Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '21

 
Kategori
Tıp
 

SMA

   (SMA),omuriliğin ön boynuzunda ki alfa motor nöronların dejenerasyonu ile otaya çıkar .Nörolojik çalışmalar motor nöronlarda hızlı ve geri dönüşü olmayan bir dejenerasyona neden olduğunu gösteriyor . Sma kas hastalığıdır . Kişilerin Yürüme , yemek yeme , nefes alma yeteneklerini çalıyor . En çok solunum kaslarını etkiliyor . Solunum yeterli olmadığında da kalp ve ciğerler hasar görüyor . Ağız boğaz kaslarını etkilemesi de , yutma problemi yaratabilir . Bu da susuzluk ve yetersiz beslenmeye yol açar . Bu durum da vücutta enfeksiyonlara neden olur . 1984 ten bu yana araştırmalar yapılıyor , 2016 aralık ayında gıda ve ilaç dairesi SMA için olan ilk tedavinin SPİNRAZA olduğunu onaylamış. Her yıl grip aşısı olunmalı , kalabalıkta bulunmamalı , sağlıklı beslenmek çok önemli . SMA takibi gastroenteroloji/beslenme ve ortopedik bakımı içeren multidisipliner bir ekip tarafından yönetilmelidir. Sıcak havuzda egzersiz yapmak çok iyi gelebilir .

 

   SMA tip I, hastaların 6 aylıktan önce semptomlar gösterdiği, hiçbir zaman desteksiz oturamadığı büyük ölçüde solunum yetmezliği yaşayan ilk gruptur . SMA tanılarının yaklaşık %60'ını oluşturur. SMA tip II'li hastalar, desteksiz oturma dönüm noktasına ulaşır, ancak asla bağımsız yürümez. Semptomlar genellikle doğumdan 6 ila 18 ay sonra ortaya çıkar. SMA tip III, SMA vakalarının yaklaşık %10 ila %20'sini oluşturur ve 18 aylık ile erken yetişkinlik arasında ortaya çıkar. Bu hastalar hayatlarının bir noktasında bağımsız olarak yürüyebilirler . SMA tip IV, SMA vakalarının çok küçük bir bölümünü oluşturur, erişkin başlangıçlıdır ve hastalığın en hafif şeklidir. Kas zayıflığı olmasına rağmen, bu hastalar yürüme kabiliyetini korur, solunum veya beslenme sorunları yaşamazlar.

 

   Besin bağırsakta emilir bunun için bağırsak sağlığı çok önemli . Az az sık sık yemek ya da kiminde 3 ana öğün yapmak şeklinde kişiye göre değişir . Bağırsak mikropları sindirilmeyen karbonhidratları kullanır . Kullanılabilecek en iyi karbonhidratlar patates, ekşi mayalı ekmek ve makarna . Bunları az pişirmek ve çok sıcak yememek gerekiyor . Araştırmalar ince bağırsakta mikropların lipid sindirimi ve emilimi için 1 miktar yağa ihtiyaç duyduğunu söylüyor . Belirli miktar yağın altına düştüğümüzde de mikroplar aktif oluyor ve emilim gerçekleşmiyor . Proteinler bağırsak mikroplarına karbon ve azot sağlayan aminoasitlerle birlikte küçük zararlı moleküllerin oluşumunu arttırıyor . Yani protein fazla tüketen kişi aynı zamanda zarralı yiyecekleri hazır paketli şeyleri de çok yiyorsa bağırsak sağlığını diğer kişilere göre daha çok bozmuş oluyor .

 

   Bu hastalıkta kullanılan kas gevşeticilere de dikkat edilmesi gerektiği çalışmalarda yazıyor . Çok fazla kas gevşetici kullanılması , tedavi sonucunda ; bazı başarısız tablolara yol açabileceğini gösteriyor .

 

   Sağlıklı günler .

 
Toplam blog
: 35
: 107
Kayıt tarihi
: 03.12.14
 
 

Sağlıklı beslenme ve kişisel gelişimle ilgileniyorum ..