuz. Çünkü sizi ilerletir, zihninizin dolu olmasını sağlar. Ki her ne öğrendiyseniz bunu farkında olmadan öğrenmiş olursunuz. Çünkü sizin merak duygunuzla öğrenmenize vesile olmuştur, ve merak duygunuzu kışkırtarak okuma hevesinizi de arttırmıştır.

    Bence sırf bir şeyleri öğrenmek adına kitap okumak yanlıştır. Derler hep ''kitap oku ki sınavlarda başarı oranın artsın, okuduğunu anla'' elbette bu tarz durumlara etkisi oluyor ama dikkat ettiğim bir şey var ki bu zihniyetle kitap okuyan kişi o kitaptan ince bir zevk almıyor sadece okumuş olmak için okuyor. Bu sebeple  iyi bir okur merak duygusuyla her şeyi okumaktadır. O merak duygusu onda araştırıcı yönünü de ortaya çıkartacaktır.

    Merak ediniz, bir kitapta neler yazıyor merak ediniz ve altını çiziniz sözcüklerin. Altını çizdiğiniz her bir sözcük sizi bir başka yere götürecektir ve bir diğer yolunuzun ne olduğu hakkında size yön gösterecektir. Mutlu okumalar :))

        

     
    Toplam blog
    : 1
    : 77
    Kayıt tarihi
    : 11.11.16
     
     

    22.01.1991  İZMİR doğumlu. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu. Çok konuşur, çok okur. Çünkü b..