Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '21

 
Kategori
Tıp
 

Covid-19 Aşıları ve mutluluk

İnsan olarak her şeyi bilmek isteriz, ama bu bilginin bize bazen zarar da verebileceği aklımıza bile gelmez.

Mesela şu anda kovid-19 hastalığı yada diğer adıyla korona gündemde.

Sanatçılarımız, bilim adamları televizyonlara çıkıyor, halkı aydınlatıyor, “bilime güvenin, aşı yaptırın” diyorlar.

Tabiki aşının faydasını kimse inkar edemez.

Dünya da bir çok hastalık aşı sayesinde ortadan kalktı. Bunlardan biri çiçek hastalığıdır. Bize ilk okulda iken onun aşısını yaparlardı, artık çiçek aşısı yapılmıyor.     

Aşı tabiî ki koruyucu bir mekanizma. Hızlı geliştirilmiş olsa da, yan etkileri tam bilinmese de, aşıdan başka bu virüse karşı ilaç yok.

Aşı, bir hastalığı geçirmeden bu hastalığa karşı vücudun bağışıklık geliştirilmesini sağlayan bir koruyucu tedavi yöntemidir.

Covid-19 için aşıların üretilip uygulanmaya başlanması ile vaka sayılarının önemli ölçüde azaldı. Ölümlerde azaldı.

Aşı olmak isteyen biri, tanıdığı doktorlara genelde sorar, hangi aşıyı olayım diye. Çünkü yaptıracağımız iki aşı var. Buna da ülkelerine göre isim veriliyor. Çin aşısı, Alman aşısı diye.

Geçenlerde Almanyadan gelen birine sordum, aşı oldun mu diye.

“Oldum, Türk aşısı oldum” dedi O ne dedim? Adını söyledi. Ona burda Alman aşısı diyorlar dedim, Almanya da Türk aşısı diyorlarmış, bunla iki kişi Türk olduğu için.  

İş de insanlar hangi aşıyı yaptıracağı konusunda, arayışa girince, büyük sıkıntıya giriyorlar.

Her bir doktor farklı bir şey söyler, birinin söylediğini birisi tutmaz, soru soran vatandaş sorup soracağına pişman olur. Kimisi der, o aşının etkisi yok, kimi der, öbür aşının yan etkisi daha fazla, falan filan, olay uzarda uzar.

Hiç sormadan gidip vurdurmak istese, bu sefer randevu alırken, sistem soruyor. “Hangi aşı?” diye.

Bir karar vermek zorunda, karar vermek için araştırmak zorunda, bunun için bilgi sahibi olunuyor, ve olundukça da insana sıkıntılar basar, bir de her bir doktorun ya da sağlık çalışanın dediği farklı  olunca, bu sıkıntı daha da artabilir.

Biraz daha mutlu olmak için, karar vermek için öğrenmeye çalışıyoruz, araştırdıkça daha mutsuz oluyoruz.

Belki de bundan dolayı olsa gerek Matrix filminde “Ignorance is bliss=cehalet mutluluktur” şeklinde bir cümle geçiyordu.

Düşündüm, galiba yazar burada yanlış bir ifade kullanmış diye aklıma geldi. Ama sonra cümlenin bir noktaya parmak bastığını anladım.

Önemli olan karar vermektir aslında, mesela aşı meselesini ele alalım, sen hangi aşıyı yaptıracağını bir şekilde karar verdikten sonra, biraz daha mutlu olduğunu görürsün. Olay temelde karar verinceye kadardır.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..