Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bademli hindi dolması

Bademli hindi dolması
 

Güzel bir masaya yakışacak ziyafet yemeği.


Yılbaşlarında masa hazırlıyor isek illa da olmazsa olmazı olan Hindi dolması.

Piyasada o kadar çeşitlisi yapılır ki her biri ayrı bir tat ve lezzette. Ama nedense ben beğenmiyorum bunları. Nedeni de acayip bir tadı oluyor bana göre.
Tamam dış görüntüsü muhteşem ama içi, tadı benim damağıma göre olmuyor. Kimi önce haşlıyor sonra fırına veriyor, kimi tatlandırıyor ve saire.
Ben de kendime göre yıllardır tecrübe ede ede güzel bir tarif çıkardım ortaya. Eee madem yılbaşına az kaldı bende onu siz MB ailem ile paylaşayım dedim.

DIŞ MALZEMELER;

- Bütün bir hindi.

- 1 Limon.

- Bir büyük soğan. Rendelenip suyu çıkarılmış olarak.

- 1/2 Çay bardağı süt.

- 2 Yemek kaşığı zeytinyağı.

- 1 Yemek kaşığı salça

- Tuz.

- Hindi fırın poşeti.

- Bir kaşık un.


İÇ MALZEMELER;

- 2 su bardağı pirinç.

- 1 Çay bardağı zeytinyağı.

- 50 gr badem içi. (Kabuklarını sıcak suda soyun)

- Bir paket dolma fıstığı.

- Bir paket kuş üzümü,

- Bir çay kaşığı yenibahar.

- Tuz.

- 1 Su bardağı sıcak su.


HAZIRLANMASI;

- Alacağınız hindi beresiz olmalı ona dikkat edin öncelikle. Rengi kararmış olmamalı bağzı yerlerinde.

- Göğüs açıklığından alttan bıçağı sokarak eti kemikten sırıtmaya başlayın. Bunu yaparken delmemeye çalışın. En zor kısmı sırtıdır onu da koyun yüzer gibi yavaş yavaş ufak bıçak vuruşları ile yapın. Hindide kanat ve incik kısmı haricinde ki tüm kemikleri çıkartın. Çok zor değil bunu yapmak. Sadece sabırlı olun.

- Önce limon ile hindinin her tarafını bir güzel ovun, hem içini hem de dışını.

- Kalan diğer tüm dış malzemelerini bir kasede bir güzel karıştırın. (Un ve poşet hariç onlarla hindiyi fırına vereceğiz.)
Bu sos ile hindinin her tarafını bir güzel bulayın, içini. Üzerini kapatarak buzdolabına koyun ve en az 2 saat dinlendirin.

Bu sos ile hem olumsuz koku gidiyor hem de et daha lezzetli ve yumuşak oluyor.

Sabah erkenden de hazırlayabilirsiniz. Ben genelde öyle yapıyorum.

- Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Suyunu sıkıp aldığınız soğanlardan bir kaşık ilave edin. Üzerine badem, üzüm ve fıstığı katıp güzelce kavurun. Badem ve fıstık kızarsın. İçine suda beklettiğiniz pirinci ve tuzu ilave edin ezmeden kavurun pirinci. Sadece bir bardak su katın. Aksi taktirde pilav lapalaşır hindi ile de pişeceği için. Kaynamaya başlayınca İç pilavın altını kapatın ve yenibaharı katın. Karıştırın ve ılımaya bırakın. Pirinçler tam pişmemiş olacak. İç Pilavı dilediğiniz gibi ve zevkinize göre hazırlayabilirsiniz. Malzemesi size kalmış ama asla fazla veya normal pişirmeyin.

- Hindiyi fırın tepsisine koyun ve ilk olarak bir ip ile boyun deliğini bağlayın. Göğüs etleri üstte çok olacağından sırt kısmına biraz kesip döşeyin ve hindinin içini iç ile doldurun. Sakın fazla tıkıştırmayın pilavı. Doldurma işi bittikten sonra karın boşluğunu bir güzel dikin. Ayaklarını üstten birleştirip bağlayın .

- Fırın poşetinin içine unu koyup bir güzel her tarafına bulayın. Ağzını kapatıp sallayarak kolayca yaparsınız. Fazla gelen unu dökün. Hazırlamış olduğunuz hindiyi bir güzel yerleştirin fırın poşetinin içine. Poşetle beraber verilen veya hindi ile beraber verilen termometreyi göğüs etine batırın ve poşetin ağzını teli ile kapatın. poşete patlamaması için bir kaç delik açın. Ve fırına verin.

- 250 derecelik fırında ortalama 45dk. Pişirin. Derisi güzelce kızarsın. Hindi piştiğinde termometresi dışarı tam atmış olur zaten.

- Fırından çıkardığınızda ayaklarını kağıt rafya ile süsleyin.

Artık bundan sonrası sizin hayal gücünüze kalmış .

Aşağıdaki resimler önceki yıllardan çekilmiş resimlerdir. Malum bu yıl için yaptığımda size detaylı resim eklemesini o gece hemen yapacağım. Kısaca pişirmek isteyen arkadaşlar ile ayni anda pişirebileceğiz.

YENİ YIL SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM BULDUĞUMUZ VE UMUTLARIMIZIN GERÇEKLEŞTİĞİ BİR YIL OLUR.

TÜM MB AİLESİ DOSTLARIM HEPİNİZE MUTLU BİR YIL DİLİYORUM.

Güher

Yeni yıl notu: Yeni yapılan hindinin resimleri ile yazım tamamlanmış oluyor. Bundan sonraki yıla ve ziyafet sofralarına yakışır bir şekilde. Afiyet olsun

 
Toplam blog
: 96
: 2224
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..