Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Beşiktaş'ta bir Roma Dondurmacısı

Beşiktaş'ta bir Roma Dondurmacısı
 

.


Dondurmanın çıkış noktası ile ilgili bir çok rivayet olsa da karşılaştığımız en baskın görüş Eski Roma İmparatoru Neron’la ilgili olanıdır.

Eski Roma kayıtlarına göre, boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma İmparatoru Neron, gladyatör dövüşleri seyrederken, kendisine özel lezzetler sunan aşçılarını ödüllendirirmiş.

Birgün, aşçılarından bir tanesi, dağlardan topladığı kara, bal ve diğer meyveleri ekleyerek İmparator Neron’a sunmuş ve bu tadı çok seven Neron’da işin peşini bırakmamış…

Kaldı ki İtalya’da her şehrin kendine özgü bir dondurma çeşidi olduğu dikkate alındığında, dondurmanın Roma orijinli olduğu konusunda şüpheye pek de yer kalmamaktadır...

Yıl 1962.

İki kardeş, Beşiktaş’taki Üsküdar motorlarının kalktığı kayıkhanenin olduğu yerde bir dondurma dükkânı açıyorlar. İsmi Roma Dondurmacısı.

Aradan kırk beş yıl geçiyor…

Yıl 2007.

Bu sefer de babalarından devraldıkları bu sanatı, yine aynı isimle Erdoğan Güler ve kardeşi Hasan icra ediyor. Yine Beşiktaş’ta.

Sadece birkaç yüz metre kadar yer değiştiriyorlar o kadar. Sanat diyorum çünkü gerçekten de fabrikasyon dondurma üretimini saymazsanız, dondurma imâlâtı bir sanat.

Hele bu sanatı Beşiktaş gibi bir semtte kırk beş yıldır hiç sekteye uğratmadan sürdürebilmişseniz, bu işi layıkıyla yapıyorsunuz demektir.

Onlara bu işin sırrını sorduğumuzda hiç tereddütsüz önce "süt" dediler.

Yüzde yüz yağlı, sertifikalı inek sütü kullanıyorlar ve verdikleri bilgiye göre süt, sağlık ve lezzet yönünden dondurmanın en önemli malzemesi.

Ayrıca, sözgelimi çilekli dondurma için herhangi bir katkı maddesi olmaksızın, çileği ya da örneğin muzlu dondurma için de muzu tercih ediyorlar.

Bu üretim teknikleri, satışa sundukları ve tezgâhlarındaki tüm dondurma çeşitleri için geçerli.

Roma dondurmasının bizim çocukluğumuzda ismini daha sık duyduğumuz Maraş dondurmasından temel farkı, asla keçi sütü kullanılmamasıymış. Çünkü Maraş dondurmasına konan keçi sütü onu sertleştiriyormuş.

Bu yüzden Roma dondurmasını yediğinizde, bol şekerli, soğuk ve sert bir sakız çiğniyormuşsunuz hissi yerine, ağzınıza aldığınız anda, damağınızın ve dilinizin tüm hücrelerine nüfuz eden ve bir anda dağılan eşsiz bir tat almış oluyorsunuz.

Roma dondurmasında kullanılan korneti, klasik dondurmalarda kullanılan külâhtan ayıran en önemli unsur ise Roma dondurmasının kornetinin çok özel bir bisküvi hamurundan yapılması. Bu işi de kabaca tost makinesine benzeyen, kornet makinesi denilen özel bir makinede yapıyorlar.

280-300 santigrat derecedeki yüksek bir sıcaklıktaki bu makinenin arasına yumurta sarısına benzeyen özel hamur konuyor. Sonra o özel hamur, makinenin kapağının kapanması ile ortalama otuz saniye içinde "cosssss" sesi efekti eşliğinde sert kornete dönüşüyor ve tüm bu işlemler müşterilerin göreceği şekilde tezgâhta yapılıyor.

Emin olunuz yaz sıcağında, o makinenin başında kornet imalâtı için bulunmayı hiç birimiz tercih etmeyiz. Bir iki deneme zevkli oluyor ama sonrası çok emek ve meşakkat gerektiriyor.

Kornet bahsi önemli, çünkü örneğin sert Maraş dondurmasını kornetle yemek neredeyse imkânsız. Dondurma sert olduğundan korneti kırabiliyor ve bu sizi, bisküvi hamurundan yapılmış çok özel lezzetten mahrum edebiliyor.

Roma dondurmasının ise ağzınızda, beyninizin tüm lezzet merkezlerini uyararak bir anda erimesi, sizleri özel bisküvi hamurundan yapılmış kornet güzelliğinden mahrum etmiyor.

Tam on beş yıldır her fırsatta mutlaka uğradığım, Beşiktaş’taki Barbaros Bulvarı’nın sonunda bulunan Roma Dondurmacısı, yeni dekoru, güler yüzlü çalışanları ile bu yaz sezonunda da eşsiz lezzetler dağıtıyor.

Ulusal basında Haziran 2003’de çıkan haberlerde Türkiye’nin en iyi ilk on dondurmacısı arasında ismini duyurmuş olan İtalyan Tipi Roma Dondurma, 'Beşiktaş Roma Dondurma' şeklindeki isim hakkı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na çok yakın bir tarihte başvurmuş bile...

Ben oradayken görmedim ama yer Beşiktaş olunca, Sergen Yalçın’ın da uğradığı bir yer olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Yolunuz Beşiktaş’a düşerse, kış aylarında bile açık olan, İstanbul’un Asya yakasından bile özel müşterileri olan, Barbaros Bulvarı’nın sonundaki, Metro Turizm’in hemen yanında bulunan Beşiktaş Roma dondurmacısına uğramadan sakın geçmeyin.

Fiyatları ise öyle çok pahalı değil. Bir kilo dondurma 18 YTL, kornet olarak alırsanız da üç topu 2.5 YTL…

Sadece nakit ödemenin geçerli olduğunu da hatırlatalım.

Limonlu, vişneli, fıstıklı, çikolatalı, kaymaklı, frambuazlı, cevizli, meyve kokteylli, üzümlü, kavunlu, muzlu, tarçınlı, damla sakızlı dondurma yelpazesi ile Beşiktaş Roma Dondurmacısı gerçekten de bir lezzet durağı.

Sabrın sonu ile

Fotoğraf : Objektifimizden

Adres : Barbaros Bulvarı (Metro Turizm yanı) No:5 /A Beşiktaş-İstanbul

Telefon : 0 212 260 34 65

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..