Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

TECRÜBE

TECRÜBE

 

Tecrübe, İnsanın biyografisinde edindiği yaşamsal ve nesnel genellemeler bütünüdür. Doğduğumuz andan şu an ki ana kadar yaşadığımız eylemsel, sosyolojik, psikolojik ve duygu bütününü içerisinde barındıran bir niteliktir. Tecrübe, insan hayatında iki şekilde meydana gelir. İlk olarak istenilmeyen ve beklenilmeyen durumlarda karşımıza çıkan yaşadığımız durumlardır. İkinci olarak ise duygusal ve eylemsel olarak yaşadığımız durumlardır. İnsan hayatında yoğun olan bu iki kavram bizlere nesnel objektif bir düşünüşle birlikte hayatımıza çeşitli bakış açları kazandıran bir kavram niteliğindedir.

Şimdi farklı bir bakış açısı düşünelim.

Bir bahçemizin olduğunu düşünüp varsayalım. Bu bahçemizin adı Yaşam Bahçesi olsun. Bahçemiz kuru, yalın ve çıplak bir görüntüdedir. Şimdi ise yaşadığımız ve kazandığımız bir tecrübeyi düşünelim. Seçtiğimiz bu tecrübe bir bitkinin, ağacın ya da meyvenin tohumu olsun. Şimdi Yaşam Bahçemize dönüp kuru olan bu toprağımızı uygun olan bir derinlikte kazıp sahip olduğumuz bu tohumu ekiyoruz. Daha sonra üstünü toprak ile kapatıp suluyoruz. Tohum olarak ise ‘Ormangülü Ağacının’ tohumunu seçiyorum. Zamanla ektiğim bu tohum toprağa kök salıp büyümeye başlıyor. Gittikçe, zaman ilerledikçe büyüyen, yeşeren, filizlenen bu tecrübe kocaman güllerle kaplı bir ağaca dönüşüyor. Eğer bu tecrübeniz seçtiğiniz bir meyvenin tohumu ise kocaman bir ağaç olduğunda o tecrübenizin meyvesini bile yiyebilirsiniz.

Hayatta yaşadığımız her an her saniye insanoğlunun tecrübesidir. Sadece bakış açınızı değiştirmektir asıl olan. Bahçenize iyi ya da kötü edindiğiniz ne kadar çok tecrübe tohumu ekerseniz bahçenizi o kadar rengarenk bir dünyaya dönüştürebilirsiniz. Şunu unutmayalım ki; İnsanın hayatı sadece tecrübelerle kısıtlı değildir. Ya yaşamınızdan ders alıp bilinçli ideolojik fikirlere sahip karar vermekten korkmayan bir birey olarak hayatınızı idame ettirme düşüncesinde ilerleyin. Ya da sönmüş ve hapsolmuş bir ruhun esiri olun. Will Rogers’ ın dediği gibi:

 “İyi kararlar Tecrübe sayesinde alınır. Tecrübe ise, Kötü Kararlar sayesinde kazanılır.”

 

Yarın Doğacak Güneşle birlikte hayatımızı renkli bir Bahçeye dönüştürüp diğer gün yağacak yağmur ile hayatımızı Orman çevirebiliriz…

 

 

EMRE KURUCU

 
Toplam blog
: 2
: 50
Kayıt tarihi
: 26.05.20
 
 

- Genç Yorumcu - ..