Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '16

 
Kategori
Yolculuk
 

Metrobüsde ki insanlar neden sinirli?

Metrobüsde ki insanlar neden sinirli?
 

İstanbul trafiğinde, metrobüs kullananlar bilirler ki, o insanlar diğer toplu taşımalara binenlere göre daha sinirlidirler. Hoş görüleri daha azdır, daha çok ve daha çabuk tepki verirler. Peki, ama neden? Neden Metrobüsdeki insanlar daha sinirlidir?

Bu sorunun cevabını, hemen hemen her gün, insan laboratuvarı olarak değerlendirdiğim, kapalı kutu hikâyeler biriktirdiğim metrobüslerde ki yolculuğumda ki gözlemlerime dayanarak bir İLETİŞİMCİ olarak vermeye çalışacağım.

Bir insanın ‘ben’ alanı, ‘sosyal’ alanı, ‘kamusal’ alanı vardır. ‘Ben’ alanı yakın ilişki kurduğumuz, sarıldığımız insanları dâhil ettiğimiz alandır ve yaklaşık yarım metrelik bir mesafedir. Bu alana sadece çok sevdiklerimizi dâhil ederiz örneğin; çocuklarımız, sevdiklerimiz, sevgilimiz gibi… Sosyal alan tokalaştığımız mesafedeki alandır. Bu alana yeni tanıştığımız kişileri dâhil ederiz. Mesafe genellikle iki kol uzunluğundadır. Kamusal alan ise bu alanların dışında kalan alanlardır.

‘Neden metrobüsdeki insanlar daha sinirlidir?’ sorusunun cevabını, ‘ben alanımıza bizim isteğimiz dışında dâhil oldukları için’ şeklinde verebiliriz. Her gün, işe giderken veya işten dönerken, Metrobüslerde hiç tanımadığımız insanları ben alanımıza dâhil etmek zorunda kalıyoruz. Bu duygu ve düşünce metrobüse adım atmadan bizi sinirlendirmeye, işgal edilen ben alanımız sebebiyle en ufak bir sorunda büyük tartışmalara neden olabiliyor.

Tabii bu yolculuk esnasında, durumdan yararlanmak isteyen, iyi niyetli olmayan birçok insanla bu kadar yakın mesafede bir saate yakın yolculuk yapmak, güne gergin başlamaya sebep oluyor. İş hayatında ki yaratıcılığı öldüren, üretemeyen, öfkeli insanlardan oluşan bir topluma dönüşüyoruz.  Bu konuyu, psikolojik açıdan, sosyolojik açıdan, ekonomik açıdan ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. Günde 3,5 milyona yakın insan her gün bu yolculuğa çıkıyor.

Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, 3,5 milyon insanın yaşadığı bu soruna, tüm şehir yöneticilerinin dikkatini çekmek istiyoruz. Herkesin kendi sosyal alanı içinde yolculuk yapmalarının sağlanmasını talep ediyoruz. Ben alanımız, isteğimiz dışında işgal edilmesin!

 
Toplam blog
: 2
: 120
Kayıt tarihi
: 09.05.12
 
 

Varım. Nefes alıyorum, konuşuyorum, soruyorum, düşünüyorum, araştırıyorum, tecrübe ediyorum, öğre..