Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Siyasetçiler için seçim dersleri 1: çürük yumurta benzetmesi

Siyasetçiler için seçim dersleri 1: çürük yumurta benzetmesi
 

Siyaset dünyamızda İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Erdal İnönü, Necmettin Erbakan gibi söylediklerini beğenelim veya beğenmeyelim, söyledikleri sözlere büyük anlamlar yükleyen siyasetçileri tanırken, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz ve son olarak Recep Tayyip Erdoğan gibi söyledikleri sözler yaratıcıktan uzak siyasetçileri de karşımıza çıkardı.

Siyasetten çürük yumurta kokusu gelmeye başladı. Erdoğan, Van’da "Şimdi bir araya geliyorlar. 40 tane çürük yumurtayı bir araya getirsen bir sağlam yumurta etmez." demiş (1). Bu sözü hitabet ve yaratıcılık açısından değerlendirmek gerekir.

Eğer, "Çürük yumurta" bir benzetmede kullanılacaksa kırk tanesi kullanılmaz, bir tanesi kullanılır. "Bir çürük yumurta kırk sağlam yumurtayı kokutur" denilebilir. Çürük yumurtanın biri bile tüm yumurtaları kokutacağı için bir tanesi anlamlıdır.

Kırk yumurtadan sözedilip bir bütünlüğün olamayacağı ifade edilecekse "40 tane kırık yumurtayı bir araya getirsen bir sağlam yumurta etmez" denilebilirdi. Hatta daha şiirsel bir ifade olacaksa "Kırk kırık yumurta bir sağlam yumurta etmez" şekilde söylenebilirdi.

Siyasetçiler seçim meydanlarında yaratıcı olmalıdır. Kendileri yeteri kadar yaratıcı değillerse yanlarında yaratıcı danışmanlar olmalıdır.

Ve en önemlisi, siyasetçiler bir düşünüp bin söylemek yerine bin düşünüp bir söylemelidir ya da bin düşünülmüş sözleri söylemelidir.

(1) Çürük yumurta!: http://www.milliyet.com/2007/05/19/siyaset/asiy.html

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..