Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '14

 
Kategori
Danışmanlık
 

Reaktif ve proaktif yaklaşım nedir?

Reaktif ve proaktif yaklaşım nedir?
 

REAKTİF VE PROAKTİF YAKLAŞIM NEDİR?


Reaktif Yaklaşım; geleneksel yaklaşımdır. Bu yaklaşımda kazaların ve sistem bozukluklarının incelenmesi esastır. Olay sonrası inceleme ve işin yeniden düzenlenmesine odaklanır.

Proaktif Yaklaşımise çağdaş yaklaşımdır. Sistem bozukluğundan çok, güvenlik yönetim sisteminin incelenmesine, risk değerlendirme ve güvenlik kültürüne odaklanır. Olay gerçekleşmeden öncesine, çalışanlara ve güvenli olmayan uygulamalara odaklanır.

Evet tanımlardan da anlaşılacağı gibi reaktif yaklaşım ülkemizde de geleneksel hale gelmiş olan bir yaklaşımdır. İş kazaları, meslek hastalıkları, yaralanmalar ve maalesef can kayıpları yaşandıktan sonra önlemlerin alınmasıdır. Proaktif yaklaşım ise iş kazaları, meslek hastalıkları vb. kayıplar yaşanmadan önce tehlike ve risklerin öngörülmesi ile birlikte gerekli önlemlerin alınmasıdır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun da bahsettiği benimsenmesi gereken yaklaşımdır proaktif yaklaşım.

Ülkemizde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalması için daha fazla kaybımız olmadan devlet, işveren, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ve çalışanların bilmesi, benimsemesi ve hayata geçirmesi gereken bir yaklaşımdır.

Seher ALTUN

Kimyager & İş Güvenliği Uzmanı

www.entepeosgb.com.tr

 
Toplam blog
: 3
: 36802
Kayıt tarihi
: 02.07.14
 
 

Necati ALOĞLU, 1961 Rize Doğumlu ve Endüstri Mühendisidir. Özel Sektörde 10 yıl süreyle Endüs..