Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ağustos '15

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığının çalışmaları

Bayramiç Ziraat Odası Başkanlığının çalışmaları
 

 

 

Dünya ülkelerinin liderleri gördüğü Ulu Önder Atatürk’ün 1937’lerde söylediği önemli bir özdeyişiyle yazımıza başlayalım: “Ekonomik kalkınma; Türkiye'nin hür, müstakil, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin belkemiğidir.

 

 

Bayramiç Ziraat Odası, çevresinde ve ülke genelinde başarılı bir kurum olma işlevini sürdürmektedir. Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ekibiyle birlikte yöneticilik görevini eksiksiz yerine getirmekte olup takdir toplamaktadır! Kendilerini kutluyorum ve başarılarının sürmesini diliyorum.

Mevsimine göre ürünlerin yetiştirilmesi ve üreticinin özellikle satışta dikkatli olması için gerekli uyarı ve bilgilendirme de yapılmaktadır. Çünkü mal canın yongasıdır.

Kaz Dağı eteklerinde üretilip temmuzda tüketiciye sunulan ve  en seri şekilde satışı gerçekleşen Bayramiç Beyazı, büyük kentlere gönderilmekte ve tezgâhlarda yerini almaktadır.

Bununla ilgili bir yazı ile üreticileri bilgilendirme yazısını aşağıda okuyabilirsiniz.

Bayramiç Beyazı 

Ürünün tanımı ve ayırt edici özellikleri:

Coğrafi işaret almaya aday Bayramiç Beyazı nektarın tipi bu popülâsyonlar içerisinde ticari ve bilimsel olarak en fazla ön plana çıkan bir tiptir. Kendine özgü rengi, tadı, kokusu ve aroması ile diğer nektarın çeşitlerine göre kısmen daha uzun süre dayanması ve pazarlarda yüksek fiyat bulması nedeniyle sadece Bayramiç yöresi üreticilerinin değil diğer bölgelerdeki üreticilerin de talep ettikleri bir nektarın olmuştur.

Çanakkale Bayramiç ilçesinde bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Bayramiç Beyazı nektarinlerinin yörede tamamen çekirdekten yetiştirilmesi nedeniyle belirgin bir varyasyonun ortaya çıktığı görülmüştür.

Bu popülasyon içerisinde tüm bitkisel, fonolojik ve pomolojik özellikler yönünden yapılan seleksiyon çalışmaları ile tipe ait özellikler ortaya konmuş ve bu tiplerle üretim yaygınlaşmaya başlamıştır.

Bayramiç Beyazı nektarın ağaçlarının morfolojik özellikleri bakımından şeftali ve diğer nektarinlere çok benzemesine karşın meyve özellikleri bakımından büyük farklılıklar sergilemektedir. Bu farklılığın nedeni ise sert çekirdekli meyve türleri arasında karşılıklı doğal melezlenme sonrası oluştuğu düşünülmektedir. Çünkü nektarın ve şeftali türleri kendine verimli ve diploit kromozom yapısına sahiptir. Bu nedenle doğal melezlenmeler veya amaçlı yapılan melezlemelerle yeni çeşitler kolaylıkla ve diğer meyve türlerine göre kısa zamanda ıslah edilmektedir.

Bayramiç Beyazı, genel olarak yayvan bir ağaç tacı oluşmaktadır. Yörede tüm şeftali ve nektarın çeşitlerinde olduğu gibi bu nektarinlerde de budama goble sistemine göre yapıldığı için genel olarak ağaçlar çanak şeklindedir. Ancak diğer nektarin ve şeftali çeşitlerine göre ağacın taç büyüklüğü küçüktür.

Bayramiç Beyazı yörede genel olarak çekirdekten yetiştirilmekte aşı yapılmamaktadır. Ancak diğer sert çekirdekli meyve türlerinde kullanılan anaçlar üzerine aşı yapılarak aşılı fidanla da üretim yapılmaktadır.

Yörede çekirdekten yetiştirilen Bayramiç Beyazı üzerine tekrar aynı çeşit aşılandığında verim ve kalitenin daha iyi olduğu özellikle meyve büyüklüğünün arttığı görülmektedir. Tohum ekiminden sonra 1 yaşındaki fidanların bahçeye dikiminden 3 yıl sonra meyve verimi başlamaktadır. Meyve gözleri bir önceki yılın Temmuz - Ağustos ayları içinde oluşmakta sonbahar ve kış dönemini dinlenmede geçirerek ertesi yılın ilkbaharında meyveyi oluşturacak çiçekler açmaktadır. Çiçek tozları ile yapılan denemelerde Bayramiç Beyazı nektarinin kendine verimli olduğu görülmüştür.

Üreticimizin dikkatli olması gereken kimi durumlar

Yıllardır büyük emekle ve alın teriyle ürettiğimiz ürünlerin karşılığını almamız için bilinçli üretici olmalıyız.  Şüphelendiğiniz, ilk defa gördüğünüz  tüccar, alıcı veya firmalara itibar etmeyiniz. Bu emek hırsızlığına karşı “dur!” Demeli ve ilgili kurum ve kuruluşlarla hareket etmeliyiz. Siz üretici ve muhtarlarımız böyle durumlarda hassasiyet göstererek  Ziraat Odası'na bildirmeniz gerekmektedir.

Satılan ürünün irsaliyesinin tam olarak doldurulmasına ve irsaliyeye ürünün gerçek değerinin yazılması sağlanmalısınız. Banka çeki ile yapılan satışlarda ürününüzü teslim etmeden önce çek bilgilerini  Ziraat Odası’na ulaştırmalısınız.  Ziraat Odası Başkanlığı, söz konusu şahıs veya firmaların banka nezdinde sorgulanmasını,  oda ve vergi kaydının bulunup bulunmadığını ve geldikleri il, ilçelerin hallerinde yerlerinin olup olmadığının araştırmasını yapacaktır.

Unutmayınız : “Küçülmenin nedeni emek hırsızlığıdır.”

Türkiye'nin gerçek efendisi, hakiki üretici olan köylüdür. O halde herkesten daha çok refah, saadet ve servete müstahak (en çok lâyık) olan köylüdür.”

                                                                        1 Mart 1922,  ATATÜRK

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..