Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

 
Kategori
Haber
 

Solda ortak aday arayışları mı?

Solda ortak aday arayışları mı?
 

Milliyet Blog’da yayınlanan “Solda ortak aday arayışları” başlıklı yazıyı (1) okuduktan sonra sayfanın altındaki linklere henüz girmeden “CHP’ye saldırarak oy toplamak” başlıklı bir yorum yazdım: “CHP'ye "MHP ile aynı söylemleri dillendiriyor" diye saldırarak olası sol adaylar için oy potansiyeli oluşturmak için çalışmanın bir adı vardır sol terminolojide. CHP'nin bölücülere karşı olmasına milliyetçilik, dincilere karşı olmasına darbecilik demek sola hiç yakışmıyor. CHP sol bir partidir ve solda meclise milletvekili sokacak tek partidir. Soldaki diğer partilerin hepsi biraraya gelseler ve yalnızca tek bir adayı destekleseler, en büyük illerde bile tek bir milletvekili çıkartacak oy potansiyeline sahip değildir. Asla biraraya gelemeyecekleri gerçeğini de unutmamalıyız. O partilerin hepsi nasıl CHP sol değil diyorlarsa, kendilerinden başka sol partiler için de sol olmadığını söylemekle kalmıyorlar daha ağır "sağ" çağrışımı yapan sözcükler kullanıyorlar. Hiç birbirimizi kandırmayalım. 23 Temmuzda mecliste 4 sağ parti: AKP, DYP/ANAP, MHP ve DTP ve 1 sol parti: CHP/DSP olacak . Saygılarımla.”

Yazının altındaki bir yorumda 10 milletvekili çıkarmaktan sözediliyordu, verilen yanıtta ise basın açıklamasında 50 milletvekilinden sözedildiği yazılmıştı. İşte o merakla www.ortakaday.net adresine girdim. Kamuoyunca bilinen ve bilinmeyen birçok kişi tarafından imzalanan “Seçimlerde ortak aday istiyoruz” başlıklı bir bildiri vardı. Mükemmel bir organizasyonla seçimlerde 60 milletvekili çıkartılabileceğinin açıklaması olan tabloya eriştiğimde bu yüksek sayının altında yatan seçim sonuçlarını buldum. 2002 seçimlerinde DEHAP+ÖDP+TKP’ye verilen oyları toplayıp bağımsız adayların seçilmesi için bu illerde gerekli oy sayısını hesaplayıp, kaç milletvekili çıkartacaklarını hesaplamışlar.

ÖDP ve TKP sol partiler olarak alınması doğru ancak diğer sol partilerin oyları değerlendirmeye alınmamış. Tamamen milliyetçilik üzerine kurulmuş DEHAP ve şimdiki adıyla DTP için sol parti demek için solcu olmamak gerektiğini düşündüm hep.

Tablodaki oyların toplamı 2.12 milyon, bunun 1.96 milyonu DEHAP’ın, geri kalan 165 bin oy ise sol partilerin. Nispi temsil siteminde hesap çok kolay, 165 bin oy illere dağıldığında tek bir milletvekili çıkarma şansı bile yok. Hatta bütün bu oylar tek ilde toplansa bile yalnızca 2 milletvekili çıkabilir. Keşke ortak aday hareketi gerçekçi olsa ve milletvekili çıkarmayı başarabilse. Meclisteki her sol milletvekili gelişme, demokrasi için katkı demektir.

DTP bağımsız adaylara seçime girecek zaten, onların oylarını burada bir kez daha kullanmanın anlamı yok. Onlar iyi planlanmış bir bağımsız aday dağılımı ile 40-50 milletvekili çıkartabilirler. Beğenelim ya da beğenmeyelim bu bir gerçek. Umarım “Seçimlerde ortak aday istiyoruz” sloganıyla oluşturulan hareket sol oyları DTP’nin bağımsız adaylarla seçime katılma çalışmasına kanalize etmek için düzenlenmemiştir.

ÖDP ve TKP oylarına talip bu hareketin altında bu iki partinin seçimlere parti adlarıyla girmeyeceği açıklaması olmazsa bu hareket inandırıcı olmaz. ÖDP’nin ve TKP’nin seçimlere girip hiç fire vermeden kendi oylarını alacağına inanıyorum. Onlar sol parti ve partilerin seçmeni de oylarını kendi partilerine verecektir.

Sonuç olarak 22 Temmuz seçimlerinde ortak aday hareketi tek milletvekili bile çıkaramayacak, DTP ise bağımsız adaylarla 40-50 milletvekili kazanacaktır.

(1) Solda ortak aday arayışları (Özlem Ertan) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=40657

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..