Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Hükümet, özel dershanelerin kapatılma sinyalini mi veriyor?

Hükümet, özel dershanelerin kapatılma sinyalini mi veriyor?
 

Tabloya birlikte bakalım.

Başbakan, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Hilton Oteli’ndeki organizasyonunda yaptığı açıklamada, üniversiteye hazırlık kurslarının kaldırılabilme ihtimâlini çağrıştıracak şekilde açıklama yapmış.

Üniversite hazırlık kurslarını kaldıracağız dememiş ancak, "Bu bir garabet. Bundan ülkemin kurtulması lazım, milletçe kurtulmamız lazım" diyerek kamuoyunun nabzını yoklayacak şekilde sinyaller vermiş.

Hiç şüphesiz böyle bir durumda tavrımız, her zaman olduğu gibi üniversite hazırlık kurslarının kaldırılmasından yana olacaktır. Çünkü banknot pozisyonunu sağlam almış aileler olduğu gibi, pozisyonunu alamamış ailelerin de olduğunu çok iyi bilmekteyiz.

Ancak bir an için üniversite sınavına hazırlık kurslarının kaldırıldığını düşünelim. Bu siyasi partilerde de böyledir, sivil toplum örgütlerinde de… Milyonların organik ya da duygusal ilişki içerisinde olduğu yasal bir yapıyı yasaklamaya, yıkmaya ya da kapatmaya kalkarsanız, filmin bir sonraki karesinde olacaklara da kendinizi hazırlamışsınızdır demektir.

Peki neler olabilir?

Haddinden fazla şiddet gayedeki hikmeti yok eder. Maddi durumu iyi olmayan vatandaş bu işten faydalansın diye dershaneleri kapatırsanız, serbest piyasa ekonomisinin olduğu bu ortamda bu sefer özel ders ücretlerini bir anda üç, dört ve hatta belki bilmem kaç katına çıkartmış olursunuz.

Bu seferde çocuğunu hiç değilse zar zor dershaneye gönderecek kadar parası olan kesimi de tamamen mağdur etmiş olursunuz.

Üniversite kapısındaki milyonlarca genci, farklı ideolojik fraksiyonların ‘ücretsiz ders organizasyonlarının’ kapısına kendi elinizle teslim etmeniz hayati bir detay olarak karşımıza çıkacaktır ki…

Bu kadarla da kalsa iyi.

Özel ders veren öğretmenler bu işi genellikle evlerde gerçekleştirdiğinden ve bunlarda maliye kayıtlarına girmediğinden, şu anda olduğu gibi ellerine geçen gelirin vergisini de ödemeyeceklerdir.

Hâli hazırda zaten yaşanan bu kayıt dışılık, en azından dershaneler sebebiyle, nispeten az olduğundan belki de ihmâl edilebilecektir.

Fakat özel dershanelerin kapatılması, iktisaden bir hizmet üretimi anlamına gelen ‘özel ders’ lerin bedellerinin de kayıt dışına itilmesine sebep olacaktır ki, bu durum GSMH’nin (Gayri Safi Milli Hasıla) gerçeği yansıtmayacak şekilde hesaplanmasına kadar bir takım olumsuz sonuçlar doğurabilecektir.

Hülâsa; yazımızın başında ne söylediğimizin farkındayız ve yazımız boyuncaysa bunun aksini savunduğumuz suizannına kapılmış olabilirsiniz.

Lâkin tavrımız yine aynıdır ve bu kursların kapatılmasından yanadır.

Altını çizmek istediğimiz nokta şudur; gençlerimize hayatı zehir eden ÖSS’den bahsetmeden, öğrencilerin bu canavardan kurtulmak için bir can simidi olarak gördükleri dershanelerin kaldırılmasının işaretlerini vermek, zehrin varlığını göz ardı ederek, panzehire neden ihtiyaç duyuyorsunuz ki? diye sormaya benzer.

ÖSS’ye kalıcı ve köklü bir çözüm bulunmadan özel dershanelerin akıbeti ile ilgili yapılacak her türlü yorum, bulutların üzerinde zıp zıp zıplamaya benzer.

Sabrın sonu ile

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..