Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Teknoloji Üzerine

Devir değişti, kabullenin artık. Önceden büyükler küçükleri eğitirdi, artık o okuma yazma öğrenene kadar. Çocuk okuma yazmayı söktü mü ailesini eğitmeye başlıyor. Teknolojiyi daha iyi kavrıyor, daha iyi öğreniyor. Annesinin yapamadığını iki dakika da yapıyor. Önceden kendimizden küçüklerin hareketleri bizlere ergence gelirken, şimdi o hareketlerin bir çoğu büyüklerimiz de toplandı.

Eeeeee böyle bu işler, teknolojinin egemenliğinde yaşıyoruz ve bu teknolojiyi cevval çocuklar, büyüklerinden daha iyi öğreniyor.

Ancak teknolojinin kullanımı konusunda problemlerimiz halen devam ediyor. Bu konuda ülke olarak halen eğitemedik kendimizi, geçiş süreci devam ediyor. Belki bundan bir 10 sene sonra daha iyi kullanabileceğiz şu aletleri. İngilizce bilmek gibi artık teknolojiye hakim olmak, istihdamı bile var, sosyal medya uzmanı diye geçiyor.

Ailelerin yaşam tarzları çocukların teknolojiyle olan bağında önemli yer tutuyor. Çocuğunu günde on dakika severek onunla ilgilendiğini düşünenler yanılıyor. Anne-baba çalıştığı için çocuğu sabahları okula akşamlar etüt merkezlerine atıp kaçıyorlar. Akşam ev beş on dakika konuşma var ya da yok. Sonra çocuk teknolojinin kötü yanlarını öğrenmiş. Sen çocuğunun eğitimiyle ilgilenmiyorsun ki, başından savıyorsun. Sonra o ders niye kötü bu ders niye zayıf diye üste çıkıyorsun bir de.

Teknoloji kendini zorunda bırakıyor, onu öğrenmek zorundayız artık. Ama aklını yitirmişçesine onun içine girmek zorunda değiliz. Günde 2 saat fotoğraf beğenmek, video izlemek zorunda değilsin. Farkında olmadan saatleri, dakikaları harcıyoruz, beynimiz uyuştukça uyuşuyor maşallah, ondan sonra da ‘saat ne kadar geç olmuş yaa’ diye telefonu elimizden bırakmaya çalışıyoruz.

Sorsan herkes günde bir iki defacık uygulamalara girer çıkar, çok zaman harcamaz, ama toplasan ohoooo atı alan Üsküdar’ı geçmiş, beyin pert olmuş. Elindeki telefon yerine yarım saat kitap okusan kim bilir hangi dünyaların içerisine gireceksin, haberin yok.

Teknoloji insandan ki disiplin duygusunu köreltiyor. İşler zamanında yapılmıyor, umursamazlık oluşturuyor insanda. Tabii bunlar olumsuz kullanımda, teknolojiyi faydalı kullanırsan ne ala…

 

 
Toplam blog
: 15
: 49
Kayıt tarihi
: 20.06.18
 
 

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum. Üzerine bilgi sahibi olduğum veya yorum yapabi..