Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

22 Ağustos '08

 
Kategori
Gelenekler
 

Şapka deyip geçmeyin

Şapka deyip geçmeyin
 

Şapka ve şapkalar


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım...!

Şayet, müsaadelerinizle yine size bir önemli ve simgeleşmiş bir giyeceğimiz olan "ŞAPKA" dan bahsetmek istiyorum. Şapka bir aksesuar giyeceği gibi de modacılar tarafından kabullenmiş olsa dahi, aslında başımızı güneşten, sıcaktan ve yağmurdan, kardan, soğuktan koruyan bir başlık giyeceğimizdir.

Atatürk 1924 yılında Kastamonu’da yaptığı konuşmasında “Uygarım diyen Türkiye Cumhuriyeti halkı, yaşayış tarzıyla ve dış görünüşüyle uygar olduğunu göstermek zorundadır” derken, Türkiye Cumhuriyeti’nin rotasını Batı’ya çevirdiğini belli ediyordu ve diyordu ki; “Ayakta ayakkabı ya da fotin, bacakta pantolon, yelek, gömlek, kravat, yakalık, ceket ve doğal olarak başta, güneş gölgeliği olan başlık. Bu başlığın adına şapka denir.”

Sarıktan fese, festen şapkaya geçilmiştir. Osmanlıda, çok çeşitli başlıklar kullanılırdı. En yaygını ise "kavuk" ve "külah"tı. Saraydaki yüksek rütbeli subayların giydiği başlık çeşidi 43'e çıkmıştı. Hükümet ve devlet görevlilerine ayrılan başlık sayısı ise 27 idi. Hiç kimse kendine ait olmayan bir başlığı başına koyamıyordu. Sadrazamdan kâtibe kadar herkes, şapkalarından tanınırdı. Bu mezar taşlarına bile yansıdı.

Fese geçiş, o tarihi takip eden günlerde, Akdeniz'de seferde bulunan Kaptan-ı Derya (Deniz Kuvvetleri Komutanı) Koca Hüsrev Paşa, Sultan İkinci Mahmud'un, Yeniçeri Ocağı'ndan geriye hiçbir alâmet ve kıyafet bırakmak istemediğini öğrenince, Tunus'tan bir miktar kes alıp tayfalara giydirdi. İstanbul'a döndüğünde, subaylarıyla birlikte Padişah'ın huzuruna başında fesle çıktı. Fes, yenilikçi Padişah'ın hoşuna gitti.

Tunus'tan hemen elli bin adet fes getirtildi. Osmanlıdaki ilk fabrika sayılan İstanbul Eyüp Sultan'daki Feshane, devlet memurlarına fes başta olmak üzere başlık yetiştirmek için kurulmuştu. 1111'de çıkartılan bir kıyafet nizamnamesiyle de fes resmî başlık oldu. Zamanla moda haline geldi. O kadar ki, bir dönem kadınlar bile kullandı.

Fötr tarzı kova şeklindeki şapkalar ise son zamanlarda modacıların bir numaralı gözdelerinden. Oval ve köşeli yüzlere çok güzel giden bu şapkalar havanıza daha cici, romantik bir hava katıyor.

Evet biliyoruz kışa daha çok var; ama modacılar işin içine girince şapkalar birden revaçta olmaya başladı, ne yapalım? Hele hele bu şapkalar böyle sevimli olursa gel de takma! Genellikle koyu renklerde karşımıza çıkan fötr tarzı, kova şeklindeki ve melon şapkalar tam da sonbaharın havasına ve trendy kızlara göre. Özellikle melon şapkalar birçok yıldız tarafından da tercih ediliyor. Elisha Cuthbert, Lindsay Lohan ve Fergie tarzlarını boşuna, Charlie Chaplin’in yarattığı ve tarzıyla bütünleşen bu şapkalarla tamamlamıyorlar demek ki. Her tarzla kombine edebileceğiniz melon şapkalar daha sıra dışı ve uçuk bir görünüme sahip.

Kasket ise, Fransızca casquette'den gelir. Erkeklerin giydiği, güneş için önünde siper bulunan bir başlık. Anadolu'da köylüler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Arka tarafı 5, 7 ya da 9 köşeli olabilir. sonuncusu Kastamonu kasketi olarak tanınır. Günümüzde kadınlar tarafından da kullanılmaktadır.

Bu konuda daha geniş bilgiye sahip olmak isteyen arakadaşlarıma, resimleri ile geniş bilgiyi, aşağıda vereceğim web linkinden kolaylıkla izleyip, fikir ve bilgi edinebilirler..

http://necipkoni.tr.gg/%26%23350%3Bapka-ve-%26%23350%3Bapkalar.htm

Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim...
NECİP KÖNİ - İSTANBUL / TR

*RESİM*faydalibilgiler

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..