Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '19

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Phillips Eğrisi Nedir?

Ekonomi biliminde bolca karşımıza çıkan “Phillips Eğrisi nedir, neler anlatır, nasıl ortaya çıkmıştır?” sorularına yanıt arayacağım.
 
Phillips eğrisi enflasyon ile işsizlik arasındaki bağlantının görülmesini sağlayan bir iktisadi eğridir. Enflasyon ve işsizlik bu eğriye göre ters ilişki içerisindedir. İngiltere ekonomisi üzerinde yapılan araştırma sonucunda Yeni Zelandalı ekonomist William Phillips tarafından geliştirilmiştir.
 
Bu eğriye göre: eğer işsizlik düşükse, işçiler için bu durum bir avantaja dönüşür, çünkü iş verenler işçilerini kaybetmemek adına onlara daha yüksek ücretler öder ve sosyal haklarını kullanma olanağı tanır. Durum böyle olunca ücretler arttığı zaman alım gücü de yükselişe geçer. Alım gücünün yükselmesi ise bir ürünün ya da hizmetin talebinin artması anlamına gelir. Bu taleplerin artması ile birlikte 2 alternatif ortaya çıkar.
 
İlk olarak çalışan sayısını arttırmak: Talebin artması ile birlikte üretim artacaktır, üretimi arttırmak için çalışan sayısı da atmalıdır. Bu noktada ise "düşük işsizlik" durumu ortaya çıkar. 
 
Bir diğer alternatif ise fiyatların arttırmak: Tam kapasite çalışıldığını göz önünde bulundurursak fiyatları arttırarak alım gücünün düşürülmesi hedeflenir. Böylelikle talep oranı düşecektir. Ama bu durum da enflasyonu beraberinde getirir. 
 
Kısa Dönem Phillips Eğrisi; beklenilen enflasyon ve doğal işsizlik oranı sabitken, enflasyon oranı ve işsizlik oranı arasındaki ters yönlü ilişkiyi gösterir.
 
Uzun Dönem Phillips Eğrisi; beklenilen enflasyon ve gerçekleşmiş enflasyon oranları birbirine eşit olduğu zaman enflasyon oranı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkiyi gösteren eğridir. Uzun dönem Phillips eğrisini doğal işsizlik oranı düzeyinde çizilecek dik bir doğru ile göstermek mümkündür.
 
Doğal İşsizlik Oranındaki Değişme; birçok nedene bağlı olarak değişim gösterebilir. Örneğin ekonomideki yapısal reformlar, ülkenin demografik özelliklerindeki değişimler, teknolojik yenilikler vb. faktörler arasında sayılabilir. Doğal işsizlik oranında ortaya çıkacak bir değişme ise hem uzun dönem hem de kısa dönem Phillips eğrilerinin yer değiştirmesine sebep olur.
 
 
Toplam blog
: 3
: 439
Kayıt tarihi
: 16.05.19
 
 

Bülent Ecevit Üniversitesi, Muhasebe ve Vergi Uygulamalı bölümü öğrencisi. Zonguldak'ta ikamet ed..