Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Çok aday olursa, oy pusulası yerine oy defteri kullanılır

Çok aday olursa, oy pusulası yerine oy defteri kullanılır
 

Birleşik oy pusulalarında bağımsız adayların adlarının da yer alacak olmasından telaşlananlar, binlerce bağımsız aday göstererek seçimi kilitleyebileceklerini iddia ettiler (1).

Binlerce bağımsız aday göstererek seçimi kilitlemeye kalkanlara karşı çözüm önerim hazır: Oy defterleri...

Oy pusulasını bir defter şeklinde hazırlamak hiç zor olmaz. Zarf boyutunda bir deftere partilerin ve bağımsız adayların adları basılır. Her sayfada ikişer parti ve bağımsızların olduğu sayfalarda ise 4x5=20’şer aday yeralır. Bağımsızların yalnızca adları ve EVET mührü için yer gerekeceği için bir sayfaya daha çok da aday sığabilir. 20 parti katılsa 10 sayfa gerekir. Ilk sayfalara partilerin adları basılır. 5000 bağımsız katılsa 250 sayfa da onlar için gerekir. 260 sayfalık bir deftere hepsi yazılmış olur. Sayfaların iki yüzü de kullanılırsa 130 kağıt gerekir.

İkinci seçenek de uzun defterler hazırlamak olabilir. Ön sayfa boş olur. İç sayfaların ilkinde partiler yeralır. İlk sayfada 20 parti olsa diğer sayfaların herbirine en az 100 bağımsız aday sığabilir. Kağıdın iki yüzü de kullanılarak 25 kağıda beş bin bağımsız aday adı basılabilir. Son sayfa da ilk sayfaya yapışacak şekilde tasarlanır ve zarfa koymaya da gerek kalmaz.

Adayların belli olmasından sonra böyle abartılı aday sayıları oluşursa, endüstriyel tasarımcılar çok daha kullanışlı oy kullanma defterleri tasarlarlar.

Seçimi kilitleme kampanyasını tüm illerde yapsalar bile ülkemizin matbaa kapasitesi bu kadar oyu basmaya yeterli olur. Gerekirse ülkemizde birkaç gün gazeteler yalnızca tek yaprak basılır, kitaplar basılmaz, bu oy defterleri basılır, ciltlenir.

Seçim sandıklarındaki kapalı oy bölmelerinden de çok sayıda yapılır, oy kullanan dilediği kadar düşünüp, EVET mührünü basacağı yeri arayabilir.

Meclis’e bağımsız adaylarla girmeye çalışanlara ise kötü bir haberim var: Böyle bir seçimden tek bir bağımsız adayın bile seçilmesi olanaksız olur.

Sonuç olarak her ilden beş biner bağımsız aday seçimi kilitleyemez.

Ankara, 12 Mayıs 2007

(1) Birleşik oy pusulasıyla seçimi kilitlerlermiş: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=40130

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..