Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

0 kan grubu,(III) ''Kan grubuna göre beslenme''

0  kan grubu,(III)  ''Kan grubuna göre beslenme''
 

Munzur Dağları/Girlevik Şelalesi...


Yazımıza, tekrar Lektinler ve 0 Grubuyla ilgili iki yazıyı okuyarak devam etmenizi önererek, J.Adamoy'la ve süt ürünleriyle devam ediyoruz...


SÜT ÜRÜNLERİ:


0 Grubu
kana sahip olanlar; süt ve süt ürünleri tüketimini, mutlaka kısıtlamalı ve bu konuda seçici olmalıdırlar!... Çünkü 0 grubunun metabolizmaları, genel olarak süt ve süt ürünlerini harcamaya çok uygun değildir... Ve bu besinler içinde onlara yararlı olduğu belirtilen hiçbir besin bulunmamaktadır... Özellikle Afrika kökenli insanların, süt, süt ürünleri ve yumurtadan, bilhassa uzak durmaları gerekmektedir!... Bu besinleri sindirmek 0 grubu insanlarını zorlasa da, Afrika kökenli ; Amerika'lı ve Avrupalı'ların işi, daha da zordur... Çünkü onlar, sütteki Laktoz'a karşı daha toleranssızdırlar!...


Gıda allerjileri aslında bir sindirim problemi olmayıp, bağışıklık sistemimizin, gıdalara tepki vermesinden kaynaklanmaktadır...


Süt: 120-180 gr. arası porsiyon miktarı olup, Afrika kökenli 0 grubu insanlarının tüketmesi önerilmez.Afrikalı avcı ve toplayıcı atalarının beslenmesinde süt ve dolayısıyla laktoz olmaması, çağdaşlarının laktoza tolerans gösterememesiyle açıklanabilir... Kafkas kökenliler haftada 1 porsiyon, Asya kökenlilerde haftada 2 porsiyon süt tüketebilirler...

Yoğurt: Gene porsiyon, 120-180 gr. arasıdır Afrika kökenlilerin tüketmesi önerilmez... Kafkas kökenliler haftada 3 porsiyon, gene Asya kökenliler de haftada 3 porsiyon, yoğurt tüketebilirler...

Peynir: Peynirde porsiyon 60 gr.dır. Afrika kökenlilere önerilmez. Kafkas kökenliler haftada 3 porsiyon, Asya kökenliler de haftada üç porsiyon, tarif edilen peynir türlerini tüketmelidirler!...

Yumurta: Porsiyon bir adet ve gene Afrika kökenlilere uygun değil... Kafkas kökenliler haftada 3-4 adet, Asya kökenliler de haftada 5 adet yumurta tüketebilirler...


ÇOK YARARLI SÜT ÜRÜNLERİ: Hiçbir süt ürünü temel olarak, 0 grubuna genelde bir yarar sağlamamakta, yukardaki ölçülerde tüketilirse, kısmen tolere edilebilmektedirler...


NÖTR SÜT ÜRÜNLERİ: Keçi peyniri, Mozzarella peyniri, Beyaz peynir, Tereyağ, Soya sütü, Soya peyniri (Tofu)...


SAKINCALI SÜT ÜRÜNLERİ: Kaşar peyniri, Çedar peyniri, İsviçre peyniri, Süzma peynir, Gravyer peyniri, Amerikan peyniri, Mavi peynir, Gouda peyniri, Parmesan peyniri, Süt, Yoğurt, Ayran ve dondurma...


YAĞLAR: 0 grubu insanları yağlara olumlu tepki verirler...Onlar için yağlar hem besleyicidir hemde bağırsak düzenine yararlıdır... Özellikle, Zeytin yağı ve Keten Tohumu yağı tüketimini tercih etmelidirler...Ülkemiz özelinde, Zeytin yağı çeşitleri, farklı lezzet ve rayihalarda bol çeşit olarak, hizmetimizdedir.Bu çok özel ayrıcalıktan, 0 grubu insanları da alabildiğince yararlanmalıdır!... Bu yağlar, kalp ve kalp damarları başta olmak üzere, dolaşım sistemimize büyük katkılar sunarlar... kandaki kolestrolün düşürülmesine katkı sundukları da, bilim insanlarınca düşünülmektedir... Porsiyon bir çorba kaşığı olarak düşünülürse; Afrika kökenliler, haftada1-5 çorba kaşığı, Kafkas kökenliler, haftada 4-8 çorba kaşığı, Asya kökenliler de haftada3-7 çorba kaşığı tüketmelidirler...


ÇOK YARARLI YAĞ ÜRÜNLERİ: Zeytin yağı, Keten Tohumu yağı...


NÖTR YAĞ ÜRÜNLERİ: Balık yağı, Susam yağı...


SAKINCALI YAĞ ÜRÜNLERİ: Ay Çiçeği yağı, Mısır Özü yağı, Pamuk yağı, Yer fıstığı yağı...


KABUKLU YEMİŞLER: Bu yemişler protein değerleri açısından, 0 grubu insanlarına yararlı olsalar da, hiçbir zaman
yüksek protein kaynağı olan etlerle, kıyaslanamaz üstünlüklere sahip değildir... Gene de kilo almaktan kaçınanların bu yağlı ürünlerden uzak durmasında yarar vardır... Bu besinlerin sindirim sorunları yaratacağını hesaba katıp, çok iyi çiğneyerek tüketilmesinde de önem vardır... 0 grubunda çokça görülen bağırsak sorunlarına karşı, uygun olanların, ''ezme'' olarak tüketilmesi de özelikle önerilir...


Kabuklu Yemişler: Porsiyon 6-8 adet yemişdir. Afrika kökenliler haftada, 2-5 porsiyon, Kafkas kökenliler haftada 3-4 porsiyon, Asya kökenlilerde haftada2-3 porsiyon tüketmelidirler!...

Kabuklu Yemiş yağları: Porsiyon, 1 çorba kaşığıdır. Afrika kökenliler, haftada3-4 çorba kaşığı, Kafkas kökenliler haftada, 3-7 çorba kaşığı, Asya kökenliler de haftada2-4 çorba kaşığı, bu yağlardan tüketebilirler...


ÇOK YARARLI KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI: Ceviz ve Kabak çekirdeği...


NÖTR KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI: Badem, Fındık, Ay Çekirdeği, Susam , Çam fıstığı, Amerikan cevizi, Kestane...

SAKINCALI KABUKLU YEMİŞLER VE YAĞLARI: Haşhaş, Şam Fıstığı (Antep Fıstığı), Mahun Cevizi...


BAKLİYAT ÜRÜNLERİ: Asya kökenliler bakliyata karşı atalarından gelen bir eğilime sahip olsalar bile, 0 grupları genelde bakliyattan bir fayda sağlayamazlar... Bakliyat ürünleri, metabolzmalarının et gibi vücuda daha yaralı olan besinleri kullanmasını engeller!... Ayrıca bu ürünler, kasları biraz asidik olunca kendini daha iyi hisseden 0 grubunun, kaslarındaki bu asidik yapıyı baziğe doğru çevirmeye eğilimlidir... Ancak Börülce gibi tam tersi işleve sahip, istisna bir bakliyatta vardır!...


YARARLI BAKLİYAT ÜRÜNLERİ: Börülce...


NÖTR BAKLİYAT ÜRÜNLERİ: Bezelye, Bakla, Yeşil Fasulye, Kırmızı Soya Fasulyesi...


SAKINCALI BAKLİYAT ÜRÜNLERİ: Kuru Fasulye, Yeşil Mercimek, Kırmızı Mercimek...

(devam edecek)

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..