Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '06

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Çatıdaki taşlar değiştirildi...

Çatıdaki taşlar değiştirildi...
 

Evde bir onarım yapılması gerektiği uzun süredir konuşuluyordu. Sonunda başladı, pencereler değişti, yukarıya doğru sürülerek açılan pencerelerin yerine iki kanatlı pencereler takıldı. Odanın birinde yerdeki tahtalar eğriydi. Çok severdik çocukken, bilyeleri bırakınca kendi kendine yuvarlanırdı. Tüm tahtalar söküldü, su teraziyle ayarlandı. Artık yerler düzleşmişti ama odanın alçak tarafındaki ocak 10 cm aşağıda kalmıştı. Evde asıl büyük tadilat çatıdaydı. Çatıdaki taşlar indirilecek ve yerine kiremit dizilecekti. Artık gerekli olmuştu, her yağmurda başka bir yerden akardı. Evde bizden önce oturanlar, soğuktan korunmak için tavanın üstüne toprak doldurmuşlar, çatı aktığında sular evin içine çamurlu akardı.

Çatıdan taşların indirilmesi için tahtalardan bir kaydırak yapıldı. Taşlar yukarıdan bırakılıyor, aşağıya inince yeri sarsarak duruyordu. Yetmişli yıllardı, evlerin üzerinden indirilen taşların hala bir pazarı vardı, daha hesaplı olduğu için köylerde kiremit yerine taşı tercih edenler olurdu. O nedenle taşlar fazla zarar görmeden indirildi ve duvarın dibine dizildi. Orada yıllarca bekledi.

Taşlar indikten sonra ev hafiflemişti. Evin eskiden kendi kendine kapanan kapıları kapanmamaya başladı, bazı kapıların çerçeveleri şaştı. Üzerindeki ağırlık gittikten sonra en şöyle bir silkinmişti. Sonraki günlerde yukarıya kiremitler taşındı ve evin üzeri örtüldü. Artık yağmurlarda daha az korkmaya başladık.

İnebolu’ya ilk geldiğimiz 60’ların ortalarında üzeri kiremitle kaplı evlerin sayısı azdı. O zamanlar yalnızca iki apartman vardı: Celasin’in apartmanı ve Doktor Ziya Bey’in apartmanı. Bunların üzerinde kiremit olurdu, bir de hali vakti yerinde olanlar taşları kaldırıp kiremit döşetirlerdi. Yetmişlerde yaz aylarında çevremizdeki birçok evde çatıların değişmesini izlerdik.

Şimdi hala üzeri taş olan evler var. Kimi evlerde bir bölümü kiremit kaplanıp, diğer yerler taş bırakılmış. Üzeri taş kaplı birçok ev terkedilmiş durumda, bu taşların ağırlığına ve doğa koşullarına karşı ayakta durma savaşı veriyorlar.

Evlerin üzerindeki taşlar ahşap ve aşu boyalı evlerin yeşillikler içinde doğayla bütünleşmesini sağladığı için bu kadar güzel görünüyor. Hele üzerine kar yağdığında ne güzeldir, bir de güneş vurmuşsa karların üzerine. Çatısı taş olan bir eve baktığımda “ne kadar güzel görünüyor” diye içimden geçse de evin içinde yaşayanların yağmur yağacak korkusu yaşadıklarını düşünürüm.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..