Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '16

 
Kategori
Organik Ürünler
 

Tuzun doğalı mı İyotlusu mu tercih edilmelidir?

Tuzun doğalı mı İyotlusu mu tercih edilmelidir?
 

Diğer tarafdan gösterişli ambalajların üzerinde "Doğal kaya tuzundan üretilmiştir." ibaresinin yazılı olması işlenmiş rafine tuzun doğallığını ıspatlamayacağı gibi; İyotlu rafine tuzlar için sorulması


İşlenmemiş doğal tuzun insan sağlığı için ne denli hayati öneme sahip olduğu hususu akademik ve bilimsel yüzlerce belge ve bilgi  ile ıspatlanmışken; İnsan hücresinin tuz olarak tanımadığı rafine tuzu sırf iyot için bir takım çevrelerin tavsiye etmesi doğru değildir.

Daha çok çocukların büyümelerinde önemli bulunan iyot yetersizliği yetişkinler için vücudun ihtiyaç duyduğu kadarını günlük tüketilen balık sebze ve meyvelerden karşılamaktadır. Hastalık derecesinde ki iyot noksanlığı ise tıbbi tedavi gerektirmektedir. İşlenmiş rafine tuzların aslında vücut ve akıl sağlığı için gerekli olan gerçek tuz olmadığı bilimsel çevrelerce ıspatlanmış bir durumdur. Esas olan vücut hücrelerinin tanıdığı ve istediği tuz herhangi bir müdahele edilmeksizin doğal haliyle elde edilen kristalize tuzdur. Aksi halde muadil mineral olarak bünyeye alınan işlenmiş rafine tuzlar hücreler tarafından tanınmadığı için uzun süreli ileriki yaşlarda sağlık bozulmalarına neden olduğu bir çok uzamanlar tarafından ifade edilmektedir. Hücre tarafından tanınmayan işlenmiş rafine tuzun bünyeden atılmasında da sıkıntılar yaşandığı atamadığı için de bünyede ödemler oluşturduğu bilinmektedir. Halbu ki bünye, tuzun doğal olması halinde su ile kolaylıkla dışarı atabilmektedir. Bu denli öneme haiz olan doğal tuz  acaba insanların genel kullanımında iyot gereksinimi için feda edilmesi doğru bir politika mıdır? İstisnai bir durum olan iyot gereksinimini altarnatif doğal beslenme yollarıyla alabilme imkanı varken tuzun doğallığını bozup genel için iyotlu tuzun önerilmesi bilimsel çevrelerce tartışılmaktadır. Tıbda tedavi amaçlı kullanılan doğal tuzun insanların günlük tüketiminde de aynı şekilde tüketilmesi insan sağlığına katkı sağlayacaktır.

Diğer tarafdan gösterişli ambalajların üzerinde "Doğal kaya tuzundan üretilmiştir." ibaresinin yazılı olması işlenmiş rafine tuzun doğallığını ıspatlamayacağı gibi; İyotlu rafine tuzlar için sorulması gereken diğer sorular da kafaları karıştırmaktadır. İşlenmiş rafine tuzlara eklenen iyot ışıkla teması halinde veya yemek pişirme esnasında kullanıldığı takdirde uçtuğu veya azaldığı ortada iken acaba başarılı bir şekilde rafine tuzların bünyesinde ne sürede barınabilmektedir? İnsan vücuduna dahil olana kadar tuzun bünyesinde kalabilmekte midir? Bu sorulara düzgün cevap verilebilmek için rafine tuz da ki iyotun insan bünyesine girene kadar ki süreçte özel bir ihtimam gerektirdiği aksi halde rafine tuzda ki iyotun da insan bünyesine girmeden yok olacağı veya azalacağı bilim adamları tarafından söylenmektedir. 

Tuz kullanımında ki sağlık çevrelerince yapılan uyarılar elbette dikkate alınmalıdır. Ancak vücut ve akıl sağlığı için önem arzeden doğal tuz, başka yiyeceklerden alınabilecek olan  iyot gereksinimi için sadece adı tuz olan gerçekte ise tuz olmayan insan bünyesini yıllara sari tahrip eden ürünlerin kullanımına sebep olmak insanlığa yapılan en büyük kötülüktür.

 
Toplam blog
: 53
: 1175
Kayıt tarihi
: 08.10.10
 
 

Mali Müşavir&Bağımsız Denetçi 1964 Doğumluyum. Çorum İli İskilip İlçesinde yaşamaktayım. Evliyim ..